Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Tappaa makuaistin ja vaikuttaa käytökseen" – näin pääset irti sokerikoukusta

Makuaisti tottuu sokeriin. Sokerilakossa olevan mielestä sokeroidut herkut saattavat maistua aivan liian makeilta.
Makuaisti tottuu sokeriin. Sokerilakossa olevan mielestä sokeroidut herkut saattavat maistua aivan liian makeilta. Shutterstock
Julkaistu 04.11.2015 13:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Ruotsalainen tiedetoimittaja ja biokemian tohtori Ann Fernholm uskoo, että sokeri on syynä moniin nykyaikana yleisiin sairauksiin. Hän kehottaa kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun sokerin jättää pois ruokavaliosta.

Voiko sokeri oikeasti koukuttaa? Jotkut väittävät kivenkovaan olevansa sokerikoukussa, toisten mielestä sokeriaddiktiota ei ole olemassa. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on todennut, ettei sokeri aiheuta varsinaista addiktiota.

– Addiktio on terminä aika vapaassa käytössä. Sitä käytetään kuvaamaan sitä, että pitää jostain asiasta todella paljon. Sokerista pitäminen ei ole addiktio siinä mielessä, että sitä voitaisiin verrata vaikka huumeriippuvuuteen. Sellainen vertailu ei ole järkevää, hän totesi viime vuonna Kuluttajaliiton sokeriseminaarissa.

Ruotsalainen kirjailija ja tiedetoimittaja Ann Fernholm sanoo, että aiheesta löytyy erilaisia näkemyksiä. 

– En tiedä, addiktoiko sokeri oikeasti, mutta ainakin se aiheuttaa addiktionomaista käyttäytymistä, hän sanoo.

– Jos keskellä yötä on lähdettävä ostamaan jäätelöä pikaruokapaikasta, niin kyllä sokeri vaikuttaa käytökseen, ja silloin ihminen tarvitsee oikeasti apua. Sokeri vaikuttaa aivoihin. En tiedä, voiko sitä sanoa addiktioksi, mutta ainakin sokeria on todella vaikea vastustaa. Pystytkö muka ottamaan karkkikulhosta vain yhden karkin ja jättämään syömisen siihen?

"Ensimmäinen kuukausi on kamala"

Jos koet olevasi sokerikoukussa, kehottaa Fernholm jättämään sokerin kokonaan pois ruokavaliosta.

– Valmistaudu siihen, että ensimmäinen kuukausi tulee olemaan kamala ja tulet vihaamaan sitä. Muista myös kehitellä valmiit vastaukset ihmisille, jotka tulevat tarjoamaan sinulle karkkia ja pullaa. He yrittävät saada sinut syömään edes yhden keksin, koska ”eihän yksi mitään haittaa”. Tähän on hyvä varautua. On myös hyvä muistaa, ettei sokeria pidä syödä muita miellyttääkseen.

Sokeristen herkkujen tilalle on hyvä varata muita välipaloja.

– Kun mieliteko iskee, syö esimerkiksi pähkinöitä. Yritä löytää ruokia, joista oikeasti pidät, äläkä laske kaloreita. Kaloreita ei pidä laskea samaan aikaan, kun jättää sokerin pois.

Fernholm sanoo, että kuukauden sokerilakon jälkeen olo alkaa helpottaa.

– Kun välttelet sokeria jonkin aikaa, alat maistaa muut maut paremmin, ja ruoka alkaa maistua paremmalta. Liika sokerinsaanti todella tappaa makuaistin.

– Kun itse maistoin mangoa sen jälkeen, kun olin alkanut välttää sokeria, se maistui aivan erilaiselta kuin aiemmin. Löysin mausta aivan uusia tasoja. Kun sitten maistoin suklaajäätelöpuikkoa, se puolestaan maistui aivan kamalalta, vaikka aiemmin pidin siitä. Se oli vain niin järkyttävän makeaa. Sokeri muuttaa makuaistia.

– Suosittelen kokeilemaan sokerin jättämistä. Katso, mitä tapahtuu ja miten elimistösi reagoi. Se on todella mielenkiintoinen koe!

Lisää aiheesta:

Viisi tapaa vieroittautua sokeristaRavintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"Karkinhimo kuriin kolmella keinolla – ravitsemusterapeutti moittii makeisveroa: ”Siinä kohtaa hinta ei ole merkittävä”Laihtuminen on näin yksinkertaista? Yksi pieni muutos ruokavaliossa "polttaa rasvaa yli 12 kiloa vuodessa"Stop herkuttelulle! Näin helposti selätät makeanhimonSokerinsyönti loppui, päänsäryt alkoivat – kokeilussa kuukauden sokerilakko
MakeisetRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"