Mainos

Alkoholiolojen muutoksista eduskuntakysely

125 kansanedustajaa kaikista eduskuntaryhmistä on allekirjoittanut kirjallisen kysymyksen, jossa perätään hallitukselta yksityishenkilöiden alkoholijuomien tuonnin kasvua hillitseviä toimia.

Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemen kysymyksessä muistutetaan, että EU:n tuontirajat väljentyvät. Edullisen hintatason Viro liittyy EU:n jäseneksi vuonna 2004. Kysyjät pelkäävät, että silloin alkaa voimakas ja jopa järjestetty alkoholiralli Suomesta Viroon. Tuontirajojen poistuminen lähes kokonaan lisää myös alkoholiverotuksen keventämispaineita Suomessa.

Kankaanniemen ja muiden allekirjoittajien mielestä Suomella on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa. On joko säilytettävä korkea verotaso, jolloin verotuloja jää saamatta kasvavan tuonnin vuoksi. Toinen mahdollisuus on alentaa vero lähelle muiden EU-maiden tasoa, joka sekin merkitsee valtion tulojen pienenemistä.

Alkoholin kulutus kasvaa merkittävästi molemmissa vaihtoehdoissa ja tuo tullessaan lisää alkoholihaittoja. Kysymyksessä vaaditaan hallitukselta pikaisesti laaja-alaista ja perusteellista suunnitelmaa, jossa varauduttaisiin jo vuoden kuluttua edessä oleviin ongelmiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.