Mainos

Yle: Kaksi kuolleen suomalaisnaisen lasta viruu Al-Holin leirillä hengenvaarallisissa oloissa – omaiset vetoavat viranomaisiin saadakseen lapset Suomeen

Ylen haastatteleman lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisen lasten oikeudet eivät toteudu alkeellisella pakolaisleirillä.

Ylen mukaan pari vuotta sitten surmansa saaneen suomalaisnaisen lapset ovat syntyneet Syyriassa ja he ovat tällä hetkellä kahden suomalaisnaisen hoidossa.

Kaksi alle kouluikäistä lasta elää edelleen kurjissa oloissa Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä.

Yle on vahvistanut samaisen tiedon myös lasten omaisilta, jotka asustavat koti-Suomessa. He ovat vedonneet viranomaisiin saadakseen lapset turvaan Al-Holdin toivottomista oloista. He ovat olleet yhteydessä lapsiin suomalaisnaisten välityksellä.

Toinen lapsista on tiettävästi orpo ja nuoremman lapsen isän kohtalosta on ristiriitaista tietoa. Joidenkin tietolähteiden mukaan hän olisi kuollut, kun taas toiset lähteet kertovat miehen olevan kurdihallinnon vankina Syyriassa. Mikäli nuoremman lapsen isä on elossa, lapsen palaaminen Suomeen on entistäkin mutkikkaampaa.

Ylen tietojen mukaan Al-Holin leirin orpoja lapsia ei välttämättä ole rekisteröity, minkä lisäksi heillä ei ole virallisia huoltajia. Tästä huolimatta suomalaisen vanhemman lapsella on oikeus Suomen kansalaisuuteen. Myös YK:n lapsien oikeuksien komitean mukaan lapsilla on oikeus sekä huoltajaan että rekisteröintiin.

Lasten oikeudet eivät toteudu vankeudessa

Al-Holin oloja on kuvattu hengelle ja terveydelle vaarallisiksi. Esimerkiksi avustusjärjestö Punaisen ristin mukaan tilanne on "apokalyptinen", ja ihmiset leirillä ovat nälkiintyneitä, sairaita ja traumatisoituja.

Ylen haastatteleman lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan lasten oikeudet eivät toteudu polttavan kuumissa ja hengenvaarallisissa Al-Holin leirin oloissa.

– Tärkein on oikeus henkiinjäämiseen, Pekkarinen muistuttaa Ylen haastattelussa.

Suomella on lakien ja kansainvälisiin sopimuksien varjolla velvollisuus tehdä kaikki voitavansa lasten oikeuksien toteutumiseksi myös silloin, kun hätää kärsivä suomalaislapsi on ulkomailla.

Tällaisissa tilanteissa lastensuojelu pyytää virka-apua ulkoministeriöltä, joka taas selvittää, mitkä ovat parhaat keinot lapsien kotiuttamiseen.

Tilanne ei ole mustavalkoinen

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on vakuuttanut aiemmin Suomen toimivan lasten oikeuksien mukaisesti tilanteessa, joka hänen mukaansa ei ole millään tavalla mustavalkoinen – päinvastoin.

– Kysymykseen, voidaanko vain lapset hakea, niin ei voida, koska lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan. Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa alueella. Jos vanhemmat eivät päästä lapsia lähtemään, niin sitten ei voida oikein toimi, Ohisalo kommentoi heinäkuussa MTV Uutisille.

Lasten pelastaminen alkeellisista oloista on osiltaan vaikeaa myös siksi, että leirille kiinni otettuja naisia pidetään turvallisuusriskinä. Suojelupoliisi olettaa heidän olevan kytköksissä Isis-taistelijoihin.

Kuolleen suomalaisnaisen lasten lohduttomasta tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Yle.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja