Ajattelitko luopua sokerista? "Hyöty voi olla merkittävä"

Sokerin haitoista puhutaan jatkuvasti, joten sokerilakkoon ryhtyminen voi olla kannattava sijoitus. Lakon alussa ihminen voi olla ärtynyt, lopussa taas pirteämpi kuin ennen. 

Sokerin haitoista puhutaan jatkuvasti. Se lienee jatkuvan istumisen rinnalla yksi aikamme pahiksista. Päätimme panna terveystuhoille stopin – ainakin hetkeksi. Kolme toimittajaa suostui välttelemään lisättyä sokeria kuukauden ajan.

Kuukauden sokerilakko voi olla kannattava sijoitus. Saavutettava terveyshyöty riippuu sokerin käytön määrästä lähtötilanteessa, Reijo Laatikainen sanoo.

Hän on laillistettu ravitsemusterapeutti Lääkärikeskus Aava/Docratesista.

Sokeria ovat...

Sakkaroosi eli valkoinen sokeri. Disakkaridi, joka muodostuu glukoosista ja fruktoosista (=hedelmäsokeri) 

Laktoosi eli maitosokeri, disakkaridi (glukoosi+galaktoosi)

Maltoosi eli mallassokeri, disakkaridi (glukoosi+glukoosi)

Glukoosi eli rypälesokeri, monosakkaridi

Fruktoosi eli hedelmäsokeri, monosakkaridi

– Jos olette käyttäneet hyvin vähän sokeria ja sokeroituja tuotteita, kuten karkkeja, limonadeja, suklaata, jäätelöä ja leivonnaisia, saavutettava hyöty ei todennäköisesti ole merkittävä. Sen sijaan jos olette käyttäneet paljon sokeria sisältäviä tuotteita, hyöty voi olla merkittävä, Laatikainen sanoo.

– Mahdollisia vaikutuksia sokerin käytön vähentyessä ovat veren sokeri- ja tiglyseridiarvojen väheneminen, verenpaineen ja painon lasku, virkeämpi mieli ja makeanhimon talttuminen. Jos sokerin sijaan sitten syödään terveyttä edistäviä ruokia, voi myös ravintoaineiden saanti lisääntyä, mikä puolestaan tukee terveyttä laajasti. 

Kun sokerilakko alkoi, yksi lakkoilija kärsi päänsärkykohtauksista. Nämä voivat olla yllättävän sokerinkäytön loppumisen tuote.

– Jos sokerin käyttö on ollut suurta, sokerilakko voi aiheuttaa päänsärkyä. Päänsärky voi myös muodostua yksinkertaisesti siitä, että syö liian vähän: jos ei osaa korvata tai huomaamattaan ei korvaa sokerin pois jäädessä poistunutta energiaa terveellisemmän ruoan hiilihydraatilla, tärkkelyksellä. Tällaisia järkevämpiä hiilihydraatteja ovat marjat ja hedelmät, erilaiset kuitupitoiset viljat sekä kaikki palkokasvit. 

"Maanantai ja tiistai menivät hokiessa: en saa syödä tota, enkä tota, enkä juoda tuota. Ainoa pelkoni oli, että unohdan sokerilakon ja syön sokeria vahingossa."
– Hanna, sokerilakon viikko 1

Myös täysmehuja tulisi välttää

Sokerinkäytön lopettaminen vaikuttaa myös mieleen. Lakon alussa lakkoilija voi olla ärtynyt, lopussa taas pirteämpi kuin ennen.

Lakon aikana välttelemme tuotteita, joiden ainesosalistassa lukee "sokeri". Myös mehut, limut, herkut, karkit ja alkoholi ovat kiellettyjen listalla. Ilmiselvien herkkujen, kuten pullan ja suklaan lisäksi sokereita saa myös hilloista, mehukeitoista, kiisseleistä, proteiinijuomista ja -patukoista, urheilujuomista sekä jogurteista. Yksi lakkoilija löysi sokeria jopa maksamakkarasta!

– Joissakin muissakin elintarvikkeissa, kuten maksalaatikossa, on sokeria. Yleisesti ottaen sokeri ei ole tällaisten einesruokien ongelma, vaan muu raffinoitu (höttö)hiilihydraatti: valkoinen riisi tai valkoinen makaroni, Laatikainen kuvaa.

Hedelmissä, marjoissa ja niissä tehdyissä mehuissa on sokereita – siis sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia. Sokeri tuorepuristetuissa mehuissa on samaa kuin muissakin sokerisissa juomissa.

"Tuijotan kaupan karkkihyllyä. Mitään karkeista ei mainosteta sokerittomaksi. Miten yllättävää, se ei liene myyntivaltti…"
– Maria, sokerilakon viikko 2

– Mutta täysmehuissa on runsaasti vitamiineja ja polyfenoleja, jotka hidastavat hiilihydraattien imeytymistä hiukan, ja muuten vaikuttavat myönteisesti. Sama koskee myös esimerkiksi jogurtteja: vitamiinit, proteiinit ja muut voivat muuttaa sokerin vaikutuksia elimistössä, ja myös lisätä kylläisyyttä, Laatikainen listaa.

Myös täys- eli tuoremehuja tulisi kuitenkin välttää sokerilakon aikana.

– Kun puhutaan sokerista yleensä, ravitsemustieteilijät pitävät sokerina sakkaroosin lisäksi glukoosia ja hedelmäsokeria. Näitä sokereita on runsaasti banaanissa, viinirypäleissä, persimonissa ja erityisesti kuivatuissa hedelmissä. Ainakin kuivattuja hedelmiä voisi välttää myös lakon aikana. Marjoja ja muita hedelmiä ei tarvitse välttää. Myös kasviksissa, kuten porkkanassa, on pieniä määriä sokeria, mutta niihin määrin ei kannata kiinnittää mitään huomiota. 

Seuraa sokerilakon etenemistä osoitteessa mtv.fi/lifestyle!

1996: Suut makeiksi taiteesta 2:15

Lue myös:

    Uusimmat