Olympiaurheilijan apu pelasti Kristiina Mäkelän treenit koronakriisin keskellä ‒ loikkatähti ihmettelee suomalaisten piittaamattomuutta: "Se on minusta inhottavin asia"

MTV Uutiset Live: Koronatilanne juuri nyt 1:06:24
Suomen koronavirustilannetta päivitettiin MTV:n uutisissa 20. maaliskuuta.

Suomalaisten huippu-urheilijoiden harjoittelumahdollisuudet hankaloituivat huomattavasti tällä viikolla, kun kaupungit sulkivat liikuntapaikkojaan koronaviruspandemian leviämisen vuoksi. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelälle Helsingin Liikuntamyllyn sulkeminen tarkoitti siirtymistä ulkoharjoitteluun jo maaliskuussa.

‒ Yksi treeni jouduttiin tekemään pihalla, mikä minulle tosi helposti kylmettyvänä ihmisenä on haasteellista. 

Mäkelän mukaan ulkona kylmässä haasteena on etenkin pysyminen lämpimänä harjoitteiden välissä.

‒ On vaikeampaa saada kroppaan lämpöä ja pitää se lämpö koko harjoituksen ajan. Harjoitteluun ei pysty laittamaan samoja tehoja, mitä normaalisti. Lisäksi, kun on monta kerrastoa vaatteita päällä, se vähän rajoittaa tekemistä.

Pelkästään ulkona Mäkelä ei tällä viikolla harjoitellut, sillä sisätreenipaikka aukesi painonnostaja Anni Vuohijoen omistamalta punttisalilta. Rion vuoden 2016 olympialaisissa kymmenenneksi nostanut Vuohijoki rukkasi salinsa sääntöjä, jotta paikalla olisi turvallista harjoitella.

‒ Siellä on tiukemmat säännöt meille, jotka käymme siellä treenaamassa. On tarkka käsihygienia ja aikataulutus, että paikalla on vähemmän ihmisiä, ettei ole kymmentä samaan aikaan. Se oli tämän viikon pelastus. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ensi viikolla helpottaa

Ensi viikolla Mäkelän tilanteeseen tulee helpotusta, sillä Helsingin kaupungin koordinaatioryhmä linjasi torstaina, että kaupungin urheilupaikkoja voidaan koronasulusta huolimatta avata huippu-urheilijoiden harjoituskäyttöön. Näin Mäkelä pääsee alkuviikosta jälleen harjoittelemaan Liikuntamyllyyn. Toinen valikoiduille huippu-urheilijoille avattava liikuntapaikka Helsingissä on Mäkelänrinteen uintikeskus.

‒ Se on tosi hyvä ja helpottava uutinen.  Tässä on päivä kerrallaan katsottu, pääseekö johonkin treenaamaan, ja mitä tehdään.

Silti yksi suuri ero normaaliin kauteen valmistautumiseen on tänä keväänä tulossa. Mäkelän oli tarkoitus lähteä etelänleirille Portugaliin huhtikuun lopussa. Nyt se on jäämässä pois. 

‒ Ei se ole elinehto, että sinne pääsee. Mutta kyllä se vaikuttaa, kun on vuorokauden ympäri 20 astetta eikä viisi. Siellä saa paremmin tehoja irti ja palautuu helpommin. Se on sitä hienosäätöä, kun halutaan tehdä kaikki maksimaalisesti ja optimaalisesti. 

Muuten koronavirusepidemian leviämisestä johtuvat rajoitukset eivät ole Mäkelään juuri osuneet. Huippu-urheilijan elämä pyörii kodin, harjoitusten ja kaupan välillä, vähän kuin eläisi karanteenissa. Korona-aikana tuon noudattaminen on Mäkelälläkin ollut entistä tarkempaa, vaikkei huippukuntoinen urheilija riskiryhmään kuulukaan.

‒ Nyt ei kannata sopia mitään, että näkisi ylimääräisiä ihmisiä, sillä se tuo riskiä lisää. Ei tarvitse oman hengen puolesta pelätä, mutta pointti on se, että ei halua levittää virusta. Se on se ykkösjuttu.

Julkisuudessa on viime päivinä levinnyt tietoa siitä, miten suomalaiset eivät ole noudattaneet hallituksen asettamaa yli kymmenen hengen kokoontumiskieltoa. Annettujen kieltojen rikkominen voisi johtaa ulkona liikkumisen voimakkaaseen rajoittamiseen muutaman Euroopan maan tapaan myös Suomessa, kun koronaviruksen leviämistä pyritään ehkäisemään. 

Mäkelältä ei löydy ymmärrystä ihmisten käytökselle.

‒ Voi olla vihainen, surullinen tai voi pelottaa. Ihmiseltä ei voida kieltää reaktioita, mitä tämä tilanne aiheuttaa. Mutta se on tyhmyyttä, että vähätellään tätä asiaa. Toiset tekee hienosti töitä sen eteen, että saadaan pidettyä vanhukset ja riskiryhmät hengissä, ja toiset ovat piittaamattomia ja tekevät, mitä haluavat. Se on minusta se inhottavin asia, Mäkelä sanoo.

– Jos on pakko säännöksillä määrätä, kun kehotukset eivät auta, se pitää tehdä ehdottomasti. Toivotaan, että siihen ei tarvitse mennä, ja jokainen pitäisi oman käytöksensä sellaisena, että se tukee kaikkia yhteisesti.

Fysiikka kovalla tasolla

Mäkelä on viime kuukausina ollut julkisuudessa paitsi urheilusaavutusten ansiosta, myös talousasioidensa takia. Hän avautui loppuvuodesta sosiaalisessa mediassa taloustilanteestaan ja kertoi joutuvansa luopumaan täysipäiväisestä valmennuksesta ja karsivansa myös leireilystään. 

Vain reilu viikko sitten kuultiin hyviä uutisia, kun Mäkelä ilmoitti Instagram-tilillään saaneensa yllättäen 30 000 euron lahjoituksen ryhmältä yksityishenkilöitä ja yrityksiä, jotka halusivat tukea hänen uraansa. Jo tammikuussa opetus- ja kulttuuriministeriö oli myöntänyt Mäkelälle 20 000 euron urheilija-apurahan. 

‒ Alkuvuodesta oli vaikeuksia, kun en saanut valmentajaa paikalle. Sitten kun valmentajan palkkaus onnistui, treenipaikat menivät kiinni. Täytyy myöntää, että on ollut henkisesti hieman rankkaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaikista vaikeuksista huolimatta urheilupuolella on mennyt mallikkaasti. Mäkelä sanoo olevansa fyysisesti todella hyvässä kunnossa.

‒ Parasta on se, että vaikka on ollut vaikeuksia ja huolia, treenit ovat menneet tosi hyvin. On tullut ennätyksiä ja treenit ovat menneet niin kuin haluamme. Sinänsä on ristiriitainen, mutta ihan positiivinen tilanne.

Hyvät harjoitukset näkyivät myös hallikauden kilpailuissa. Mäkelä loikki helmikuussa Ranskassa tuloksen 14.20, eli 18 sentin päähän omasta sisäratojen ennätyksestään. Kausi jäi kuitenkin tyngäksi, kun yleisurheilun MM-hallikilpailut Kiinassa peruttiin koronaviruksen takia. 

Päätähtäin yhä epävarma

Mäkelän kauden päätähtäin siintää heinä-elokuussa järjestettävissä Tokion olympiakisoissa. Hän hyppäsi viime syksynä Dohan MM-kilpailuiden karsinnassa kauden parhaakseen tuloksen 14.26 ja jäi Tokion tulosrajasta 14.32 vaivaiset kuusi senttiä. 

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankinglistalla Mäkelä on tällä hetkellä sijalla 15, mikä oikeuttaisi paikkaan olympialaisissa. Jos vain olympialaiset järjestetään.

Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti tiistaina, että olympialaiset pyritään edelleen järjestämään koronaviruspandemiasta huolimatta. Olympiakomitean viesti oli, että on liian aikaista tehdä päätöksiä neljän kuukauden päässä odottavien kisojen kohtalosta. Mäkelä hyväksyy päätöksen.

‒ Minun kohdallani ilmoituksella ei sinänsä ole kiirettä.

Mäkelän mukaan epävarmuus kauden päätähtäimen toteutumisesta ei juuri vaikuta hänen valmistautumiseensa. Hän jatkaa harjoitteluaan niin hyvin, kun tässä tilanteessa on mahdollista. Tähtäimenä ovat olympiakisat, kunnes niiden perumisesta ilmoitetaan.

‒ Se ei oikeastaan vaikuta. Jotkut kisat ovat joka tapauksessa tulossa joskus. Kun on valinnut tehdä huippu-urheilua, ei sitä tee yhden päivämäärän mukaan. Jos olisi lopettamassa uraansa, tilanne voisi olla eri.

Yleisurheilijoiden, kuten muidenkin urheilijoiden oli tarkoitus antaa näyttöjä, kerätä rankingpisteitä ja osallistua karsintaturnauksiin kevään ja alkukesän aikana ennen 24. heinäkuuta alkavaksi merkittyjä olympialaisia. Kun kaikki kilpailut on nyt peruttu viikoiksi ja kuukausiksi eteenpäin, on olympialaisten karsintajärjestelmä täysin levällään.

Kansainvälinen olympiakomitea on luvannut tarkempaa tietoa urheilijoiden karsimisesta huhtikuun alkuun mennessä. Mäkelän tilanne on rankingissa hyvä, mutta varma hänkään ei kisapaikastaan voi olla.

‒ Totta kai teen kaiken työn sen eteen, että sinne pääsen. Tekeminen on ollut aika varmaa, olin hallitilastossa Euroopan kakkonen. Se tuo uskoa.

Tarkkoja tavoitteita Mäkelä ei tässä vaiheessa vuotta halua kesälle asettaa. Sen verran epävarma tilanne kuitenkin on.

‒ Katsotaan ensin, miten sinne kesään asti päästään. Totta kai aina paremmin kuin koskaan, se on aina tavoite.

Lue myös:

    Uusimmat