Älä osta missään nimessä uutta asuntoa - saat sutta ja sekundaa

Rakennusliiton valtuuston jäsen Johanna Elosen mukaan tarkoitus ei ole enää tehdä työtä vaan kerätä rahat uuden asunnon ostajilta.

– Onko enää mitään laatua? Rakennusliiton valtuustossa on 50 pienestä suuren rakennusliikkeen edustajaa ympäri Suomea. Kyllä meitä harmittaa virheet yhtä paljon kuin asukkaita. Se on epäoikeudenmukaista, kun haukut satavat työntekijän niskaan. Tosiasiassa on niin kiire, että vähät välitetään laadusta, harmittelee Elonen.

Rakennusliiton valtuustossa monet ovat nähneet 90-luvun hyvät ajat, joten valtuutetut tietävät, mitä laatu on. Valtuustossa on kattava otos koko rakennusalan toimijoista. Yhä useampi valtuutettu kertoo, että on kyllästynyt tekemään sutta ja sekundaa. Huonoa jälkeä syntyy kaikkialla: kerrostaloissa, omakotitaloissa ja toimitiloissa.

– Ei ole enää mestareita, jotka ovat ylpeitä työnsä jäljestä. Nyt pitää itse kyseenalaistaa työnjälki ja työtavat. Eräälläkin työmaalla lyötiin litimärät villat seiniin ja mestari käski maalata seinän. Maalari totesi, että ei tuota voi maalata. Tähän mestari totesi, että ethän sinä tänne muuta asumaan. Maalaa stopperimaalilla, niin se pitää kosteuden seinän sisässä, kuvailee kyllästyneesti Elonen.

Olemme kuin Mikki Hiiret merihädässä

Rakennusliiton valtuustossa Helsingin maalareiden puheenjohtaja Johanna Elosen mukaan jossain vaiheessa keppihevosena käytettiin ulkomaisia työntekijöitä, mutta syy ei ole siinä. Hänen mielestään tilanne huononi reilu viisi vuotta sitten, kun rakennusliikkeet menivät pörssiin.

– Nyt kerätään vain osakkeenomistajille parempaa tuottoa. Nyt tärkeintä on pysyä aikatauluissa ja budjeteissa, jotta osakkeenomistajat ovat tyytyväisiä. Maalari kertoi juuri, että hänen käskettiin maalata seinä, joka valui vettä. Mestari totesi ykskantaan, että älä keksi verukkeita vaan ryhdy töihin, toteaa Elonen.

Elosen mukaan kuvaavaa on, että helsinkiläistä arvokohdetta saneerataan ja saneerausurakan saanut yrittäjä jätti jälkitöitä varten miljoona euroa tilille. Elonen kertoo, että toisen saneeraustyömaan toimistoon tuli valvoja, joka kysyi olisiko teillä hänelle jotain papereita, joita hänen pitäisi allekirjoittaa. Valvoja ei käynyt ollenkaan työmaalla katsomassa.

Sääliksi käy asukkaita

– Olemme Rakennusliiton valtuustossa huolestuneita niistä ihmisparoista ja lapsiperheistä, jotka ostavat uusia ja kalliita asuntoja. Vähemmistö asunnoista tehdään kunnolla. Jonkun pitää korjata jäljet ja maksaa laskut jälkikäteen. Olemme yrittäneet saada viestiä läpi kaikkialla, että jotain tarttis tehdä, mutta mitään ei tapahdu, paukuttaa Elonen.

Elosen mukaan hän tietää lukuisia esimerkkejä parhaillaan rakenteilla olevista kohteissa, joissa laatu on surkeaa eikä kukaan välitä. Kiireessä unohtuu, että ei se betoni kuiva kuin sentin viikossa eikä se ole muuttunut.

– Esimerkiksi Espoossa valmistui äskettäin miljoonaluokan paritaloja.. Ensimmäisenä aamuna, kun asukas meni suihkuun, niin vesi tulvi kynnyksen alta. Joku oli porannut ruuvireiän putkeen, mitähän uuteen kotiin muuttanut asukas tästä tuumi, huokailee Elonen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja