Poliisit rynnivät vastapäiseen huoneeseen – hiihtäjä kertoo dramaattisista hetkistä, kun hänen joukkuekaverinsa jäi kiinni itse teossa

MM-kisat Seefeldissä kokivat ruman käänteen, kun Saksan ja Itävallan poliisi tekivät yhteistyössä ratsioita molemmissa maissa. Kisakaupunki Seefeldissä pidätettiin muun muassa kaksi itävaltalaishiihtäjää.

Luis Stadlober jäi ainoaksi itävaltalaishiihtäjäksi miesten 15 kilometrin perinteisen kisaan. Hän kertoi norjalaisen NRK:n haastattelussa hetkistä, kun hänen joukkuekavereidensa huoneeseen rynnistivät poliisit. Itävaltalaislehtien mukaan pidätetyt itävaltalaisurheilijat ovat Dominik Baldauf ja Max Hauke. Molempia epäillään veridopingin käytöstä. Kronen Zeitung -lehden mukaan toinen itävaltalaisista jäi kiinni itse teossa.

– Meillä oli vastakkaiset huoneet. Makasin sängyllä ja katsoin televisiota. Sitten kuulin hotellinjohtajan äänen. Hän etsi kahta henkilöä ja sanoi, että poliisit ovat paikalla, Stadlober muisteli dramaattisia hetkiä NRK:lle.

Poliisit pidättivät ”operaatio suoneniskussa” kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Hiihtäjiä oli viisi, Baldaufin ja Hauken lisäksi kaksi virolaista ja yksi kazakhstanilainen urheilija. Kun joukkuekaverit vietiin, Stadlober oli äärimmäisen yllättynyt. Hän ei osannut odottaa, että joukkuekaverit käyttävät kiellettyjä menetelmiä.

– Kuulumme samaan harjoitusryhmään, mutta jokainen kuitenkin harjoittelee itseään varten. Tämä tuli minulle täysin yllättäen ja on kova isku, Stadlober sanoi.

Stadloberin isä Alois voitti Ramsaun MM-kisoissa vuonna 1999 viestikultaa ja henkilökohtaisen hopean. Isä-Stadlober on aikanaan ollut myös dopingepäilysten kohteena, kun entinen hiihtovalmentaja Walter Mayer kävi oikeudenkäyntiä Torinon olympialaisten jälkimainingeissa. Stadloberin väitettiin tuolloin olleen Mayerin asiakas. Luis Stadlober painotti, ettei ole koskaan ollut tekemisissä moisessa eikä saanut tarjousta tarttua kiellettyihin menetelmiin.

– Ei koskaan, ei missään nimessä.

– Tämä on pahinta, mitä itävaltalaiselle hiihdolle voi tapahtua, samoin meille puhtaille. Minulta ei löydy sanoja, nämä kaksi paskapäätä tekivät tämän, Stadlober ripitti.

"Hyvät jätkät ovatkin huijaavia kusipäitä"

Oman tulituksensa antoi myös britti Andrew Musgrave, joka hiihti yhden uransa parhaista hiihdoista ja oli lopputuloksissa jaetulla kahdeksannella sijalla mitalisuosikki Aleksandr Bolshunovin kanssa.

– Nyt voin ajatella vain tätä shokkia, jonka aiheuttivat ihmiset, joista pidän ja joiden kanssa heitän läppää joka viikko ja pidän heitä hyvinä jätkinä. Nyt he osoittautuivat huijaaviksi kusipäiksi. Kaikki kunnioitus katosi, Musgrave kirjoitti Twitterissä.

Norjan Sjur Röthe kuuli ratsiasta ennen kilpailua, mutta sulki asian mielestään. Hänelle kerrottiin kisan jälkeen, että yhdellä pidätetyistä oli ratsian hetkellä piikki käsivarressa.

– Jos se pitää paikkaansa, se on kamalaa. On uskomatonta, että sellaista tapahtuu ylipäätään. Se on pelottavaa. Se, jolla oli neula kädessään, toivottavasti en näe häntä enää, Röthe sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat