Korvaatko sokerin hunajalla terveyshyötyjen toivossa? Ihan turhaan!

Kolme toimittajaa suostui välttelemään lisättyä sokeria kuukauden ajan. Yllättävää kyllä sokerin korvaaminen muilla makeuttajilla osoittautui kannattamattomaksi.

Joulukuu – suklaan, herkkujen ja glögin kulta-aika. Eikö nyt olisikin oikea aika tarkistaa omat ruokailutottumukset sokerin osalta?

Ai, ei? Kokeilimme silti.

Kolme toimittajaa suostui välttelemään lisättyä sokeria kuukauden ajan. Lakon aikana myös pikkujoulukaudelle tyypillinen alkoholi on kielletty. Jos jotakin olisi otettava, olut voisi olla sokerilakkoilijalle sopiva vaihtoehto.

"Tällä viikolla iski väsymys ja loppuviikosta sokerinhimo. Iltapäivällä iskevässä väsymyksessä ajatus ei tunnu kulkevan millään, ja kahvin sijaan mieli himoitsisi sokeria. Viikonloppuna ruokakaupassa olisi niin paljon tehnyt mieli suklaata, mutta herkkuhimon tyydyttämiseksi valitsin nachot ja juustodipin."
– Jasmin, sokerilakon viikko 2

– Oluessa on hieman maltoosia, joka sekin on sokeria, sekä glukoosia. Oluessa on toisaalta vähemmän alkoholia kuin viinissä. Oluen välttäminen sokerilakon aikaan ei mielestäni ole välttämätöntä. Pienessä olutpullossa on hiilihydraattia 13 grammaa, eli saman verran kuin desissä limonadia, kertoo Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti Lääkärikeskus Aava/Docratesista.

Sokerisia pullia ja karkkeja ei kuitenkaan tulisi juhlissa korvata suolaisilla herkuilla, kuten sipseillä.

– Suolaisten herkkujen syöminen on epäterveellistä. Varsinkin sipsit ovat ainakin yhtä huono terveydelle kuin sokeri. 

Agavesiirappi makeuttajista huonoin vaihtoehto

Eräs testaajista makeuttaa teetään hunajalla, mutta onko se todella parempi vaihtoehto kuin sokeri? Monia makeuttajia markkinoidaan sokeria parempina vaihtoehtoina, mutta onko agavesiirapilla, vaahterasiirapilla tai hunajalla oikeasti hyötyjä sokeriin verrattuna?

– Agavesiirappi on todennäköisesti huonoin vaihtoehto. Sen sokereista suurin osa on fruktoosia, joka on aineenvaihdunnallisesti huonoin sokeri. Hunajakaan ei ole merkittävästi tavallista sokeria parempi, paitsi maultaan! Vaahterasiirappi vastaa sokeria. Eli yleisesti ottaen nämä eivät ole terveellisempiä, ne sisältävät kaikki samoja sokereita, glukoosia, fruktoosia ja sakkaroosia. Sitä paitsi nekin pitävät makean koukkua yllä, niin kuin keinomakeutusaineet, Laatikainen sanoo.

Hunajasta 80 prosenttia on sokereita. Loppuosa on lähes kokonaan vettä ja hyvin pieniä määriä hivenaineita, vitamiineja ja polyfenoleja.

– Hunajan sokerista yli puolet on fruktoosia ja vähän alle puolet on glukoosia. WHO:n määrittelyn mukaan hunaja lasketaan yhtä haitallisiin sokereihin kuin valkoinen sokeri, Laatikainen sanoo.

"Koko paketti" ratkaisee terveysvaikutukset

Moni on kuullut väitteen siitä, että valkoinen vehnäleipä on yhtä huono valinta kuin sokeri. Vallalla on käsitys, jonka mukaan keho käsittelee esimerkiksi valkean leivän aivan samalla tavalla kuin sokerin.

– Keho käsittelee imeytymisen jälkeen glukoosin ihan samalla tavalla, olipa se peräisin sitten tärkkelyksestä, kuten leivästä, pastasta, riisistä tai perunasta, tai sokerista, Laatikainen sanoo.

– Valkoisesta sokerista toinen puoli on juuri tätä glukoosia, mutta valkoisen sokerin toinen osa on fruktoosia. Fruktoosin aineenvaihdunta on hieman erilainen kuin muiden sokereiden, sillä se pitää muuntaa maksassa eri muotoon, jotta sitä voidaan hyödyntää energiaksi. Siten sakkaroosin, eli valkean sokerin, ja valkoisen leivän aineenvaihdunta kehossa poikkeaa jossain määrin. 

"Viikonloppuna olen juhlissa. Saan ottaa kakkua, koska olen jo sopinut itseni kanssa, että tänään repsahdan. Otan kakkua. Se on maukasta. Mitään tajunnanräjäyttävää valo-taivaasta-tätä-olen-kaivannut-tunnetta ei synny. Syön palan, ja tadaa: en halua lisää. Tätä ei ole koskaan tapahtunut."
– Maria, sokerilakon viikko 4

Se, mitä erilaisille sokereille ja tärkkelykselle kehossa tapahtuu, riippuu sokereiden laadusta ja siitä, mitä muuta kyseinen sokeri tai tärkkelyspitoinen ruoka sisältää.

– Esimerkiksi marjat sisältävät kuitua, vitamiineja ja polyfenoleja, jotka muuttavat hiilihydraattien imeytymistä. Sama koskee kuitupitoisia viljoja ja palkokasveja. "Koko paketti" ratkaisee terveysvaikutukset, ei vain sokerin, tai yleensä hiilihydraatin, kemiallinen laatu. 

Seuraa sokerilakon etenemistä osoitteessa mtv.fi/lifestyle!

Miten ruokatrendit näkyvä juhlapöydissä? Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat