Alumiinifoliossa piilee riski, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi: Nyt tarkkana jouluruokien kanssa!

3:05 Amandan joulumokkapalat – näitä on kokeiltava!

Jouluruokien säilytyksessä ja säilönnässä on hyvä pitää mielessä muutama oleellinen nyrkkisääntö. Ruokavirasto muistuttaa muun muassa alumiinifolion käyttöön liittyvistä riskeistä.

Videolla: Testaa Amandan joulumokkapalat!

Jotta jouluruoat säilyvät varmasti hyvänmakuisina ja turvallisina, tulee niiden säilytykseen valita oikeanlainen astia. Ruokaviraston mukaan huomio kannattaa kiinnittää erityisesti rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden valmistus- ja säilytysastioihin. Kemiallisten aineiden siirtyminen materiaaleista elintarvikkeisiin on sitä suurempaa, mitä rasvaisemmasta ja kuumemmasta elintarvikkeesta on kyse.

Älä säilytä jouluruokia vanhoissa kertakäyttöastioissa

Keittiökaappeihin kertyy lähes huomaamatta erilaisia purkkeja ja purnukoita. Vanha jäätelörasia tai hilloämpäri saattaa vaikuttaa päällisinpuolin täydelliseltä astialta jouluruokien säilytykseen, mutta Ruokavirasto ei sitä suosittele. Nämä astiat on tarkoitettu vain kertakäyttöiseksi eikä niiden turvallisuudesta toistuvassa käytössä ole tietoa.

Ruokaviraston mukaan hyviä yleisastioita säilytyksessä ja kuumentamisessa ovat uudemmat keramiikasta, ruostumattomasta teräksestä ja lasista valmistetut astiat. Koristekeramiikka ja matkamuistoina eksoottisista maista tuodut asiat soveltuvat harvoin elintarvikkeille, joten vältä niiden käyttämistä. Käytä myös vain pinnaltaan ehjiä astioita. 

Alumiinifoliossa piilee riski

Ruokavirastosta muistutetaan myös alumiinifolion käyttöohjeisiin perehtymisestä. Ei ole täysin samantekevää, millaisten ruokien ja astioiden kanssa alumiinifoliota käyttää. 

– Alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Folion ja teräsastian välille syntyy tällöin niin sanottu sähköpari, joka aiheuttaa alumiinin syöpymisen ja liukenemisen ruokaan, Ruokavirastosta opastetaan. 

Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia. Ole siis tarkkana minkälaisen astian kanssa käytät alumiinifoliota. 

Käytä elintarvikkeiden suojaamiseen tarkoitettuja materiaaleja niiden pakkausmerkinnöissä annettujen ohjeiden mukaan. Huomioi, että kaupassa on myytävänä monenlaisia pakkauskelmuja, jotka eivät kaikki sovellu esimerkiksi rasvaisen juuston, kalan tai lihan kääreeksi.

Lähde: Ruokavirasto

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2019.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja