Mainos

Alfa-myrsky etenee Karibianmerellä

Uuden trooppisen Alfa-myrskyn varoitetaan aiheuttavan tulvia ja mutavyöryjä. Wilma puolestaan lähestyy Kuubaa ja Floridaa.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on antanut varoituksen uudesta trooppisesta myrskystä. Alfaksi ristitty matalapaine etenee Karibialla 24 kilometrin tuntivauhdilla.

Myrskyn keskus rantautui varhain aamulla Dominikaanisen tasavallan lounaisrannikolle. Iltapäivällä Suomen aikaa myrsky matkasi luoteeseen. Alfan pelätään aiheuttavan tulvia ja mutavyöryjä.

Alfan nostattamien tuulten nopeus on 22 metriä sekunnissa, mutta myrskyn odotetaan laantuvan nopeasti. Hispaniolan vuoristossa se saattaa hajota.

Alfa on jo kuluvan Atlantin hurrikaanikauden 22. myrsky, mikä on korkein luku 150 vuoteen. Edellinen ennätys on vuodelta 1933, jolloin nimen sai 21 myrskyä. Kesäkuussa alkanutta hurrikaanikautta on jäljellä vielä viisi viikkoa.

Wilma lähestyy Kuubaa ja Floridaa

Hurrikaani Wilma on puolestaan hiljalleen siirtymässä kohti Floridaa. Karibianmeren rannikolla Meksikossa Wilma on vaatinut tähän mennessä kahdeksan ihmisen hengen. Lisäksi ainakin tuhat taloa on tuhoutunut.

Cozumelin sukellussaarella myrsky on katkaissut kaikki yhteydet mantereeseen. Wilman tieltä on paennut satojatuhansia ihmisiä Meksikossa ja Kuubassa.

Varhain aamulla Wilma laantui kakkosluokan hurrikaaniksi. Tuulten nopeudeksi mitattiin 44 metriä sekunnissa. Wilman odotetaan kuitenkin jälleen voimistuvan, kun se pyyhkäisee Kuuban yli.

Sääennustusten mukaan Wilma osuu Floridan rannikkoon maanantaiaamuna paikallista aikaa. Se voi nostattaa nelimetrisiä aaltoja. Silloin aallot olisivat korkeampia kuin viimevuotisessa Charley-hirmumyrskyssä, josta koitui yli 15 miljardin dollarin eli 12 miljardin euron vahingot.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 23.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.