Älä ikinä mene verkkopankkiin Googlen kautta – osaatko erottaa taidokkaan huijaussivuston aidosta?

"Olen huomannut sinun olevan innokas aikuissivustojen harrastaja"– Hakkeri purki MTV Uutiset Liven lähetyksessä kaksi yleistä huijausviestiä osiin 3:15
Katso video: Hakkeri purkaa kaksi yleistä huijausviestiä osiin – näin niiden on tarkoitus toimia.

Finanssiala ry varoittaa tiedotteessaan menemästä verkkopankkiin hakukoneen kautta. Verkkohuijauksia tehtaillaan yhä uskottavampien valesivustojen avulla.

Verkkopankkiin ei pidä kirjautua hakemalla pankkinsa nimeä Googlesta, vaan kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään, Finanssiala ry varoittaa tiedotteessaan.

Huijarit ovat saaneet ujutettua Googlen ja Bingin kaltaisiin hakukoneisiin omia mainoksiaan, jotka ponnahtavat kärkeen, jos pyrkii haun avulla verkkopankkiin.

Pankkien mukaan rikollisten pystyttämät huijaussivustot voivat olla erittäin aidon näköisiä. Pahimmillaan ero voi olla pelkästään yksi merkki nettisivuston osoitteessa – sivuston ulkonäkö voi vastata täysin pankin virallista sivustoa.

Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm vääntää rautalangasta, kuinka ei saa toimia:

– Älä kirjoita Googlen tai Bingin hakukenttään pankkisi nimeä ja klikkaa hakutulosta. Näin saatat joutua huijaussivulle. Kun sen sijaan kirjoitat nettiselaimen ylälaidassa olevalle riville pankkisi verkkosivun osoitteen, pääset varmimmin oikeaan paikkaan, Saxholm ohjeistaa.

Verkkopankkiin ei pidä myöskään kirjautua minkään linkin kautta, vaan aina menemällä selaimella pankin virallisille sivuille. Pankki tai viranomainen ei myöskään ikinä pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä.

– Jos tällaisen viestin saa, kyseessä on huijari, Saxholm toteaa.

Verkkopankin osoite on hyvä tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin, jolloin aidolle sivustolle pääsee käden käänteessä.

Lähde: Finanssiala

Lue myös:

    Uusimmat