Mainos

Åkerholm moittii Suomen talouden suuntaa

Alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmin mielestä Suomen talous on huonolla kehitysuralla, vaikka pohja onkin hyvä. Suomen talous integroituu kokonaisuudessaan kansainväliseen talouteen, ja samaan aikaan väestö on ikääntymässä. Näiden kahden tekijän yhdistelmä on tavattoman vaikea haaste Suomen taloudelle, valtiovarainministeriötä edustava Åkerholm arvioi tänään Helsingissä.

-Suomen koko talous, hyödykemarkkinat ja ennen kaikkea työmarkkinat ovat integroitumassa kansainväliseen talouteen. Tämä yhdessä väestön ikääntymisen kanssa muodostaa tavattoman vaikean haasteen Suomelle, Åkerholm sanoi Pressoilin tilaisuudessa.

Åkerholm kehotti vähentämään edelleen julkista velkaa ja kohentamaan kannustimien avulla työmarkkinoiden toimivuutta, jotta syntyisi uutta jaettavaakin. Myös julkisia varoja olisi kohdistettava uudella tavalla. Tämä ei hänen mukaansa tarkoittaisi kuitenkaan sosiaaliturvan leikkaamista. Suomen olisi harkittava myös maahanmuuttopolitiikkaansa. Åkerholmin mielestä olisi mietittävä, miten tänne saataisiin lisää maahanmuuttajia tekemään töitä ja lisäämään sitä kautta bruttokansantuotetta.

Åkerholmin mielestä Suomella on edessään sama ongelma kuin 1980-luvun lopulla, jolloin taloudessa meni nykyiseen tapaan hyvin. Tuolloin verotuksen ja rahoitusmarkkinoiden valvonnan säännöt olisi pitänyt sopeuttaa tilanteeseen, joka syntyi, kun rahoitusmarkkinat integroituivat kansainvälisiin rahoitusmarkkinoihin.

-Niissä hyvissä oloissa mikään ehdotus ei ollut poliittisesti mahdollista. Päinvastoin rakennettiin järjestelmiä, jotka sittemmin johtivat julkisen sektorin menojen lisääntymiseen, Åkerholm muistutti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.