Atlantilla kadonneen sukellusveneen etsinnät päättyivät tragediaan

Titan-aluksen omistava OceanGate: Uskomme, että sukellusveneessä olleet ovat kuolleet 3:11
Titan-aluksen omistava Ocean Gate: Uskomme, että sukellusveneessä olleet ovat kuolleet

Turisteja Titanicin hylylle kuljettanut Titan-sukellusvene katosi sunnuntaina kyydissään viisi ihmistä. 

Aikaisemmat päivitykset ja tapahtuneen taustaa löydät tämän jutun loppupuolelta.

Perjantai:

Kello 5.50: 

Useita varoituksia turistisukellusveneen turvallisuudesta oli jätetty huomiotta tragedian edellä, sanoo Titanicin ohjannut syvänmeren tutkimusmatkailija James Cameron.

Viranomaiset kertoivat eilen, että Titan-sukellusveneessä olleet ihmiset ovat kuolleet. Atlantilla kadoksissa olleen aluksen osia oli löytynyt aiemmin Titanicin hylyn lähettyviltä. Aluksen paineistuksen uskotaan pettäneen.

Useita kertoja Titanicin hylyllä vierailleen Cameronin mukaan tragediassa oli kaikuja myös Titanicista itsestään, sillä kummankin aluksen johtohenkilöstöä oli varoitettu vaaroista etukäteen useita kertoja.

Kello 5.03: 

Yhdysvaltain laivasto uskoo kuulleensa Atlantilla kadoksissa olleen turistisukellusveneen tuhoutumisen, kertovat yhdysvaltalaiset puolustusviranomaislähteet Wall Street Journalin mukaan.

Atlantilla kadoksissa olleen pienoissukellusveneen etsinnät saivat myöhään torstaina murheellisen lopun, kun sekä aluksen omistava OceanGate Expeditions -yhtiö että Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoivat sukellusveneessä olleiden ihmisten kuolleen.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto epäilee Titan-sukellusveneen paineistuksen pettäneen. Aluksessa oli viisi ihmistä, joiden epäillään saaneen surmansa.

Torstai:

Kello 23.08:

Atlantilla kadoksissa olleen pienoissukellusveneen etsinnät saivat myöhään tänään murheellisen lopun, kun sekä aluksen omistava OceanGate Expeditions -yhtiö että Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoivat sukellusveneessä olleiden ihmisten kuolleen.

Etsintäaluetta haravoinut kauko-ohjattava vedenalainen Horizon Arctic -robotti oli aikaisemmin löytänyt etsintäalueelta läheltä matkustaja-alus Titanicin hylkyä romua.

Rannikkovartiosto kertoi myöhemmin, että romu on peräisin sukellusveneestä.

Romun joukossa oli muun muassa viisi sukellusveneen rungon osaa.

Rannikkovartioston mukaan tämä viittaa siihen, että sukellusveneen paineistus petti "katastrofaalisella tavalla".

Rannikkovartioston mukaan on epäselvää, löydetäänkö sukellusveneessä olleiden viiden ihmisen ruumiita koskaan, tai pystytäänkö niitä tuomaan pintaan.

– Se on erittäin anteeksiantamaton ympäristö, perusteli rannikkovartioston edustaja John Mauger yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Onnettomuuden uskotaan tapahtuneen noin puolen kilometrin päässä Titanicin hylystä paikalla, jossa ei ole hylystä peräisin olevaa romua.

Titan-sukellusvene oli kuljettamassa turisteja katsomaan hylkyä sunnuntaina kadotessaan pari tuntia sen jälkeen, kun oli aloittanut sukelluksensa.

OceanGate Expeditions -yhtiö kertoi lausunnossaan, että Titan-sukellusveneen ihmiset on "valitettavasti menetetty".

– Sydämemme ovat näiden viiden sielun ja jokaisen heidän perheenjäsenensä luona tänä traagisena hetkenä. Suremme menetettyjä elämiä ja sitä iloa, jonka he toivat kaikille jotka tunsivat, yhtiön lausunnossa sanottiin.

Titan-aluksen omistava OceanGate: Uskomme, että sukellusveneessä olleet ovat kuolleet 3:11
Titan-aluksen omistava Ocean Gate: Uskomme, että sukellusveneessä olleet ovat kuolleet

Kello 22.29:

Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan Atlantilta kadonneen pienoissukellusveneen etsintäalueelta löydetty romu on peräisin sukellusveneestä. Romun joukossa oli muun muassa viisi sukellusveneen rungon osaa.

Rannikkovartioston mukaan tämä viittaa siihen, että sukellusveneen paineistus petti "katastrofaalisella tavalla".

Rannikkovartioston mukaan on epäselvää, löydetäänkö sukellusveneessä olleiden viiden ihmisen ruumiita koskaan tai pystytäänkö niitä tuomaan pintaan.

Aluksen omistava OceanGate Expeditions -yhtiö kertoi jo aikaisemmin uskovansa, että viisikko on kuollut.

Turisteja Titanicin hylylle kuljettanut Titan-sukellusvene katosi sunnuntaina.

Tekstiä päivitetty kello 22.44.

 

Kello 22.17:

Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoi tiedotustilaisuudessa merestä löydettyjen esineiden viittaavan siihen, että sukellusalus on tuhoutunut.

Rannikkovatioston mukaan löydetty romu viittaa "katastrofaaliseen menetykseen".

Rannikkovartiosto on esittänyt aluksen matkustajien omaisille osanottonsa. 

– Ajatuksemme ovat perheen kanssa.

Kello 22.08:

Yhdysvaltain merivartioston mukaan etsintäalueelta löydetty romu on peräisin kadonneesta pienoissukellusveneestä.

Kello 21.58:

Titan-aluksen omistava Ocean Gate -yhtiö sanoo uskovansa, että sukellusveneessä olleet on menetetty. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

– Uskomme, että toimitusjohtajamme Stockton Rush sekä Shahzada Dawood ja hänen poikansa Suleman Dawood, Hamish Harding ja Paul-Henri Nargeolet ovat valitettavasti menehtyneet, Ocean Gate toteaa lausunnossaan.

– Nämä miehet olivat todellisia tutkimusmatkailijoita, joilla oli yhteinen seikkailuhenki ja syvä intohimo maailman merien tutkimiseen ja suojeluun. Sydämemme on näiden viiden sielun ja heidän perheidensä kanssa tänä traagisena aikana.

Ocean Gate toteaa, että koko yhtiön henkilökunta suree syvästi menetystä. Yhtiö myös kiittää etisintäjoukkoja kovasta työstä.

–Pyydämme kunnioittavasti kunnioittamaan näiden perheiden yksityisyyttä tänä hyvin tuskallisena aikana, yhtiön päättää tiedotteensa.

Kello 20.54:

Sukellusasiantuntija David Mearns kertoo BBC:lle, että sukellusveneen etsintäalueelta löydetyn romun joukossa ovat sukellusveneen laskeutumiskehikko ja takakansi.

Mearns on yhden Titanin matkustajan ystävä.

Kello 20:34: 

Atlantilla kadoksissa olleen pienoissukellusveneen matkustajana olleen brittimiljonäärin Hamish Hardingin, 58, viimeinen tekstiviesti ystävälleen on julkaistu New York Post -lehdessä

Harding viestitteli ennen syvyyksiin sukeltamista entisen NASA-astronautin, eversti Terry Virtsin kanssa. 

Harding kertoi ystävälleen seuraavana päivänä koittavasta matkastaan, jossa tarkoituksena oli laskeutua 3 810 metrin syvyyteen Titanicin hylkyä katsomaan. Hän myös kertoi kurjista sääolosuhteista merellä. Ne olivat estäneet sukeltamisen aikaisemmin.

– Hei, olemme menossa huomenna, näyttää hyvältä, sää on ollut huono, joten muut ovat odottaneet tätä, Harding kirjoitti. 

Virtsin mukaan he eivät puhuneet mitään mahdollisista riskeistä. Virts myös lisäsi, että hän on täysin vakuuttunut, että Harding tiedosti matkaan liittyvät riskit.

Titan-sukellusveneen etsintäalueen läheltä löydetty romua 0:49

Kello 20.11:

Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoo tuoreimmat tiedot sukellusveneen etsinnöistä ja etsintäalueelta löytyneestä romusta tänä iltana kello 22 Suomen aikaa. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana, ja sen voi katsoa tämän jutun alussa olevalta videolta.

Kello 19.02:

Atlantilla kadoksissa olevan pienoissukellusveneen kohtalosta saatettiin saada viitteitä tänä iltana Suomen aikaa, kun etsintäalueelta löydettiin romua. Löydön teki aluetta haravoiva kauko-ohjattava vedenalainen Horizon Arctic -robotti.

Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan romu löytyi merenpohjasta läheltä Titanicin hylkyä. Asiantuntijat arvioivat löytöjä ja niiden merkitystä etsinnöille, rannikkovartiosto kertoi Twitterissä.

Turisteja Titanicin hylylle kuljettanut Titan-sukellusvene katosi sunnuntaina kyydissään viisi ihmistä. Toiveet heidän löytämisestään elossa olivat hiipuneet jo aikaisemmin, sillä vaikka sukellusvene olisi pysynyt merikelpoisena, sen hengityskelpoisen ilman oli arvioitu loppuneen jo aikaisemmin torstaina.

Arvio perustui tietoon, jonka mukaan aluksessa voi olla hätähappea enintään 96 tunnin ajaksi.

Syvää merta tutkivan asiantuntijan David Gallon mukaan olisi ihme, jos sukellusveneessä olevat viisi ihmistä saataisiin vielä pelastettua. Britanniassa ITV:n aamutelevisiossa puhuneen Gallon kommenteista uutisoi myös yleisradioyhtiö BBC.

Gallon mukaan alueella havaitut vedenalaiset äänet olisi paikannettava nopeasti, sillä vaikka sukellusvene onnistuttaisiin löytämään, sen pintaan saamisessa kuluisi vielä tunteja.

Etsintäalueelle saapui myös Ranskan merentutkimusinstituutin lähettämä tutkimusalus. Alus on varustettu miehittämättömällä robotilla, jota voidaan käyttää sukellusveneen etsimiseen syvällä veden alla. Robotti pystyy laskeutumaan jopa 6 000 metrin syvyyteen.

Tekstiä päivitetty kello 20.27

Titan-sukellusveneen etsintäalueen läheltä löydetty romua 0:49
Titan-sukellusveneen etsintäalueen läheltä löydetty romua

Kello 14.55: Happi loppunut – sukellusvenettä ei edelleenkään löydetty

Hapen kadonneessa Titan-sukellusveneessä arvioidaan nyt loppuneen. Useiden arvioiden mukaan sukellusveneessä happivarantoja olisi ollut yhteensä 96 tunniksi. Nyt nämä varannot on ainakin CNN:n mukaan käytetty. 

Kello 12.57: 

Sunnuntaina Atlantilla kadonneen sukellusveneen happivarantojen on arvioitu ehtyvän paikallista aikaa torstaiaamuna, eli tänään iltapäivällä noin kello 13 Suomen aikaa. 

Turisteja Titanicin hylylle kuljettaneessa ja matkalla kadonneessa Titan-sukellusveneessä on viisi ihmistä.

Sukellusveneen löytymisellä on todella kova kiire, mikäli alus on pysynyt pinnan alla merikelpoisena. Rannikkovartioston edustajat ovat sanoneet olevansa edelleen toiveikkaina.

(STT)

Keskiviikko:

Kello 20.45: 

Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoi illalla tiedotustilaisuudessa kadoksissa olevan Titan-sukellusveneen etsinnästä.

Kapteeni Jamie Frederick kertoi olevansa yhä toiveikas sen suhteen, että Titan-sukellusveneessä olevat voidaan vielä pelastaa.

– Meidän on pysyttävä optimistisina ja toiveikkaina, hän vastasi median kysymykseen asiasta.

Tiedotustilaisuus kadonneesta sukellusvenestä 16:39
Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoi illalla tiedotustilaisuudessa kadoksissa olevan Titan-sukellusveneen etsinnästä. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tästä.

Kello 16.28:

Kolme alusta lisää on saapunut tänä aamuna paikallista aikaa etsimään kadonnutta Titan-sukellusvenettä, kertoo Yhdysvaltain rannikkovartiosto Twitterissä. 

Kanadan valtion omistamalla John Cabot -laivalla on viistokaikuluotain, ja se suorittaa etsintäkuviota yhdessä Skandi Vinlandin ja Atlantic Merlinin kanssa, rannikkovartiosto kertoi.

Kello 14.57:

Etsintöjä johtava kontra-amiraali John Mauger kommentoi hetki sitten CBS Newsin lähetyksessä etsintöjen tilannetta.

Maugerin mukaan etsinnät jatkuvat monimutkaisina, mutta viranomaiset aikovat tehdä kaikkensa löytääkseen sukellusveneen.

– Jatkamme etsintöjä niin kauan kuin selviytymismahdollisuus on olemassa, Mauger sanoi.

Maugerin mukaan ei ole vielä tietoa, mistä merellä kuuluneet äänet ovat peräisin, mutta niitä pidetään "tarkasteltavana kohteena".

Mauger sanoi myös, että Titanicin hylyn alueella on paljon metalliesineitä, joista voi syntyä ääntä.

Asiasta kertoo BBC.

Kello 13.15:

Aluksen kyydissä olevat pyrkivät nyt säästämään energiaa ja pysymään rauhallisina, lääkäri ja kokenut sukeltaja Joe MacInnis kommentoi uutiskanava CNN:lle tilannetta

– Siellä on kylmä ja pimeää, joten he pyrkivät säästämään energiaa.

– Lepoa, mahdollisimman vähäisesti hengittämistä ja rauhallisena pysymistä. Se on nyt kaikkein tärkeintä.

MacInnis kertoo itse tehneensä aiemmin kaksi sukellusalusmatkaa Titanicin hylylle. Hän kertoo yhden aluksen kyydissä olevan tuttavansa Paul-Henri Nargeoletin olevan "erinomainen johtaja" ja juuri sellainen henkilö, jonka toivoisi tällaisessa tilanteessa rinnalleen.

Kello 12.29:

Kadoksissa olevaa piensukellusvenettä ei ole suunniteltu pidemmän ajan matkustamiseen, kuvailee CNN viitaten aiemmin viime vuonna CBS:n julkaisemaan esittelyvideoon aluksesta.

Suunnilleen pienen retkeilyauton kokoisessa aluksessa ei CNN:n mukaan ole kunnollisia penkkejä tai tuoleja vaan sisällä istutaan lattialla.

Alus on muultakin varustelultaan hyvin minimaalinen, ja OceanGaten aiemman ilmoituksen mukaan siihen kuuluu vain yksi pieni wc-tila ilman kunnollista ovea, CNN kirjoittaa.

Yhtiön aiemmin saatavilla olleen ohjeen mukaan matkustajia suositeltiin rajoittamaan syömistä ja juomista ennen matkaa, jottei wc:n käytölle olisi tarvetta.

Kello 10.37:  

Floridalaisen Aquatic Adventures -yrityksen omistaja Rick Murcar kuvailee CNN:lle, millaisissa vaiheissa piensukellusveneen matkustajien pelastusoperaatio etenee, mikäli alus paikannetaan.

– Ensimmäinen vaihe on paikantaminen. On itsestään selvää, että seuraavaksi pyritään varmistamaan kyydissä olevien tila ja se, onko pelastaminen (aluksen pintaan saaminen) mahdollista.

– Kolmas vaihe... Toivotaan, että pelastaminen on mahdollista.

Prosessi tulee viemään kauan, Murcar kertoo CNN:lle.

Kello 7.58:

Myös kanadalaisen P-3-lentoaluksen miehistö kertoo havainneensa vedenalaisia ääniä Titan-sukellusveneen etsintäalueelta. Yhdysvaltain Bostonin alueen rannikkovartiosto tviittasi asiasta keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Etsintöjä jatketaan. Kanadalaisaluksen havaintodata on jaettu Yhdysvaltain rannikkovartioston etsintäjoukoille, Bostonin alueen rannikkovartiosto kertoo.

Kello 7.18:

Kadonnutta Titan-sukellusvenettä merellä etsivät alukset kuulivat tiistaina puolen tunnin välein toistuvaa pauketta, selviää Yhdysvaltain hallinnon sisäisestä tilannepäivitysasiakirjasta uutiskanava CNN:n mukaan.

Pauketta kuului edelleen neljä tuntia myöhemmin, kun etsijät ottivat käyttöön lisää kaikuluotainlaitteita.

Asiakirjassa ei tarkenneta, mihin aikaan pauketta tarkalleen kuultiin. Asiakirjan mukaan myöhemmin tiistai-iltana mereltä kuultiin myös ääniä, mutta niitä ei kuvailtu paukkeeksi.

Kello 6.15:

Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan etsintäalueelle saapui eilen laiva, jolla oli mukanaan kauko-ohjattavia vedenalaisia aluksia, joita voidaan käyttää etsintöihin.

Rannikkovartioston edustajan John Maugerin mukaan pienoissukellusvenettä oli tiistaihin mennessä etsitty pinta-alusten ja lentokoneiden avulla noin 13 000 neliökilometrin suuruiselta alueelta.

Turisteja Titanicin hylylle kuljettavan ja matkallaan kadonneen sukellusveneen kyydissä on vahvistettu olevan viisi ihmistä. Yhden heistä uskotaan olevan brittiläinen lentäjä.

Sukellusveneen omistavan yrityksen OceanGate Expeditionsin mukaan sukellusveneeseen mahtuu viisi ihmistä, joista kolme on yleensä turisteja. Kyydissä olevien ihmisten joukossa on myös muun muassa yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Stockton Rush.

Sukellusvene katosi sunnuntaina pari tuntia pinnan alle painumisensa jälkeen.

Etsintöihin osallistuvat Kanadan ja Yhdysvaltain rannikkovartiostot.

– On haasteellista etsiä venettä niin kaukaisella alueella, mutta teemme kaikkemme, jotta löydämme sen ja voimme pelastaa kyydissä olevat ihmiset, sanoo Yhdysvaltain rannikkovartioston kontra-amiraali John Mauger.

Alla tiivistys tapauksesta 30 sekunnissa. Juttu jatkuu videon alla.

Pienillä sukellusveneillä on ajoittain viety turisteja merenpohjaan katsomaan Titanicin hylkyä, joka sijaitsee noin 600 kilometrin päässä Kanadan Newfoundlandin rannikosta. Hylky makaa merenpohjassa 3 800 metrin syvyydessä.

Kahdeksanpäiväisestä turistimatkasta hylylle on saanut maksaa 250 000 dollaria eli noin 229 000 euroa.

Kadonneen sukellusveneen turvallisuuspuutteista valitettiin jo viime vuosikymmenellä

Entinen OceanGaten merioperaatioiden johtaja David Lochridge varoitti ennen irtisanomistaan sukellusveneen turvallisuuspuutteista, selviää vuonna 2018 nostetun oikeusjutun asiakirjoista.

Lochridge erotettiin tehtävästään vuoden 2018 tammikuussa. Samana vuonna nostetussa oikeusjutussa yhtiö syytti Lochridgeä vaitiolosopimuksen rikkomisesta.

Lochridge taas kertoi vastakanteessaan, että hänet irtisanottiin sen jälkeen, kun hän oli nostanut esille kriittisiä turvallisuushuolia OceanGaten Titan-sukellusvenettä kohtaan.

Lochridge kertoi muun muassa, että OceanGate ei suostunut tekemään tarpeellisia testejä sukellusveneen kokeelliselle rungolle.

Lochridgen mukaan sukellusveneen etuosan ikkuna on valmistettu kestämään painetta 1 300 metrin syvyydessä. Titanicin hylky on noin 3 800 metrin syvyydessä.

OceanGate oli Lochridgen mukaan kieltäytynyt ostamasta ikkunan valmistajalta syvempiin vesiin soveltuvampaa ikkunaa.

Toimitusjohtaja valitti alan säännöstelystä

Nyt kadonneessa sukellusveneessä oleva OceanGaten toimitusjohtaja on aiemmin valittanut sukellusvenematkoja järjestävien yritysten kärsivän alaa kohtaan asetetuista säännöksistä.

– Se on järkyttävän turvallista kaikkien säännösten vuoksi. Mutta innovaatiot ja kasvu kärsivät myös kaikkien näiden säännösten vuoksi, Rush kertoi Smithsonian-lehden haastattelussa vuonna 2019.

Kuoleman paikka

Titanic upposi vuonna 1912 törmättyään jäävuoreen Pohjois-Atlantilla. Alus vei mukanaan syvyyksiin noin 1 500 ihmistä. Matkustajista vain noin 700 pelastui.

Titanicin mukana matkusti myös reilut 60 suomalaista, joista vain 20 pelastui.

Tältä näyttää ensimmäinen Titanicin koko hylystä tehty 3D-skannaus – mysteerien uskotaan selviävän kuvista 0:53
Tältä näyttää ensimmäinen Titanicin koko hylystä tehty 3D-skannaus – mysteerien uskotaan selviävän kuvista

Lue myös:

    Uusimmat