Suomen mitalitoivon EM-tavoite romukoppaan – tajusi kisojen peruuntumisen karun seurauksen: "Jos tätä näin ajattelee, niin onhan se aika hurja paikka"

EM-mitalista haaveillut aitajuoksija Oskari Mörö, 27, pääsi edellisen kerran maistelemaan arvokisatunnelmaa Riossa vuonna 2016. Nyt kuiva putki voi venyä jopa kuuden vuoden mittaiseksi.

– Aika odotettu, mutta kyllä se silti potkaisi.

Näin kuvailee 400 metrin aitajuoksija Oskari Mörö yleisurheilun EM-kisojen peruuntumista. Hän oli yksi Suomen lupaavimmista menestysehdokkaista Pariisin kisoissa ennen kuin tapahtuma torstai-illan uutista.

Kisat oli tarkoitus pitää elokuussa, mutta nyt niitä ei urheilla lainkaan.

– Tuli vähän pidempään nukuttua tänään, sanotaan näin. Elän isojen kisojen kautta ja saan siellä aina parhaan irti. Ne ovat huikeita tapahtumia, ja nyt tietää, että ei ole pitkään aikaan sellaisia tiedossa. Harmillista.

Rion olympialaisissa Suomen ennätyksensä 49,07 juosseelle Mörölle EM-kisat näyttäytyivät aitona mitalisaumana.

– Siellä olisi ollut todella hyvät menestysmahdollisuudet tänä vuonna varsinkin, kun kausi on tähän mennessä mennyt suunnitelmien mukaan. Totta kai se oli isolla merkitty kalenteriin, Mörö sanoo.

– En tiedä, onko ehtinyt sitä edes sulattamaan, että seuraavat EM-kisat on sitten vuonna 2022, ja minulla meni vuoden 2018 kisat ohi sairasteluiden takia ohitse. Kyllähän siihen tulee aika pitkä tauko.

Edellisen kerran 27-vuotias Mörö kilpaili arvokisoissa juuri kesällä 2016 Riossa. 

– Seuraava on sitten kova paikka, kun Tokion rajakaan ei ole vielä alittunut. Jos tätä näin ajattelee, niin onhan se aika hurja paikka.

"Olisin ihan inessä"

Kaikesta huolimatta Mörö jaksaa suhtautua optimistisesti ensi kesään. Nyt tavoitteena on parantaa juoksutekniikkaa entisestään ja nakuttaa taululle useita 50 sekunnin alituksia. Myös omat ennätykset eri matkoilla sileällä radalla on tähtäimessä.

– Onneksi on päässyt terveenä paiskimaan näitä hommia. Sitä kautta on pysynyt motivaatio aika korkealla.

– Paavo Nurmi Gamesissa ja Kalevan kisoissa haluaa olla kunnossa. Mä otan vastaan tällä hetkellä kaikki kisat, jotka kesälle on tarjolla. Haluan päästä ensi kesänä kisaamaan, se on selvä. Jos kaikki perutaan, se on sitten vielä kovempi isku.

Mörö sanoo olevansa valmis myös erikoisempiin kokeiluihin, kuten 300 metrin aitajuoksuun.

– Olisin ihan inessä kyllä! Tällä hetkellä sytyn ihan mihin vain, kun vain saisi laittaa lapun rintaan ja pääsisi kilpailemaan jotain vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat