Mainos

Älä syö – pakastemansikoissa hepatiittivaara

Pakastemansikoita vedetään kaupoista hepatiittivaaran vuoksi. Kotipakkasista mansikat pitää hävittää, eikä niitä saa syödä.

Hepatiittivaara on ainakin Rainbow'n mansikoissa sekä Euroshopperin marjasekoituksessa ja mansikoissa.

Viranomaisten mukaan marokkolaiset ja egyptiläiset mansikat ovat luultavasti aiheuttaneet hepatiitti A -tartuntoja Suomessa, jos ne on syöty kuumentamattomina. Euroshopperin mansikoissa pakkausmaaksi on merkitty Belgia, mutta pakkauksessa on marokkolaisia marjoja.

SOK:n ja Keskon mukaan kyseessä on varotoimenpide.

Rainbow'n pakkauksia on myyty S-ryhmän liikkeissä 500 gramman pakkauksissa, Euroshopper-pakkauksia K-ruokakaupoissa kilon pakkauksissa.

SOK kertoo tiedotteessaan, että tuotteita on myyty S-ryhmän Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa ja ABC-marketeissa. Tuotteet on jo vedetty pois myynnistä.

Takaisinvetoja useissa maissa

Pohjoismaiden elintarvikeviranomaiset ovat yhteistyössä selvittäneet A-hepatiittitartuntojen taustoja Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa vuoden alusta asti.

Viranomaiset ovat ottaneet valmistajilta ja vähittäismyynnistä pakastemarjanäytteitä analyyseja varten. Yhtään A-hepatiittipositiivista tuotetta ei ole löytynyt. Epäilyt perustuvat tartunnan saaneiden haastatteluihin ja epidemiaselvitykseen.

Epäilyt ovat johtaneet takaisinvetoihin kaikissa kyseisissä maissa. Selvitystyö jatkuu edelleen.

– Tuotteet vedetään nyt varotoimenpiteenä pois markkinoilta, koska elintarvikeviranomaisilla on selvitystensä perusteella epäily tartunnan alkuperästä, sanoo suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK päivittäistavarakaupan ketjuohjauksesta yhtiön tiedotteessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.