Ei lisättyä sokeria -merkintä voi olla harhaanjohtava – ”On tärkeää, että ihmiset saavat tietää tästä”

puuro
Lapsille suunnatuissa valmispuuroissa voi olla reilusti fruktoosia mehujen muodossa. Shutterstock

Sokerin vältteleminen ei ole aina helppoa. Moni elintarvike sisältää piilosokeria. Vaikka lisättyä sokeria tuotteessa ei olisikaan, se voi silti olla hyvin sokeripitoinen.

Ruotsalainen sokeriin perehtynyt tiedetoimittaja ja Sokerimyrkytys-kirjan kirjoittanut Ann Fernholm sanoo murojen ja jogurttien olevan pahimpia piilosokeripommeja. Myös valmisruoissa voi olla runsaasti sokeria. Tuotteita markkinoivat mainoslauseet voivat puolestaan antaa tuotteesta väärän kuvan. 

– On tiedostettava, että ”ei lisättyä sokeria” -merkintää voi käyttää, vaikka tuote sisältäisi oikeasti paljon sokeria. Tuotteisiin voidaan laittaa esimerkiksi konsentroitua päärynä- tai omenamehua, jotka ovat hyvin sokeripitoisia.

Fernholmin mukaan fruktoosi kiihdyttää suurina määrinä maksan rasvantuotantoa, mikä voi häiritä aineenvaihduntaa. 

Sokerilla on monta nimeä

Sakkaroosi, sukroosi, tärkkelys, maltodekstriini, rypälesokeri, glukoosisiirappi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, isoglukoosi, glukoosi-fruktoosisiirappi, fruktoosi-glukoosisiirappi, inverttisokeri, hunaja, maitosokeri, laktoosi, galaktoosi. 

Lähde: Sokerimyrkytys, Fernholm Ann (2015, Minerva)

– Mehuja voidaan käyttää esimerkiksi vauvanruoissa tai valmispuuroissa, joita markkinoidaan erityisesti lapsille. On tärkeää, että ihmiset saavat tietää tästä, hän sanoo. 

Fernholm suosittelee jättämään murot ja maustetut jogurtit kauppaan tai ainakin tutkimaan niiden ainesosaluettelot tarkkaan. Hän sanoo erityisesti lapsille tarkoitettujen värikkäiden ja iloisten muropakkausten olevan sokeripommeja. 

– Yleensä sokerittomat vaihtoehdot ovat kalliimpia, mutta ainakin Ruotsissa ruoan hinta on laskenut verrattuna 90-lukuun, joten samalla rahalla saa nyt parempaa ruokaa.  

– On helppoa ja terveellisempää laittaa jogurtin joukkoon tuoreita hedelmiä tai marjoja.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja