Aloitko saada tarpeeksesi parisuhteesta pandemian aikana? Terapeutti muistuttaa: "Ehdottomasti ennen eroa kannattaa..."

Näin piristätte parisuhdettanne koronapandemian kaltaisen poikkeusajan jälkeen! 1:42
Videolla vinkkejä parisuhteen piristämiseksi pandemian jälkeen!

Poikkeusaikana kumppanin naama voi alkaa kyllästyttää pahemman kerran. Terapeutti kertoo, mitä tällöin kannattaa tehdä.

Koronapandemia on ollut henkisesti raskasta aikaa monille ja se on voinut olla aikamoinen koetus myös parisuhteelle. Lääkärikeskus Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen kertoo, kannattaako erota, jos sitä vakavissaan pandemiapoikkeusolojen jälkimainingeissa miettii.

Pölösen mukaan koronatilanne pisti koko maailmantilanteenkin uusiksi melkoisella rytinällä: Tammikuussa 2020 se ei vielä ollut kiinnittänyt suuren yleisön huomiota. Helmikuussa siitä alettiin puhua enemmän ja maaliskuussa elettiinkin jo poikkeusaikaa.

– Se tuli niin nopealla intensiteetillä ja yllätti meidät kaikki. Vastaavassa tilanteessa, näin nopeasti, tässä laajuudessa oikeastaan koko maailma ei ole aiemmin ollut. Sotien sijaan virus oli maailmanlaajuinen uhka, Pölönen sanoo.

– Aiemmin ehkä ensimmäisen maailmansodan varjolla tullut niin sanottu Espanjan tauti oli tosin osin samankaltainen.

Koronarajoitukset ja pelko kuormittavat

Korona-ajan myötä ihmisten elämään alkoivat vaikuttaa rajutkin toimenpiteet. Monet siirtyivät etätyöhön, liikkumista rajoitettiin ja alettiin suositella kasvomaskia. Yhtäkkiä ihmisillä oli paljon uutta, mihin piti sopeutua. Sellainen kuormittaa paitsi yksilöä itseään myös parisuhdetta.

Uudenlainen arki ei ollut ainoa koronasta johtuva kuormittava tekijä. Mukaan tuli kuoleman ja vakavan sairastumisen pelkoa, huolta omasta ja läheisten terveydestä.  

– Tällaisesta nopeasti syntyneestä tilanteesta ei saada mitenkään läpihuutoasiaa pelkästään "oikealla" asennoitumisella tai positiivisella ajattelulla, Pölönen sanoo. 

– Oikean tiedon hankkiminen tietysti on aina hyvä asia, mutta silti korona oli sekä yleisellä yhteiskunnallisella että koko maailman tasolla ahdistava asia ja sitten se väkisinkin heijastuu myöskin parisuhteeseen. Korona ei ole myöskään poistunut keskuudestamme vieläkään.

Liika yhdessäolo saattoi käydä raskaaksi 

Yksi keskeinen syy kuormitukselle on Pölösen mukaan sekin, että pariskunta on joutunut olemaan liikaa yhdessä, yleensä kotona. Parisuhteen osapuolista toinen tai kenties kumpikaan ei ehkä ole kokenut saavansa tarpeeksi omaa tilaa ja aikaa, jolloin toisen jatkuva läsnäolo voi alkaa olla liikaa. Elämä on voinut muuttua liian symbioottiseksi, jolloin ilmatilaa tai mahdollisuutta muuhun normaaliin toimintaan ei ole ollut.

– Harvalla on mitään isoa linnaa, jossa voisi asua. Suomalaisittain isossakin asunnossa voivat alkaa seinät kaatua päälle, kun siellä ollaan pitkiä aikoja yhdessä pakon edessä, Pölönen sanoo.

Tilanne saattoi nostaa esiin piileviä ongelmia 

Pölösen mukaan poikkeuksellisen tiivis yhdessäolo on saattanut tuoda esiin huomattavasti kovemmalla voimalla sellaisia rakenteellisia ongelmia, joita parisuhteessa on ollut jo aiemmin. Tällaisia haasteita voivat olla esimerkiksi toisen osapuolen päihteiden käyttö tai se, että kommunikointi on ollut ennestäänkin hankalaa. 

Usein käy valitettavasti niin, että poikkeusaika vieläpä pahentaa olemassa olevia ongelmia. Ongelmista on aiemmin vaiettu, ne on kenties pystytty syrjään tai peräti onnistuttu välttämään, mutta tässä kohtaa niiden välttely ei ole ole välttämättä ollut enää mahdollista. 

Älä eroa ainakaan heti

Jos suhde alkaa tuntua puuduttavalta, voi mieleen putkahtaa ajatus erosta. Suorilta käsin ei Pölösen mukaan kannata todeta, että tämä oli nyt tässä. Hän suosittelee ennen lopullista päätöstä selvittelemään, mikä oikeastaan on suhteessa ollut jo ennen koronaakin ongelmana ja voisiko sille tehdä vielä jotain.

– Jos suhteeseen on koronaan asti oltu edes pääpiirteittäin tyytyväisiä, kannattaa pohtia, pitäisikö suhteelle antaa vielä aikalisä, kun nyt tästä koronasta on päästy pois ja luottaa siihen, että tilanne paranee, hän neuvoo.

– Jos jo aiemmin oli ongelmia, jotka lakaistiin maton alle, yritetään ne tosissamme yhdessä korjata.

Pölönen vinkkaa, että yksi tapa yrittää selvittää parisuhteen ongelma on pariterapia. Mikäli se ei tunnu hyvältä ajatukselta, olisi haasteita joka tapauksessa erittäin suositeltavaa yrittää vielä selvitellä jollain tapaa ennen kuin pistetään lusikat jakoon. 

– Ehdottomasti ennen eroa kannattaa parisuhteen jatkon mahdollisuus selvittää, varsinkin jos on lapsia mukana perheessä. 

Miten estää parisuhdekriisi lomalla? Asiantuntija vastaa:

Miten estää parisuhdekriisi lomalla? Asiantuntija vastaa 0:44
Lomalla parisuhde voi herkästi kriisiytyä. Videolla kerrotaan, kuinka estää parisuhdekriisi!

Lue myös:

    Uusimmat