Mainos

Albaanijohtajat eivät neuvottele

Serbien valtuuskunta saapui torstaina Kosovoon keskustelemaan albaanien kanssa maakunnan tulevaisuudesta. Albaanijohtajia ei kuitenkaan ilmaantunut neuvottelupaikalle.

Serbihallitus ilmoitti neuvotteluista yllättäen myöhään keskiviikkona. Vain vähän aiemmin hallitus oli sulkenut pois kaikki neuvottelut siihen asti kunnes albaanit luopuvat itsenäisyyttä koskevista vaatimuksistaan.

Serbian hallituksen "avoin kutsu neuvotteluihin" yllätti albaanit täysin. Albaanien suurimman puolueen LDK:n edustaja Fehmi Agani kutsui neuvottelutarjousta "vuoropuhelun irvikuvaksi". Hänen mukaansa Serbia ei halua todellisia keskusteluja, vaikka se yrittääkin antaa ulospäin tällaisen vaikutelman.

Toisen albaaniedustajan mukaan osapuolet eivät voi ryhtyä neuvottelemaan ilman ulkopuolista välittäjää, koska albaanit eivät luota serbeihin.

Serbian varapääministerin Ratko Markovicin johtama valtuuskunta odotteli torstaina jonkin aikaa turhaan neuvottelupaikalla albaanijohtajia, kunnes Markovic perui neuvottelut tällä erää. Hänen mukaansa valtuuskunta jää kuitenkin Pristinaan perjantaihin asti ja se on valmis keskusteluihin milloin tahansa.

Paikallisten albaanien mukaan heidän johtajiensa olisi ollut erittäin vaikeaa tavata serbiministereitä vain vajaa vuorokausi sen jälkeen, kun albaanit hautasivat viime viikon taistelussa kuolleet kymmenet omaisensa.

Kiina myönteinen aseviennin kieltämiselle

Kiinan ulkoministeri Qian Qichen ilmoitti torstaina Kiinan varauksin kannattavan aseviennin lopettamista Kosovoon.
-Aseviennin kielto voisi olla ratkaisu, koska alueella on liikaa aseita, sanoi Qian tiedotustilaisuudessa Pekingissä.
Hänen mukaansa asiaa ei kuitenkaan pitäisi käsitellä YK:n turvallisuusneuvostossa, jonka käsiteltäväksi nk. yhteysryhmän viisi länsijäsentä - Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia - haluaisivat asian viedä. Kiina on yksi turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä, joilla kullakin on neuvostossa veto-oikeus.

Yhteysryhmän viisi länsijäsentä uhkasivat maanantaina mm. jäädyttää Jugoslavian ulkomaiset varat ja lopettaa ulkomaisen avun, jos se ei lopeta väkivaltaisuuksia albaaneja vastaan. Yhteysryhmään myös kuuluva Venäjä ei halua uhata Jugoslaviaa pakotteilla.

Ranskan pääministeri Lionel Jospin kehotti torstaina kansainvälistä yhteisöä seisomaan albaanien rinnalla Kosovon kriisissä ja asettamaan Jugoslavialle talouspakotteita.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.