Mainos

Aktia: Asuntojen hinnat kääntymässä laskuun

Aktia arvioi asuntojen hintojen kääntyvän vähitellen laskuun.

Korkotason nousu johtaa Aktian arvion mukaan ensi vuonna asuntojen hintojen laskuun Suomessa. Elvyttävän rahapolitiikan aika alkaa Aktian talouskatsauksen mukaan olla ohi sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. -Asuntolainojen korkojen noustessa asuntomarkkinoilla liikkuvan rahan määrä vähenee, myyntiajat pitenevät ja hintapyynnöistä joudutaan tinkimään. Ensin asuntojen hintojen nousu pysähtyy ja kääntyy sitten laskuun ensi vuoden aikana, ennusti Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen.

Asuntohintojen romahdus ei Tyrväisen mukaan ole todennäköinen, vaan korjaus jäänee 5-10 prosenttiin. Pääkaupunkiseudulla pudotus on suurempi kuin koko maassa keskimäärin, Tyrväinen arvioi.

Työllisyysasteen tavoitetta ei saavuteta

Kansainvälisen noususuhdanteen nopein kasvu osuu Tyrväisen mukaan tähän vuoteen ja ensi vuonna maailmantalouden kasvu alkaa hidastua, vaikka maailmantalouden näkymät ovat edelleen suotuisat. Suomessa talouden tunnelmat alkavat heikentyä vasta ensi vuoden lopulla. Euroalueen kasvu on tänä vuonna yllättänyt Tyrväisen mukaan positiivisesti, mutta inflaatio negatiivisesti, joten elvyttävän rahapolitiikan aika on loppumassa Yhdysvaltain lisäksi myös euroalueella. Vaikka kasvu on Suomessakin ollut odotettua parempaa, on toiveet työllisyysasteen tavoitellusta noususta nyt hallitustasollakin haudattu, sanoi Tyrväinen.

Bkt kasvaa ennustetta paremmin

Aktia nosti maanantaina ennustetaan Suomen bruttokansantuotteen kasvusta 2,9 prosenttiin eli puoli prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin edellisessä katsauksessa. Ensi vuonna kokonaistuotannon kasvu nopeutuu Aktian mukaan 3,0 prosenttiin eli prosenttiyksikön kymmeneksen aiempaa arviota nopeammaksi. -Työttömyyden aleneminen pysähtyi Suomessa kolme vuotta sitten, ja viime vuoden alusta työpaikkojen määrä on supistunut lähes 40 000 henkeä. Hallituksen työllisyystavoite on kuollut kirjain. Työttömyysaste olisi noussut, ellei osa uusista työttömistä olisi vetäytynyt työvoimasta, totesi Tyrväinen.

Aktia arvelee työttömyysasteen alenevan ensi vuonna vain vähän eli 8,7 prosenttiin.

-Työttömyyden pattitilanne johtuu politiikan kyvyttömyydestä vaikeisiin päätöksiin, eikä tässä näy muutoksia. Siksi meillä on kolmas hallitus peräkkäin, joka siirtää massatyöttömyyden seuraajalleen, sanoi Tyrväinen. Hänen mukaansa maltillinen tuloratkaisu on "välttämätön, mutta ei riittävä edellytys työllisyyden käänteelle".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.