Onko kylpyhuoneesi laattasaumoissa hometta? Toimi näin

Oletko löytänyt kylpyhuoneesi laattasaumoista mustaa likaa? Kyse voi olla saumoihin pesiytyneestä homeesta. Asiantuntija neuvoo, kuinka hankkiutua riesasta eroon.

Sementtipohjainen saumauslaasti on yleisesti ottaen huono kasvualusta kaikenlaisille pöpöille, sanoo tekninen asiantuntija Kari Vainio Laattapiste Oy:stä. Mikäli homeelta näyttävää likaa saumoissa kuitenkin on, suosittelee Vainio pesun lisäksi tarkastuttamaan kylpyhuoneen tilan asiantuntijalla. 

Laattasaumojen pinnallista hometta vastaan voi myös taistella itse täsmäasein.

– Kloriitti-tyyppisillä aineilla pystyy helposti homepöpöjä putsaamaan. Lisäksi on olemassa vielä erikseen desinfiointiaineita, Vainio kertoo.  

– Yleensä sementtipohjainen saumalaasti ei ole kovin herkkä homeen tuloon ominaisuuksistaan johtuen. Tämän päivän sementtipohjaisissa saumauslaasteissa on olemassa raaka-aineessa lisäaineena bioblock-toiminto. Se ymmärtää biologisesti estää homekasvun.

Sauma voidaan myös avata ja uusia paikkaamalla uudestaan, jotta home saadaan pois. 

– Silloin tietenkin paikka erottuu aikansa, kunnes maastoutuu ympäristöönsä.

Pidä kylpyhuoneesta huolta

Käytön päätteeksi kylpyhuone on hyvä kuivata ja tuulettaa kosteuden pois saamiseksi. On tärkeää kuivata esimerkiksi lattiavedestä kaivoon kaikki se, minkä saa mukaansa. 

– Joku voi sanoa, että lattialämmitys kuivattaa, mutta onhan vesi edelleen vesihöyrynä tilassa. Maalaisjärjellä pääsee hyvin pitkälle: kun on lämmin ja kosteaa, niin pöpöt viihtyvät, Vainio sanoo.

Vainio muistuttaa, että märkätiloissa homeen on huomattavasti helpompi menestyä, kuin vaikkapa pienemmässä WC:ssä, koska siellä kosteus ja käyttörasitus on pienempi. 

Jos home laattasaumoissa siivouksesta huolimatta on ja pysyy, tai ilmestyy uudelleen, voi Vainion mukaan myös olla kyse jostain vakavammasta. 

– Laatoitus on eräänlainen pintarakenteen eriste. Alla ovat rakenteet, ja toki jos jokin falskaa ja eriste on pettänyt, niin siellä voi muhia, Vainio sanoo. 

Pese silikoni varoen

Silikonisaumojakin voi pestä, kunhan ne kuivaa hyvin. Mikäli niiden kanssa käyttää juuriharjaa, on syytä olla varovainen: harja aiheuttaa helposti naarmuja ja näin kasvusto käy helposti kiinni.

– Jos pöpö on tarpeeksi kauan silikonin päällä, se tekee reiän kuin hampaaseen, Vainio kuvailee.

– Nurkkasilikoneissa on itsessään mukana homeenestoaineet, mutta tänä päivänä vahvoja myrkkyjä niissä ei voi enää olla. 

Lue myös:

    Uusimmat