Alaikäisille vangeille perustetaan oma osasto Vantaan vankilaan, jotta he eivät palaisi sinne uudelleen – "Nuoret kertovat vankilan olevan miellyttävämpi kuin koulukoti"

Vantaan vankilaan perustetaan uusi nuorisovankien osasto, johon sijoitettaisiin kaikki alaikäiset tutkintavangit. Osasto on saanut kritiikkiä, mutta vankilanjohtajan mukaan se voi olla viimeinen keino auttaa nuorta kaidalle tielle. Lapsiasiavaltuutettu pitää sitä väliaikaisena parannuksena.

Vantaan nuorisovankiosasto rakennetaan lisärakennukseen muun vankilan yhteyteen. Se olisi 15-21-vuotiaita tutkintavankeja varten, eli he ovat rikoksista epäiltyjä, eikä heillä ole siis lainvoimaista tuomiota teosta. Osaston suunnittelusta vastaa Rikosseuraamuslaitos.

Vantaan vankilanjohtajan Tommi Saarisen mukaan julkisuudessa osastosta käytetään harhaanjohtavaa nimitystä "lapsivankila".

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaana, joten lapsia ei vankilaan laiteta.

Saarisen mielestä on nuorten etu, että heidät saadaan erilleen muista vangeista.

– Vankila on tällainen "oppikoulu", eli jaetaan hyviä ja huonoja käytäntöjä eteenpäin. Tällä pystymme paremmin ehkäisemään sitä.

"Viimeinen vaihtoehto"

Nuorisovankilaosasto on kohdannut kritiikkiä ja herättänyt kysymyksiä siitä, onko vankila ylipäänsä oikea paikka nuorelle.

Saarisen mukaan osastolle tulevilla nuorilla on taustalla vakavia rikosepäilyjä.

– Nuorisovankeus on melkeinpä viimeinen vaihtoehto näillä nuorilla. Siellä pitää olla [taustalla] todella isoja asioita, eli puhutaan murhasta, taposta tai törkeästä ryöstöstä. Ihan pienistä asioista sinne ei joudu.

Ensin nuorelle kerääntyy yleensä ehdonalaisia ja muita lievempiä rangaistusmuotoja.

– Kuten noista rikoksista huomaa, se vankila on viimeinen vaihtoehto. Pitää kartoittaa kaikki vaihtoehdot ennen sitä, mutta jos ei pystytä muulla tavalla [puuttua], vankila tarjoaa sen kontrolloidun tilan, jossa saadaan nuoren tilanne haltuun, Saarinen sanoo.

Nuoret rikolliset haluavat mieluummin vankilaan kuin koulukotiin

Saarisen mukaan uudella osastolla tehdään monenlaista yhteistyötä kunnan ja viranomaisten kanssa, ja nuorille järjestetään toimintaa osastolla. Se on olennaista työtä rikosten uusimisen ehkäisyssä.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan nykyään nuorten rikollisten kanssa keskustellessa tulee ilmi, että he jopa haluavat sinne takaisin.

– Vankilassa olevien nuorten kanssa kun puhuu, he itse kertovat, että vankila on paljon miellyttävämpi paikka kuin esimerkiksi koulukoti tai nuorisokoti, Pekkarinen sanoo.

Hän kertoo sen johtuvan siitä, että sääntöjä on vähemmän ja velvoite osallistua työtoimintaan tai kouluun on pienempi kuin sosiaalihuollon parissa.

– Vankila on sen tähden väärä paikka rikoksia tekeville alaikäisille, etteivät he suinkaan siellä "säikähdä" ja lopeta rikollista elämäntapaa, päinvastoin he integroituvat [siihen]. Se näkyy siinä, että moni alaikäinen vanki palaa vankilaan jo alaikäisenä.

Hän näkee uuden nuorten osaston hetkellisenä parannuksena.  

– Tämä on varmaankin väliaikaisratkaisu siihen ongelmaan, joka Suomella on ollut kautta aikojen, että meillä alaikäisille ei ole tarkoituksenmukaisia sijoituspaikkoja.

"Suomi rikkoo YK:n sääntöjä"

Pekkarisen mukaan on YK:n vähimmäissääntöjen vastaista sijoittaa alaikäisiä aikuisten vankien kanssa samoille osastoille.

– Suomessa tätä sääntöä on rikottu jo vuosien ajan.

Käytäntöä on perusteltu alaikäisten vankien määrän vähyydellä; heitä on vain muutama vuosittain, eikä heitä ole haluttu eristää muista ihmisistä.

– Se ei voi kuitenkaan olla perustelu sille, että käytäntöä vuodesta toiseen jatketaan.

Pekkarisen mukaan nuorten paikka olisi silti enemmänkin lastensuojelun piirissä kuin vankilassa, mutta näiden nuorten sijoittaminen on hankalaa.

Hän ymmärtää haluttomuuden ottaa vakaviin rikoksiin syyllistyneitä nuoria lastensuojelulaitoksiin, mutta siksi peräänkuuluttaakin oikeus- sekä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja lapsiasiavaltuutetun yhteistyötä ratkaisun löytymiseksi.

MTV vieraili Vantaan vankilalla, johon uusi nuorten vankilaosasto perustetaan – katso koko juttu artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat