Ainolla ja Einolla järjetön somesuosio – 86 senttiä korkeat miniponit leikkivät hippaa hittivideolla: "Ne juoksevat, toinen menee piiloon"

Miniponit Aino ja Eino hippasilla 2:08
Liian söpöä! Videolla miniponit Aino ja Eino hippasilla.

Yhteensä jo sadat tuhannet silmäparit ovat ihastelleet minishetlanninponi Ainon ja Einon leikkejä. – Ne juoksevat, toinen menee piiloon. Kun toinen löytää toisen, mennään taas kovaa. Niin ne ovat menneet koko kesän, omistaja Johanna kuvailee.

"Mä en kestä, miten söpöjä nää on!"

"Aivan käsittämättömän suloista!"

"Minä en kyllä muuta tekisikään kuin heitä katselisin aamusta yömyöhään!"

Yhteensä jo sadat tuhannet silmäparit ovat ihastelleet minishetlanninponi Ainon ja Einon leikkiä. Johanna Vaurio-Teräväiselle ponilasten ihanuus ei ole uutinen – hänhän on aina rakastanut hevosia.

Jo vuosia sitten Johanna osti ensimmäisellä opintolainallakin hevosen, ja on valokuvaajana erikoistunut niiden kuvaamiseen.

– Elämähän on nyt mennyt vähän sellaiseksi ponin paijailuksi, Johanna nauraa.

Kerroimme Ainon ja Einon herättämästä ihastuksesta jo kesällä: Ponivarsat Aino ja Eino sulattavat sydämiä somessa: "Saan viestejä, että ovat päivän pelastus"

"Seuraajia on ollut ihan hirveästi"

Johannan tilalla on neljä islanninhevosta ja kuusi shetlanninponia. Kuuluisimmat hevosista ovat kuitenkin miniponit Aino ja Eino.

Kun ponivarsat kesän 2021 alussa syntyivät, Johanna alkoi jakaa niistä videoita Facebook-kanavalleen. Suosio oli välitön, eikä loppua ole näkynyt.

– Seuraajia on ollut ihan hirveästi. Siitä asti, kun ponit syntyivät, julkaisin koko kesän joka päivä videon, Johanna kuvailee.

Puolisen miljoonaa katsojaa keränneellä videolla Aino ja Eino leikkivät hippaa. Videon näet jutun alussa!

– Ne juoksevat, toinen menee piiloon. Kun toinen löytää toisen, mennään taas kovaa. Niin ne ovat menneet koko kesän, Johanna kuvailee.

"Jollain ihan pienellä jutulla saattaa olla 300 000 katsojaa"

Suosio tuntuu käsittämättömältä. Johannalle esimerkiksi ponien vieminen uudelle laitumelle on arkipäivää, mutta somessa se kiinnostaa tuhansia.

– Tuntuu, ettei siinä ole, mitään järkeä. Jollain ihan pienellä jutulla saattaa olla 300 000 katsojaa.  Välillä itsestäni tuntuu, että kuka näitä kaikkia jaksaa katsoa? Mutta ihmiset haluavat videoita ja kauheasti on palautetta tullut, että ponit ovat päivien pelastus, Johanna kiittelee.

"Kun ne ovat tuollaisia pieniä, niin tietysti se on erityisen söpöä"

Monet Ainon ja Einon leikit ovat tavanomaista hevostelua: ne juoksevat, nousevat takajaloilleen, pukittavat ja piehtaroivat.

– Se on hevosen normaalia leikkiä, mutta kun ne ovat tuollaisia pieniä, niin tietysti se on erityisen söpöä ja ihmisten mielestä ne ovat hassuja, Johanna sanoo.

Katso myös: Hanhi pysyi rakkaansa rinnalla myötä- ja vastoinkäymisissä. Juttu jatkuu videon alla.

Päivän koskettavin video: Hanhi pysyi rakkaansa rinnalla myötä- ja vastoinkäymisissä 1:34
Hanhien koskettava rakkaustarina päätyi otsikoihin, kun kanadanhanhi ei jättänyt kumppaniaan edes leikkausoperaation aikana.

Poneja Johannalla on ollut vuosikausia; lisäksi hän on kasvattanut minishetlanninponeja ja toiminut myös kansainvälisenä shetlanninponituomarina. Siksi hän tietää, että Aino ja Eino ovat ainutlaatuisia.

Eino osaa tuoda keppiä, Ainoa ei jännitä

Eino esimerkiksi osaa tuoda keppiä: se keräilee ympäristöstä löytämänsä kepit ja tuo ne Johannalle. Ainoa taas eivät arjen pienet asiat jännitä.

– Aino on rohkea neiti. Vaikka koko muu hevosporukka olisi kaukana, Aino jää ihmisten seuraan. Ainolle sopii kaikki! Ihan kuin se olisi valmiiksi jo ollut koulutettu, Johanna naurahtaa.

–  Ei minulla koskaan ole ollut tuollaisia varsoja kuin nuo kaksi ovat. Niillä on ihan omat kuviot, ihan ihmeellisiä juttuja.

Söpö ulkonäkö voi hämätä: "Kyllä ne ovat ihan käyttöponeja, eivät leluja"

Aino ja Eino ovat toki suloisia, mutta siitä huolimatta säänkestäviä. Ne ovat syntyneet kestämään sääoloja Shetlannin saarilla, eivätkä suomalaiset syystuulet tai talven tuiverrus niitä hetkauta.

– Shetlanninponithan kestävät melkein mitä säätä vain. Kylmä voi tulla ainoastaan, jos ne kastuvat oikein pohjia myöten ja sitten tuleekin pakkanen. Näilläkin on kerran ollut loimi päällä, kun vettä tuli koko päivän ja seuraavaksi päiväksi luvattiin pakkasta. Se on ainoa kerta, Johanna sanoo.

Tulevaisuudessa Ainoa ja Einoa voi käyttää myös ratsuna, sillä niiden selkään sopii maksimissaan 25-kiloinen ratsastaja.

– Kyllä ne ovat ihan käyttöponeja, eivät leluja. Esimerkiksi lapsenlapseni ratsastaa Ainon äidillä, Johanna korostaa.

– Aino ja Eino ovat alle 86-senttisiä, mutta muuten samanlaisia kuin isommat shetlanninponit. Ne eivät siis ole kääpiöitä tai minihevosia, vaan ihan alkuperäinen, oma rotunsa.

"Kun niille kerran näyttää jonkun asian, seuraavalla kerralla se sujuu"

Ponit ovat luonteeltaan ihania, mutta toisinaan ihmisnäkökulmasta hieman kurittomia. Niille täytyy esimerkiksi ohjeistaa, miten ihmisten kanssa toimitaan.

– Varsinkin orilasten tyyli leikkiä on, että otetaan toisesta hampailla kiinni. Niillä saa kyllä kunnon otteen. Jos ponille ei opeta, että tämä ei ihmisen kanssa sovi, siitä voi tulla rasite. Eino ja Aino kuitenkin ovat tosi helppoja: kun niille kerran näyttää jonkun asian, seuraavalla kerralla se sujuu, Johanna kehuu.

Riimun pujottamisen, ponin taluttamisen, kavioiden hoitamisen ja jopa matolääkkeen voikin Ainolle ja Einolle antaa yhdellä kädellä.

– Usein olen toisella kädellä videoinut ja toisella tehnyt hommia, Johanna naurahtaa.

Katso myös: Nauruvaroitus! Koiran yritys päästä sisään taloon huvittaa. Juttu jatkuu videon alla.

"Ne ovat siis täydellisiä"

On kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät ponit ole leluja. Pienuudestaan huolimatta Eino ja Aino ovat hevosia; ne eivät kaipaa ihmisen seuraa samaan tapaan kuin vaikkapa koirat.

– Aino ja Eino ovat poneja, ja niiden paras paikka on kavereiden kanssa isossa tilassa, mahdollisimman luonnonmukaisesti. Ihmiset tykkäävät varmaan videoillakin siitä, että Ainolla ja Einolla on paljon tilaa ja hyvä olla, ne saavat olla kavereiden kanssa, Johanna sanoo.

– Ainoa ja Einoa ei pueta eikä niiden kanssa liikaa tehdä mitään, vaan ne elävät sellaista ponielämää. Ne viihtyvät keskenään, eivät ole ihmisestä riippuvaisia, mutta toisaalta osaavat arvostaa ihmisen seuraa. Ne ovat siis täydellisiä!

Lue myös:

    Uusimmat