Tällainen on kadoksissa oleva Titanicin hylylle sukeltanut alus – ei istuimia, vessa peitetään verholla

Aika loppumassa: Titanicin hylylle sukeltanut alus edelleen kateissa ja happi käy vähiin, mereltä kuultu pauketta 3:16
Katso viimeisimmät tiedot tästä.

Titanicin hylylle turistimatkoja operoivan yhtiön käyttämät piensukellusveneet on suunniteltu lyhyisiin sukelluksiin. MTV seuraa tilannetta tässä artikkelissa.

Sunnuntaista asti kadoksissa ollut Titan-alus on yksi harvoja yksityisomistuksessa olevia piensukellusveneitä, jolla on mahdollista sukeltaa jopa 4000 metrin syvyyteen. Titanicin hylky makaa 3800 metrin syvyydessä.

Alus painaa yrityksen verkkosivuihin viittaavan BBC:n mukaan vajaat 10 500 kiloa, ja sen 13 senttimetrin paksuista hiilikuiturunkoa on vahvistettu kahdella titaanikuvulla.

Kuin pieni retkeilyauto

Sisätilojen osalta alus on ahdas ja tukalakin – sisätilaa on pituudeltaan vain noin 6,7 metriä, korkeutta 2,8 metriä ja leveyttä 2,5 metriä. Yhtiön mukaan aluksesta on verrattain hyvä katseluikkuna ulkopuolelle.

Suunnilleen pienen retkeilyauton kokoista piensukellusvenettä ei ole suunniteltu pidemmän ajan matkustamiseen, kuvailee CNN viitaten aiemmin viime vuonna CBS:n julkaisemaan esittelyvideoon aluksesta.

Yksityiskohta Titan-aluksessa kuvatussa videossa leviää somessa – katso, millä kadonnutta tutkimusalusta ohjataan 0:48

Video: Hämmentävä yksityiskohta Titan-sukellusveneessä kuvatussa videossa leviää somessa – katso, millä alusta ohjataan

BBC:n ja CNN:n tietojen mukaan aluksessa ei ole penkkejä tai tuoleja, vaan matkustajien on istuttava risti-istunnassa lattialla. Tuhansien metrien syvyyksissä on erittäin kylmä, minkä vuoksi aluksen seinissä on jatkuva lämmitys. Valaistus aluksessa on hyvin vähäinen, sillä vain aluksen katossa on joitain lamppuja.

Wc-tila aluksessa on, mutta sen käyttöä suositellaan välttämään – jos wc:tä haluaa käyttää, ovettoman tilan eteen vedetään verho ja samalla aluksen kuljettajat laittavat musiikkia kovemmalle.

Medioiden tietojen mukaan matkustajia on kuitenkin ohjeistettu välttämään liiallista syömistä ja juomista ennen matkaa, jotta wc:n käytölle ei tulisi tarvetta.

Sukellusveneessä on neljän vuorokauden happivarastot, joista on keskiviikkona iltapäivällä arvioiden mukaan jäljellä enää noin 20 tuntia. 

Rannikkovartioston edustajan John Maugerin mukaan pienoissukellusvenettä oli tiistaihin mennessä etsitty pinta-alusten ja lentokoneiden avulla noin 13 000 neliökilometrin suuruiselta alueelta.

Matkustajien aika ja happi käymässä vähiin

Aluksen kyydissä olevat pyrkivät nyt säästämään energiaa ja pysymään rauhallisina, lääkäri ja kokenut sukeltaja Joe MacInnis kommentoi uutiskanava CNN:lle tilannetta.

– Siellä on kylmä ja pimeää, joten he pyrkivät säästämään energiaa.

– Lepoa, mahdollisimman vähäisesti hengittämistä ja rauhallisena pysymistä. Se on nyt kaikkein tärkeintä.

Kyydissä tiettävästi viisi matkustajaa

CNN:n ja BBC:n tietojen mukaan aluksen kyydissä ovat:

Paul-Henri Nargeolet, 77, ranskalainen kokenut Titanic-sukeltaja, jonka väitetään viettäneen eniten aikaa hylyn tutkimuksissa muihin sukeltajiin verrattuna. Hän on myös Titanicin tutkimusoikeudet omistavan RMS Titanic -yhtiön johtaja. Hän on myös toiminut Ranskan laivaston johtajana.

Hamish Harding, 58, brittimiljardööri ja Action Aviation -yhtiön johtaja. Hardingin perhe on kirjoittanut Facebookissa miehen "kadonneen sukellusveneellä". Harding oli myös itse päivää aiemmin ennen matkaa kirjoittanut Facebookissa olevansa sukellusveneessä. Hardingilla on kolme yhtäjaksoiseen Mariaanien hautaan sukellukseen liittyvää, Guinnessin kirjaamaa maailmanennätystä.

– Isä ja poika, Shahzada ja Sulaiman Dawood, 48 ja 19. Perheen tiedotteen mukaan kaksikko on mukana matkalla. Dawoodit ovat etenkin Pakistanissa tunnettu varakas perhe, joiden omistamat tai perustamat yritykset operoivat energia-, maatalous- ja lannoite-, elintarviketuotannon sekä IT-alalla.

Stockton Rush, 61, Titanic-sukellusmatkoja operoivan OceanGate Expeditionsin toimitusjohtaja ja perustaja. Rush perusti yhtiön vuonna 2009, ja matkat Titanicille alkoivat 2021.

Kahdeksanpäiväisestä turistimatkasta hylylle on saanut maksaa 250 000 dollaria eli noin 229 000 euroa.

Titanic upposi vuonna 1912 vieden samalla 1500 ihmisen, joukossa 40 suomalaisen, hengen.

Lähteet: CNN, BBC.

Lue myös:

    Uusimmat