Albright hylkäsi scientologien syytökset

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright hylkäsi tänään Bonnissa syytökset, joiden mukaan Saksan suhtautumista scientologeihin voidaan verrata natsi-Saksan juutalaisvainoihin. Tällaiset vertailut ovat Albrightin mukaan virheellisiä ja mauttomia.

Euroopan ja Aasian kiertomatkalla oleva Albright tapasi Bonnissa ulkoministeri Klaus Kinkelin sekä liittokansleri Helmut Kohlin. Amerikkalaislähteiden mukaan Kinkel otti tapaamisessa esille scientologiakysymyksen.

Scientologit ovat verranneet kohteluaan Saksassa juutalaisvainoihin. Myös yli 30 yhdysvaltalaisen julkisuuden henkilön tammikuussa julkaistussa vetoomuksessa esitettiin samanlaisia syytöksiä. Yhdysvaltain ulkoministeriö syytti äskettäisessä ihmisoikeusraportissaan Saksaa scientologien huonosta kohtelusta.

Albright korosti kuitenkin, että Saksan ja Yhdysvaltain eriävät käsitykset asiasta voidaan selvittää sovinnollisissa merkeissä. Albright painotti yhteisessä tiedotustilaisuudessa Kinkelin kanssa maiden yhteisymmärrystä Naton laajenemissuunnitelmista.

Kinkel totesi kuitenkin, että Saksa on yhä kiinnostunut Ranskan esittämästä, Naton laajentumista käsittelevästä viiden maan pienoishuippukokouksesta, vaikka Yhdysvallat ja mm. Italia vastustavat ajatusta.

Nato esillä Chiracin kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright keskusteli tänään illalla puolentoista tunnin ajan Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa. Pariisissa vierailulla oleva Albright pyrkii parantamaan Ranskan ja Yhdysvaltain suhteita, jotka ovat saaneet kolhuja Ranskan vaadittua, että Naton eteläisten joukkojen komentajaksi nimitetään eurooppalainen.

Edustaja Catherine Colonna kertoi Chiracin painottaneen, että Ranska on Yhdysvaltain vanhin liittolainen ja puhuneen maiden välisestä "luonnollisesta ja syvästä ystävyydestä".

Colonnan mukaan Albright ja Chirac toistivat Yhdysvaltain ja Ranskan vanhat kannat Naton eteläisten joukkojen komentajanimityksestä. Ranska haluaisi, että Napolissa päämajaansa pitävien joukkojen johtoon nimitettäisiin eurooppalainen. Yhdysvallat kuitenkin vastustaa tätä.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat