Mainos

Äitibloggarin rehellinen purkaus: Tästä syystä lapsille ei kannata valehdella

Blogistaan tunnettu äiti kehottaa vanhempia olemaan rehellisiä lapsilleen.

Äitibloggari Tova Leigh julkaisi YouTube-tilillään suorasukaisen videon asiasta, joka häntä ärsyttää. Kyse on vanhempien tavasta valehdella lapsilleen, vaikka kyseessä olisikin hyvä tarkoitus.

– Olen niin kyllästynyt kertomaan lapsilleni, että he ovat mahtavia ja superlahjakkaita tekemään asioita, joiden tekemisessä he eivät oikeastaan ole kovin hyviä. Kuten huoneen siivoamisessa –  en tiedä yhtään lasta koko maapallolla, joka olisi hyvä siivoamaan huoneensa. Siitä huolimatta sanomme, että "Vau, teit niin hyvää työtä", vaikka ainoa asia, minkä hän teki oli, että hän nosti yhden legopalikan ja laittoi sen pyykkikoriin ja työnsi likaiset sukkansa sängyn alle, äiti tilittää.

Hän korostaa, ettei kyseinen käytös ole "hyvää siivoamista" eikä siitä pitäisi valehdella. Hän kehottaa miettimään sitä, että jos tuollaisen valheen kertoo 5-vuotiaalle pojalle, niin jonain päivänä tuosta pojasta kasvaa aikuinen mies, jota vaimo pyytää jonain päivänä siivoamaan.

– Ja kun hän ottaa likaisen kahvikuppinsa ja pistää sen lavuaarin viereen tai heittää likaiset alushousunsa pyykkikorin viereen, se on sinun syytäsi. Koska sinä sait hänet uskomaan, että se on hyvää siivoamista!

"Jos hän olisi yrittänyt parhaansa..."

Entäpä se, kun lapsille kerrotaan, kuinka ylpeitä heistä ollaan sen vuoksi, että he ovat yrittäneet parhaansa?

– He eivät selvästikään ole yrittäneet lainkaan. Esimerkiksi jos pyydät viisivuotiastasi laittamaan sukat jalkaansa, ja hän päästää kaikenlaisia ääniä, mutta ei oikeasti laita sukkia jalkaansa, älä kerro hänelle, että hän yritti sentään parhaansa. Jos hän olisi yrittänyt parhaansa, hänellä olisi sukat jalassaan.

Leigh huomauttaa, että toteamus voi myös masentaa lasta. Ikään kuin kertoisit hänelle, että kyseinen räpellys oli hänen parhaansa, siis paras suoritus, johon hän pystyy.

Äiti ei myöskään suosittele kehumaan vaikkapa lapsen taiteellisia lahjoja, jos tällä niitä ei ole. Esimerkiksi äiti näyttää epämääräistä askartelutyötä.

– Jos poikasi on 12-vuotias ja hän tekee tällaisen kuvaamataidon tunnilla, älä kehu hänen taiteellisuuttaan. Se oli roskaa. Hänestä ei tule taiteilijaa.

Eikö edes lapsen älynlahjoja kannattaisi kehua?

– Minun piti googlata tämä, mutta neroja on vain yksi prosentti väestöstä. Se tarkoittaa, että on todennäköistä, etteivät minun lapseni ole neroja, sinun lapsesi eivät ole neroja, naapurin lapset eivät ole neroja. Itse asiassa tuntemistasi ihmisistä suurimman osan lapset eivät ole neroja.

– Joten seuraavan kerran, kun ajattelet kerovati lapsellesi, että hän on mahtava ja lahjakas asioissa, joissa hän todellisuudessa on keskinkertainen, valitse sanasi tarkoin. Joka tapauksessa, ota kakkua, kakku on nerokasta.

Video: Lapsille kannattaa opettaa myös oikeat vessatavat.

2:14

Lähde: YouTube

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.