Mainos

Aktiividemari syyttää puoluettaan jämähtäneeksi

Demareiden kannatus ei nouse, sillä maailma on muuttunut mutta SDP ei. Demarit roikkuvat menneessä maailmassa, joka elää enää työväenlauluissa, julkilausumissa ja vappupuheissa. Näin kovaa kieltä käyttää SDP:n aktiivinen rivijäsen Hannu Jouhki maanantaina julkistetussa pamflettikirjassaan Demari ajaa Bemarilla - Punakoneen viritysopas (WSOY).

Jouhki on ennen muuta huolissaan yhä kasvavasta keskiluokasta. Ansiotyöllä elävä koulutettu keskiluokka ei hänen mielestään kuulu mihinkään eliittiin; he ovat yhtä lailla globalisaation armoilla kuin paperimiehet ja teollisuustyöntekijätkin.

- Yt-neuvottelut ja irtisanomiset voivat osua kenen tahansa myyntipäällikön, spesialistin tai it-ammattilaisen kohdalle. Silloin jää leasing-Bemari firman talliin ja elintasolta katoaa pohja, hän korostaa.

Jouhki kysyy, onko sosiaalidemokratia menettänyt pysyvästi otteensa kansalaisiin. Hän haluaisi saada aikaan uuden SDP:n. Mutta jotta voidaan määritellä, mimmoinen uusi SDP on, pitää ensin hahmotella, mimmoinen on uusi hyvinvointivaltio.

Jouhki muistuttaa julkisen talouden kestävyysvajeesta: suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle, edessä ovat hitaan kasvun näkymät ja kansantalouden kriisi, eikä terveydenhoitomenojen kasvukaan pysy kurissa. Hän uskoo, että keskiluokalla on perusteltu huoli: emme pysty ylläpitämään nykyisen kaltaista hyvinvointia.

- SDP:n on tunnustettava tämä huoli, on tehtävä valintoja, päätettävä, mitä emme enää voi tarjota julkisesti, hän tiivistää.

- SDP on pulassa, SDP pitää pelastaa.

Ei mikään toveri

Julkistamistilaisuudessa kommentoijana ollut SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner ei kovin paljoa kirjaa arvostellut. Sen verran hän kuitenkin mainitsi, että joku 40 vuotta soppatykin ääressä palellut puolueaktiivi saattaa loukkaantua, jos hänen ajatuksiinsa nousee, että kaikki uhraus on vahingoittanut puoluetta.

Jungner oli yhtä mieltä, ettei kansakuntaa enää saa jakaa kahtia. Hän ei ole kertaakaan käyttänyt esimerkiksi sanaa porvarihallitus. Toisaalta hän ei liioin käytä sanaa toveri. Tosin kesällä hän oli kerran käyttänyt sitä "kevennysretorisena" kikkana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.