Älä koskaan tee näin alumiinifoliolle

Alumiinifolio on kätevä tuote keittiössä, kunhan sitä osaa käyttää oikein. The Kitchn -ruokasivusto listasi pahimmat sudenkuopat, jotka liittyvät alumiinifolion käyttöön.

MTV Uutiset kertoi aiemmin maaliskuussa alumiinifoliorullaniksistä, joka on kerännyt TikTokissa jo reippaasti yli 1,4 miljoonaa katselukertaa. Videolla nainen näyttää ensin, kuinka helposti alumiinifolion repiminen menee pieleen "tavallista tapaa" käyttäen eli repimällä foliota vasten paketin terävää reunaa.

Alumiinifolion käyttöön liittyy myös muita oleellisia niksejä ja sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä.

Älä ikinä laita foliota mikroon

Tämän pitäisi olla itsestäänselvää, mutta asiasta muistuttaminen ei ole haitaksi. Älä siis missään nimessä laita mitään alumiinifoliota sisältävää asiaa mikroon. Mikroaallot eivät läpäise metallia, joten ne kimpoavat pois. Tämä voi johtaa kipinöihin ja liekkeihin, joka pahimmassa tapauksessa pilaa mikrosi tai aiheuttaa tulipalon.

Älä paista keksejä folion päällä

Alumiinifolio ei ole paras mahdollinen korvike leivinpaperille, ainakin jos puhutaan leivonnaisten paistamisesta. Pekonin paistamiseen folio voi olla hyödyllinen, mutta esimeriksi pikkuleivät voivat folion takia paistua epätasaisesti. Kuumeneva folio voi kypsentää keksien pohjat nopeammin kuin keksien päällysosan. 

Alumiinifolion kierrättäminen: Kierrätä alumiinifolio metallikeräykseen, älä laita sekajätteeseen. Huuhtaise tai pyyhkäise elintarvikejäämät pois alumiinifoliosta hajuhaittojen vähentämiseksi.

Älä vuoraa uunin pohjaa alumiinifoliolla

Teoriassa uunin pohjan vuoraaminen foliolla voi kuulostaa fiksulta idealta: näin voi välttyä ylimääräiseltä sotkulta ja roiskeilta. Käytännössä tätä ei kuitenkaan suositella tehtäväksi, sillä se voi vahingoittaa uunia. Sen sijaan uuniritilän päälle kestävämpää folioa voi laittaa. Vahva folio ritilällä auttaa lämmön kierrossa ja nappaa talteen mahdolliset roiskeet.

Älä käytä foliota happamien ruokien kanssa 

Happamat ruoat, kuten tomaatit, tomaattikastike sekä sitrushedelmät voivat reagoida alumiinifolion kanssa ja syövyttää sitä muutamassa päivässä. Näin ollen ruokaan voi syöpyä alumiinia. Näin neuvoo myös Suomen Ruokavirasto

– Alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Folion ja teräsastian välille syntyy tällöin niin sanottu sähköpari, joka aiheuttaa alumiinin syöpymisen ja liukenemisen ruokaan, Ruokavirastosta opastetaan.

Älä heitä alumiinifoliota pois käytön jälkeen – kierrätä metalleihin

Alumiinifolion ei tarvitse olla kertakäyttöistä, jos pala on siistissä kunnossa. Voit jopa tiskata folion ja käyttää uudelleen. Kun alumiinifolio on loppuun käytetty, kierrätä se metallikeräykseen, älä laita sekajätteeseen. Huuhtaise tai pyyhkäise elintarvikejäämät pois alumiinifoliosta hajuhaittojen vähentämiseksi.


Lähde: The Kitchn

Näppärä niksi jääpalapussien kanssa tuskaileville 0:48

Testaa myös simppeli jääpalapussikikka!

Lue myös:

    Uusimmat