Ajoneuvovarkaudet vähenevät – petokset yleistyvät

Suomessa ajoneuvovarkaudet ovat laskeneet koko 2000-luvun. Sen sijaan erilaiset petokset ovat yleistyneet ajoneuvorikollisuudessa.

Viime vuonna rikoksella vietiin 2443 henkilöautoa, joista kateisiin jäi 384.

– Henkilöautoista kateisiin jää noin 15 prosenttia, mutta esimerkiksi moottoripyöristä noin puolet. Sopiikin kysyä, onko niitä kaikkia silloin edes varastettu. Saattaa olla tapauksia, että ne on ilmoitettu varastetuiksi, mutta ne on muutettu esimerkiksi monttupyöriksi, Finanssialan keskusliiton vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen sanoo MTV3 Uutisille.

Karhusen mukaan Suomessa tutkitaan varsin tarkoin käynnistyksenestolaitteilla varustettujen ja arvoautojen varkaudet.

Taloudellinen ahdinko usein taustalla

Usein petoksen taustalla on taloudellinen ahdinko.

– Kun autosta on raskaasti rahoitusyhtiövelkaa, eikä sitä jakseta maksaa ja sitten autoon tulee kallis remontti. Jos auto saatetaan lunastuskuntoon, käy niin, että vakuutusyhtiö maksaa korvauksen auton omistajalle eli rahoitusyhtiölle. Yhtiö saa korvauksen ja samalla vakuutuksenottaja pääsee rahoitusyhtiövelasta eroon.

Karhunen sanoo, että vakuutushuijauksen taustalla voi olla alkujaan myös ihan oikea vahinko, mutta jälkeenpäin ajoneuvo on tuhottu lunastuskuntoon.

Keskusrikospoliisin mukaan vakuutuspetosten lisäksi Suomessa tehtaillaan petoksia erityisesti internetissä tehtyjen autokauppojen yhteydessä. Keski-Euroopassa ovat puolestaan ajoneuvojen identiteettipetokset jo yleisiä. Näissä anastetuille ajoneuvoille annetaan uusi identiteetti joko väärennettyjen rekisteröintiasiakirjojen avulla tai käyttämällä esimerkiksi romutetun ajoneuvon alkuperäisiä rekisteröintiasiakirjoja.

Asuntomurtoja avainten takia

Karhunen muistuttaa avainturvallisuudesta.

– Ruotsissa on tehty asuntomurtoja pelkästään sen takia, että saadaan auton avaimet. Jos uudempi auto anastetaan, se viedään nimenomaan auton omilla avaimilla.

Suomessa varastetuista autoista vain harva päätyy ulkomaille.

– Meillä on hyvä viranomaiskontrolli. Jos ajoneuvo ehtii viranomaisten listoille, niin se jää rajalla varmasti kiinni.

Suomessa autovarkaan uhriksi joutumisen riski on pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa varastettiin viime vuonna noin 11 000 henkilöautoa, joista kateisiin jäi 1700.

Lue myös:

    Uusimmat