Toimitko näin? Asia, joka sinun pitäisi tehdä heti herättyäsi – edistää vatsan toimintaa

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Juotko tarpeeksi vettä päivän aikana? Videolla näytetään kuinka paljon suositeltu määrä vettä näyttää käytännössä.

Näillä yksinkertaisilla ohjeilla voit parantaa vatsasi hyvinvointia helposti ja pysyvästi jo heti aamusta lähtien.

Aamu tarkoittaa mahdollisuutta tuoreeseen alkuun, kertoo Well + Good. Aamu tarkoittaa uutta päivää ja mahdollisuutta saavuttaa tavoitteesi, olivatpa ne sitten kuntoiluun, työhön tai vain yleiseen hyvinvointiin liittyviä. Myös vatsan hyvinvointi on hyvä nostaa esille. Oikealla tavalla aloitettu päivä auttaa jaksamisessa ja samalla tavalla hyvin toimiva vatsa edistää yleistä hyvinvointia päivän mittaan.

Moni varmasti tietää, että huonosti toimiva ruoansulatus voi saada päivän vaikuttamaan pitkältä ja raskaalta. Jos vatsan seudun ongelmista tulee kroonista, voi epämiellyttävästä olostakin tulla päivittäistä. Sen takia vatsan hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää jo heti herättyäsi. Vain muutamalla helpolla vinkillä voit aloittaa päiväsi juuri oikein.

1. Juo lasi vettä heti herättyäsi

Elimistösi toimii paremmin, jos aloitat päivän riittävällä määrällä nestettä. Voit myös välttyä vatsaa turvottavalta ummetukselta, jos juot lasillisen vettä heti herättyäsi.

– Sen lisäksi, että ummetus on epämiellyttävää, jatkuva ummetus lisää suolistosyöpien riskiä ja muiden suolistoperäisten sairauksien, kuten divertikuloosin riskiä, kertoo ravitsemusterapeutti Kelly Jones.

Divertikuloosi on sairaus, jossa paksusuolen alueelle muodostuu pussimaisia pullistumia, divertikkeleitä, joita kutsutaan joskus myös umpipusseiksi.

– Suosittelen nauttimaan lasillisen vettä ennen aamukahvia tai kaloripitoisia juomia, kuten mehua tai maitoa, Jones sanoo.

2. Syö aamiaiseksi prebioottirikkaita ruokia

Prebiootit ovat sulamattomia kuituja, tavallisesti hiilihydraatteja, jotka tukevat vatsan luonnollista bakteeristoa ja niiden toimintaa.

– Näin tuet kehosi luontaista mikrobistoa ja sen roolia kehon vastustuskyvyssä, ruoansulatuksessa, mielenterveydessä ja niin monessa muussa tehtävässä, Jones luettelee.

Mistä prebiootteja sitten voi saada? Kasvipohjaiset tuotteet, kuten kaura, ohra, ruis sisältävät prebiootteja.

Jonesin mukaan täyttämällä mahasi aamulla kuitupitoisella ja laadukkailla hiilihydraateilla autat säännöstelemään nälkääsi päivän mittaan. Aloita aamu esimerkiksi lautasella kaurapuuroa, jonka sekaan olet pilkkonut banaanin tai keitetyllä ohralla, jonka sekaan olet sekoittanut omenanlohkoja ja kanelia.

3. Älä unohda probioottirikkaita ruokia

Kun kyse on vatsan hyvinvoinnista, ei voida unohtaa probioottien, eli kehon hyvien bakteerien tärkeyttä.

– Prebioottisten ruokien syöminen auttaa pitkällä aikavälillä vatsan terveyttä. Probioottirikkaat ruoat, eritoten sellaiset, joissa on eläviä bakteereja, voivat saada aikaan välittömiä vaikutuksia ruuansulatuksessa, Jones sanoo.

Jogurtti voi monelle olla ensimmäinen mieleen tuleva vaihtoehto, mutta on hyvä pyrkiä monipuoliseen ruokavalioon myös probioottien ja fermentoitujen ruokien suhteen. Vaihtelu siis kannattaa. Fermentoitu ruoka on hapatettua tai käymisprosessin läpi käynyttä ruokaa. Hapattaminen moninkertaistaa ruoan ja juoman perinteisten luontaisten hapatebakteerien määrän. Tee vaikka aamiaiseksi aamiaistacoja ja laita päälle tulista kiinankaalisalaattia, eli kimchiä.

– Kokeile vaihteen vuoksi kefiiriä, eri jogurttia kuin normaalisti tai juo kombuchaa aamupalalla, Jones ohjeistaa.

Kefiirin probiootit hellivät vatsaa. Hapatetut maitotuotteet, kuten juuri kefiiri, sisältävät terveydelle hyödyllisiä bakteereja.

4. Liiku heti aamusta

– Fyysinen aktiivisuus parantaa kehon luontaisen mikrobiston monipuolisuutta. Se tarkoittaa, että liikunta voi kasvattaa hyödyllisten bakteerien määrää. Aloita aamu kevyellä liikunnalla, joka herättelee koko kehoa, parantaa ruuansulatuksen toimintaa, ravintoaineiden imeytymistä ja yleistä hyvinvointia, kertoo ravitsemusterapeutti Trista Best.

Liikkuminen siis kirjaimellisesti pitää ruuansulatuksen liikkeessä ja aamuinen toiminta herättää sen taas uuteen päivään. Aamuun on monia vaihtoehtoja kävelylenkistä aina joogaan ja lyhyeen juoksulenkkiin. Valitse portaat hissin sijasta ja jää aiemmalla pysäkillä pois joukkoliikenteestä työmatkalla ja kävele loppumatka.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat