Valkovenäläinen tutkija MTV:lle: Suomen kannattaa olla varuillaan Venäjän suhteen – "Sota ei lopu ensi vuonna"

Valkovenäläinen tutkija:"Sota ei lopu ensi vuonna, pahin on vasta edessä" 7:05
Katso Itä Nyt -ohjelman seitsemäs jakso: Näin kauan Ukrainan sota vielä tutkijan mukaan kestää.

Valkovenäläisen tutkijan Ryhor Niznikaun mukaan ainakin kaksi kolmasosaa venäläisistä kannattaa Vladimir Putinin politiikkaa ja hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Sota ei lopu vielä ensi vuonna, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Niznikau MTV:n Itä Nyt -ohjelmassa.

– Optimistit uskovat, että sota saattaa loppua jo ensi keväänä tai ensi syksynä, mutta niin kauan kuin Vladimir Putin on vallassa, hän on valmis taistelemaan ja menemään loppuun asti. Kyse on hänen perinnöstään, Niznikau kommentoi.

Tutkija ei usko Venäjän romahdukseen, koska sillä on taloudellisia resursseja ja riittävästi ihmisiä, minkä lisäksi Venäjällä on myös liittolaisia.

Tällä viikolla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Venäjän jatkavan sotaa niin kauan, että Ukraina nöyrtyy Venäjän asettamiin vaatimuksiin. Niznikau ei laita kovin suurta painoarvoa Lavrovin sanoille.

– Tänään Lavrov sanoo yhtä ja huomenna toista, hänen sanoillaan ei juuri ole merkitystä. Olennaista on kuitenkin se, että Putin uskoo Venäjän olevan voitolla ja ajan olevan hänen puolellaan.

Niznikaun mielestä Putin ei usko, että Ukraina kestää sen sotilaallisen ja humanitaarisen katastrofin, jonka Venäjä on aiheuttanut, vaan perääntyy aikanaan. Venäjä ei ole valmis luopumaan tässä hyökkäyssodassa valloittamistaan alueista, Krimistä puhumattakaan.

Jonkinlainen tulitauko on tutkijan mukaan mahdollinen, mutta se olisi ainoastaan Venäjän hengähdystauko, jotta se voisi koota joukkonsa uudelleen ja hyökätä.

– Uskon, että sodan loppumiseen menee vielä ainakin pari vuotta ja pahin on vasta edessä, Niznikau sanoo.

Juttu jatkuu videon ja kuvan jälkeen.

Itä Nyt: Azovstalin tehtaan vangin puoliso MTV:n haastattelussa –"Isi tulee vielä luoksemme" 7:29

Katso Itä Nyt -ohjelman ensimmäinen jakso: Azovstalin tehtaan vangin puoliso kertoo tarinansa.

Kaksi kolmasosaa venäläisistä Putinin puolella

Ryhor Niznikaun mukaan kyseessä ei ole Putinin sota, vaan nimenomaan Venäjän sota, koska valtaosa venäläisistä kannattaa sotaa ja Putinin lännen vastaista ideologiaa.

– Venäläiset tekevät mitä ikinä Putin päättää. Kaksi kolmasosa venäläisistä kannattaa Putinin näkökulmaa. He syyttävät kaikkia muita paitsi Venäjää. Heidän mielestään Venäjään kohdistui hyökkäys lännen puolelta ja Venäjän oli pakko puolustautua, Niznikau selventää.

Tosin syksyllä, kun Putin julisti Venäjälle liikekannallepanon, hänen kannatuksensa laski hieman ja myös vastarintaa nähtiin jonkin verran. Jotkut kutsuntaikäiset miehet perheineen myös pakenivat ulkomaille välttääkseen rintamalle joutumista. Niznikau haluaa kuitenkin muistuttaa, että kyse on hyvin pienestä ja marginaalisesta joukosta. Vaikka se lännessä näyttäytyisi suurena määränä, todellisuudessa Venäjällä on niin paljon ihmisiä, että kyse on pisarasta meressä.

– Suurin osa venäläisistä tyytyi kohtaloonsa ja kannattaa edelleen Putinia.

Syitä Putinin vankkumattomaan suosioon on tutkijan mukaan useita. Ensinnäkin suurin osa venäläisistä oli tyytymättömiä siihen jamaan, jossa Venäjä oli 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Putin nosti venäläisten elintasoa, joka etenkin 2000-luvun alussa nousi huimasti. Toiseksi Putinin ideologian mukaan venäläiset ovat suuri kansa, mutta lännen takia he eivät ole päässeet täyteen loistoonsa.

– Lännen vastainen retoriikka on Putinille ominaista ja suurin osa venäläisistä uskoo siihen, koska se yhdistää heitä kansakuntana, Niznikau sanoo.

Valko-Venäjän traaginen rooli

Vaikka sota kestääkin Niznikaun ennusteiden mukaan vielä pitkään, hän myös painottaa, että sota tulee lopulta olemaan katastrofi Venäjälle.

– Mutta se, kuinka pitkälle Venäjä vetää Ukrainan mukaan siihen jamaan, jää vielä nähtäväksi. Ukraina kärsii jo nyt valtavista menetyksistä ja tuhoista. Vaikka suuri osa voidaan rakentaa uudelleen, palaavatko Ukrainasta lähteneet ihmiset?

Ilman ihmisiä on erittäin vaikeaa rakentaa yhteiskunta uudelleen, Niznikau summaa.

Valkovenäläistä tutkijaa harmittaa kotimaansa rooli Ukrainan sodassa. Valko-Venäjä on antanut alueitaan Venäjän sotilaallisiin tarkoituksiin ja Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka tekee kaiken, minkä Putin keksii pyytää.

– Valko-Venäjällä on hyvin traaginen rooli, koska se ei halua olla osa sotaa ja suurin osa valkovenäläisistä vastustaa sotaa. Lukashenkalla ei kuitenkaan ole valinnanvaraa, Putin pitää häntä löysässä hirressä ja hänen valtaistuimella pysymisensä on täysin riippuvainen Putinista, Niznikau sanoo.

Jos Venäjällä suurin osa kansasta kannattaa Putinia, Valko-Venäjällä tilanne on Niznikaun mukaan päinvastainen. Vuoden 2020 valtavat mielenosoitukset näyttivät, että ylivoimaisesti suurin osa valkovenäläisistä ei kannata Lukashenkaa, vaan haluaa demokratiaa.

12-vuotias Ukrainan sotaa paennut Jeva MTV:lle:"Kun taloamme pommitettiin, jokin sisälläni särkyi" 7:35

12-vuotias Ukrainan sotaa paennut Jeva Itä Nyt -ohjelmassa: "Kun taloamme pommitettiin, jokin sisälläni särkyi".

Suomen kannattaa olla varuillaan

Kun Suomi päätti liittyä Natoon, Venäjä Kreml uhkaili, että se on tekemässä suuren virheen. Kannattaako Suomen pelätä Venäjää?

Niznikau on sitä mieltä, että Suomen kannattaa ilman muuta ottaa huomioon, että idässä on Venäjän kaltainen naapurimaa.

–Suomen kannattaa olla varuillaan ja ottaa huomioon, että sen naapuri on arvaamaton. En kuitenkaan usko, että Venäjä elättelee alueellisia valtaustoiveita Suomen suhteen.

Venäjä elää tutkijan mielestä täysin omassa maailmassaan ja kuplassaan, jota lännessä on liki mahdotonta ymmärtää.

– Helmikuussa Venäjä luuli voivansa vain marssia Kiovaan ja tappaa Zelenskyi ja sitten kaikki olisivat tyytyväisiä. Tämä ei tietenkään onnistunut, mutta osoitti Venäjän harhaisuuden ja ymmärtämättömyyden. Suomen on hyvä pitää tämä mielessä.

Lue myös:

    Uusimmat