Allergikon piinapäivät alkoivat tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin

2:01
Näin apteekkari neuvoo allergiasta kärsiviä.

Tämän vuoden siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, sillä ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin Suomen eteläosissa jo tammikuun puolivälin jälkeen.

Allergia-, iho - ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan mukaan oireilu allergikoilla alkoi normaalia aiemmin juuri aikaistuneen kukinnan myötä. Pähkinäpensaan lisäksi myös leppä aloitti kukintansa paljon normaalia aikaisemmin.

– Tällä hetkellä lepän siitepölyä on lähes koko maassa, mutta määrät ovat kohtalaisia. Seuraavaksi alkaa koivun kukinta, joka sekin alkaa varmasti normaalia aiemmin, mutta norkkolaskennan perusteella ennustetaan lieväoireista siitepölyallergiaa koivuallergikoille, Vuorenmaa kertoo MTV Uutisille.

Vuorenmaan mukaan tyypillisesti allergikon oireet alkavat aivasteluna ja vesinuhana, silmiä saattaa kutista ja ne saattavat vuotaa. Myös astmaoireet saattavat pahentua, koska ilmassa on myös katupölyä.

Ensimmäisten oireiden ilmaantuessa voi aloitta antihistamiinin käytön.

– Ei siis tarvitse aloittaa ennakkoon, antihistamiinit ovat nopeatehoisia. Sen sijaan nenäsuihkeet, jotka sisältävät kortisonia, tulisi aloittaa ennakoiden – eli viimeistään nyt, Vuorenmaa ohjeistaa.

Allergikon nenäsuihke on nimenomaan kortisonipohjainen nenäsuihke – ei niin sanotut avaavat ja limakalvoturvotusta helpottavat nenäsuihkeet.

– Jos on silmäoireita, kuten suurimalla osalla nenäoireisista, niitä hoidetaan allergiasilmätipoilla. Näitä kaikkia lääkkeitä saa käsikauppalääkkeenä apteekista.

Vuorenmaan mukaan siedätyshoito on yksi vaihtoehto, jos suuresta lääkemäärästä huolimatta allergian oireet eivät helpota.

– Siedätyshoitoa ei voi kuitenkaan aloittaa siitepölykaudella vaan vasta syksyn tullen. Aika kuultaa muistot ja siksi on tärkeää pitää oirepäiväkirjaa, jotta muistaa sitten loppukesästä lääkärille mennessä, että kuinka vaikeita ne oireet sitten olivatkaan koivun pöllytellessä.

Vuorenmaa kehottaa ihmisiä hoitamaan allergiaoireensa, varsinkin kun ihmiset ovat nyt herkkänä kaikille niiskutteluille ja aivasteluille.

– Jos oireet ovat niin hankalat, että ei esimerkiksi voi avata ikkunaa kotona tuuletusta varten tai ulkoillessa joutuu käyttämään katupölyltä suojaavaa hengityssuojainta, olisi ehkä helpompaa valita siedätyshoito, sillä vaikutetaan allergian syyhyn. Lääkkeillä hoidetaan vain oireita.

Maksuton allergia- ja astmaneuvonta palvelee numerossa 09 47335520. 

Normaalisti neuvonta auki maanantaista keskiviikkoon, mutta nyt koronapandemian aikana numero palvelee jokaisena arkipäivänä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja