Mainos

Älä anna heinänuhan kiusata kesällä – 10 kysymystä allergiaoireiden hoidosta

Kesä tietää monelle siitepölyallergiaa. Suosituin lomakuukausi heinäkuu on erityisesti heinäallergisille samalla kaikkein tuskaisinta aikaa. Allergioiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärvistellä.

Silmät kutisevat ja vetistävät, nenä vuotaa, aivastuttaa – pahimmillaan jopa henkeä ahdistaa. Kuulostavatko oireet tutuilta? Heinäkuussa allergiaoireet vaivaavat erityisesti pujolle ja heinäkasveille allergisia. Pujon kukinta alkaa tavallisesti heinäkuun puolivälissä. Suurin osa heinistä aloittaa kukintansa jo juhannuksen alla.

Allergiaoireita voi hillitä tehokkailla lääkkeillä, jotka vaikuttavat nopeasti.

1. Mistä tunnistaa siitepölyallergian oireet?

– Siitepölyallergian oireita ovat silmien kutina, punoitus, kirvely ja vetistäminen, nenän tukkoisuus, vuotaminen, kutina ja aivastelu sekä keuhko-oireet, kuten yskä ja hengenahdistus. Osa kokee myös iho-oireita tai väsymystä.

2. Miksi allergiset oireilevat eri tavoin?

Yksilöllisten erojen takia myös saman allergeenin aiheuttamat oireet voivat vaihdella eri ihmisillä. Tähän vaikuttavat muun muassa yksilön perimä, sairaudet, ikä, elinympäristö ja sen tuomat ärsykkeet koko eliniän ajalta. Nämä tekijät taas vaikuttavat muun muassa yksilöiden rakenteellisiin ominaisuuksiin ja puolustusjärjestelmän toimintaan, minkä seurauksena allergiaoireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti. Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, mutta herkistyminen lisääntyy iän myötä. Allergia ja astma liittyvät usein toisiinsa. Myös muut hengityssairaudet ovat yhteydessä oirekuvaan. Elinympäristö taas määrittää milloin ja missä määrin yksilö altistuu eri allergeeneille. Allergeeneille voi myös siedettyä. Myös muut ympäristön ärsykkeet, kuten katupöly, saattavat pahentaa allergiaoireita. Katupöly hiertää ja kutiaa silmissä, kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa nenän karstaisuutta, kulkeutuu hengitysteihin ja voi pahentaa hengityssairauksista kärsivien taudin tilaa.


Cetimax 10 mg sisältää setiritsiinidihydrokloridia.

3. Miksi juuri setiritsiinidihydrokloridi?

– Setiritsiini on pitkään markkinoilla ollut uudenpolven antihistamiini. Täten sen tehosta ja turvallisuudesta on laajalti tutkimustietoa. Setiritsiiniä voi käyttää tablettivalmisteena jo myös yli 6-vuotiaat lapset, useat muut tablettimuotoiset antihistamiinit soveltuvat yli 12-vuotiaille. Setiritsiinivalmisteet ovat verraten edullisia.

4. Miten allerginen nuha eroaa flunssasta?

– Allerginen nuha on kirkasta vetistä, runsaasti vuotavaa. Flunssassa vuoto on paksumpaa, ja se voi olla vihertävää tai kellertävää. Flunssan oireet kestävät tavallisesti 1–2 viikkoa.

5. Miten allergista nuhaa tulisi hoitaa?

– Suun kautta otettavia antihistamiineja voidaan käyttää myös allergisen nuhan hoitoon yksin tai yhdessä nenään annosteltavien kortikosteroidien kanssa. Antihistamiinit tehoavat parhaiten aivasteluun ja limaneritykseen.

6. Entä silmäoireita?

Itsehoitovalmisteina on saatavilla antihistamiineja, natriumgromoglikaattia tai lodoksamidia sisältäviä silmätippoja. Mikäli riittävää tehoa ei saavuteta tai henkilöllä on myös nenäoireita, voi lisäksi tai pelkästään käytettäväksi valita tablettimuotoisen antihistamiinivalmisteen.

7. Mistä tietää, että allergialääke sopii juuri itselle?

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Sopiva lääke löytyy kartoittamalla oireet ja tarpeet. Muut sairaudet ja lääkitys (yhteisvaikutukset) sekä henkilön fyysinen tila ja ikä on huomioitava. Tässä auttaa apteekkien farmaseuttinen henkilökunta tai tarvittaessa lääkäri. Lisäksi kokeilemalla eri valmisteita voi löytää juuri itselle sopivan valmisteen. Antihistamiinit, kuten setiritsiini, lievittävät allergisia nenä- ja silmäoireita. Mikäli oireet kohdistuvat selkeästi vain silmiin tai hengitysteihin, voi valita pakallisesti vaikuttavan lääkkeen esim. silmätipat tai nenäsumutteen. Riittävän tehon saamiseksi erityyppisiä valmisteita voi yhdistää ja hoidoksi voidaan valita antihistamiini sekä paikallisesti vaikuttava valmiste. Myös astmalääkitys voi olla tarpeen tai sen annostuksen muuttaminen.

8. Milloin allergialääkitys tulee aloittaa?

Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, eikä allergeenia pystytä välttämään, säännöllinen lääkitys on paikallaan. Etenkin nenäoireiden hoito on usein hyvä aloittaa jo ennen siitepölykauden odotettua alkua, jo ennen kuin limakalvot ovat turvoksissa ja nenä on täysin tukossa.

9. Milloin allergialääkityksen voi lopettaa?

Allergiakausi kestää yleensä maaliskuusta syyskuuhun ja lääkehoitoa suositellaan usein jatkettavan koko kauden ajan. Jos allergian aiheuttaja on selvästi tiedossa, voi allergialääkkeen käytön ajoittaa lyhyemmällekin ajalle. Esimerkiksi, mikäli vain koivun siitepöly aiheuttaa oireita, voi allergialääkkeen lopettaa jo koivun kukinnan loputtua, kesäkuun puolella.

10. Voiko allergiaoireita helpottaa kotikonstein?

– Allergiaoireita voi helpottaa esimerkiksi välttämällä petivaatteiden kuivatusta ulkona sekä välttämällä kodin tuuletusta siitepölyaikana. Lisäksi voi käyttää nenähuuhtelukannua, vaihtaa tyynyliinan usein ja käydä suihkussa, etenkin iltaisin ennen nukkumaanmenoa, jolloin siitepölyn saa huuhdeltua pois iholta ja hiuksista. Myös talon tuuletusaukkoihin on saatavilla suodattimia, joilla voi vähentää siitepölyn pääsyä sisälle. Lapsien kannattaa pestä kädet usein, etenkin jos he hierovat kutiavia silmiä. Ulkoilun voi ajoittaa aamuun tai myöhäiseen iltaan, ja pahimpaan siitepölyaikaan raskasta liikuntaa on hyvä välttää ulkona.

Cetimax 10 mg on allergialääke, jonka vaikuttava aine on setiritsiinidihydrokloridi. Cetimax on kehitetty kausiluonteiseen ja ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden lievittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat