Aitajuoksija Oskari Möröllä on allaan uran paras harjoituskausi – asettaa hurjan tavoitteen loppukesälle: "Vähempää ei voi lähteä hakemaan"

Odottamaton koronaviruspandemia vastaa huippu-urheilijalle jossain määrin yllättävää loukkaantumista, joka asettaa aikataulut ja harjoitusohjelmat kerralla uusiksi. Näin ajattelee 400 metrin aitajuoksija Oskari Mörö, joka uskoo juuri urheilijoiden kykenevän sopeutumaan vallitsevaan epävakauteen.

Suunniteltujen kisojen peruuntumisten lisäksi Mörölle ja muille yleisurheilijoille kevään merkittävin uutinen oli kansainvälisen yleisurheiluliiton päätös jäädyttää olympiakarsinnat ja rankingjärjestelmä marraskuun loppuun asti. 

Mörö ymmärtää rankingjärjestelmän jäädyttämisen, mutta olisi toivonut tulosrajan rikkomisen tämän vuoden sisällä säilyneen validina myös olympialaisten näkökulmasta.

– Urheilijana noihin asioihin ei voi hirveästi energiaa käyttää. Maailman tilanne on tällä hetkellä sellainen, ettei ole minkäänlaista palaa järjestää noin isoja kisoja. Ei olisi hirveän tasa-arvoista, että jotkut pääsevät treenaamaan vähän normaalimmin, mutta suurimmaksi osaksi kukaan ei pääse tekemään optimaalista valmistautumista. Kisat kisattaisiin kisojen takia, vaikka niiden pitäisi lähtökohtaisesti olla urheilijoita varten, Mörö sanoo MTV Urheilulle.

Mörö kertoi helmikuussa, että alla on uran paras talviharjoittelukausi. Vaikka olympialaiset ovat kirsikka kakun päällä, kyseessä ei ole ainoa syy, miksi harjoitellaan.

– Tuntuu siltä, että on menty eteenpäin jokaisella osa-alueella. Totta kai sitä toivoo, että pääsisi kilpailemaan ja ulosmittaamaan sen tuloksissa, mutta toisaalta tämä on ollut harjoittelun näkökulmasta motivoivaa, kun ei tarvitse koko ajan kuntouttaa jotain paikkaa. Se on auttanut myös suhtautumaan tähän tilanteeseen optimistisesti. Tulee kisoja tai ei, jokaisen pitää olla valmis, vaikka harjoitusolosuhteet olisivat vaikeammat.

– Soveltaminen ja itsensä tunteminen ovat tärkeitä asioita tässä tilanteessa. Kisojen alkaessa nähdään, kuka niissä on onnistunut ja kuka ei.

Elokuulle kaavaillut yleisurheilun EM-kisat Pariisissa ovat pitäneet toistaiseksi paikkansa. Ne ovat myös Mörön kauden päätavoite.

– Mitali on tavoite sieltä. Jos kerran on oltu jo neljäs ja kaksi kertaa finaalissa, vähempää ei voi lähteä hakemaan.

Lue myös:

    Uusimmat