Venäläisten turvapaikkahakemusten määrä moninkertaistui Suomessa tänä vuonna – syksyn hakemuspiikin taustalla selkeä syy

Venäläiset ovat jättäneet Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän turvapaikkahakemuksia 2:57
Venäläiset ovat jättäneet Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän turvapaikkahakemuksia.

Sota Ukrainassa näkyy myös venäläisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä. Hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on Maahanmuuttoviraston mukaan tällä hetkellä kahdeksan kuukautta.

Venäläiset ovat hakeneet ahkerasti turvapaikkaa Suomesta tämän vuoden aikana. Maahanmuuttoviraston mukaan Venäjän kansalaiset ovat jättäneet 28. joulukuuta mennessä kaikkiaan 1 172 turvapaikkahakemusta. Määrä on yli viisinkertainen verrattuna vuoteen 2021, jolloin venäläisten jättämiä turvapaikkahakemuksia oli 207.

Migrin mukaan venäläisten turvapaikkahakemuksista on tänä vuonna tehty kaikkiaan 344 päätöstä, joista 95 oli myönteisiä ja 81 kielteisiä. Tutkimatta jätettiin 80 hakemusta ja 88:ssa tapauksessa asia ehti raueta. 

Liikekannallepano näkyi hakemusmäärissä

Turvapaikkahakemusten määrä kasvoi voimakkaasti muutaman viikon ajan syksyllä, mutta vuoden loppua kohden tahti hidastui selvästi. 

– Venäjällä 21.9. määrätyn liikekannallepanon jälkeen turvapaikkahakemukset nousivat merkittävästi. Eli se on varmasti siinä yksi selittävä tekijä, arvioi aluevastaava Minna Serradj Maahanmuuttovirastosta.

Muutaman viime viikon aikana hakemuksia on jätetty enää alle 20 per viikko. Keskimääräinen turvapaikkahakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä kahdeksan kuukautta. Se miten esimerkiksi liikekannallepanoa pakoilevien venäläisten hakemuksiin suhtaudutaan, jää vielä nähtäväksi.

– Emme ole vielä tehneet näitä päätöksiä, vaan niitä päästään tekemään ensi kevään aikana. Nämä henkilöt pitää myös puhutella ennen sitä, sanoo Minna Serradj.

Humanitäärisistä syistä voi edelleen matkustaa

Suomi rajoitti voimakkaasti venäläisten maahantuloa tänä syksynä. Syyskuun lopussa hallituksen periaatepäätöksellä pyrittiin lopettamaan Venäjältä Suomeen suuntautuvat turistimatkat käytännössä kokonaan.

Suomeen voi edelleen matkustaa esimerkiksi perhesyistä tai humanitäärisistä syistä. Perheenjäseniksi määritellään tässä yhteydessä henkilöt lapsista isovanhempiin. Maahan pääsevät myös ne venäläiset, joilla oli ennen syyskuun loppua Suomesta hankittu ja huoltotarpeita vaativa asunto.

Ukrainalaiset ovat jättäneet tänä vuonna Suomeen kaikkiaan 46 453 hakemusta tilapäisestä suojelusta. Ukrainalaisten tilapäisen suojelun oleskelulupia on Suomessa päätetty jatkaa vuoden 2024 maaliskuuhun saakka. Ensi vuoden aikana Suomeen odotetaan saapuvan noin 40 000 kansainvälistä suojelua tarvitsevaa ihmistä.

– Olemme myös vastaanottamassa alkuvuodesta jonkin verran sotaa pakenevia ukrainalaisia Virosta. Tähän mennessä olemme mielestäni Suomessa onnistuneet ukrainalaisten vastaanotossa hyvin. Vastaanottopalvelut on pystytty järjestämään ja päätöksenteko on nopeaa. Päätöksen saa vain parissa päivässä, toteaa Minna Serradj.

Lue myös:

    Uusimmat