WSJ: USA:n laivasto epäilee kuulleensa Titan-sukellusveneen tuhoutuvan

Kadonneessa sukellusveneessä olevan ystävä perui reissunsa turvallisuushuolien vuoksi: “Salama iski alukseen…” 2:44
Sukellusveneessä olleen matkustajan ystävä perui reissunsa turvallisuushuolten vuoksi: "Salama myös iski alukseen…".

Yhdysvaltain laivasto uskoo kuulleensa Atlantilla kadoksissa olleen turistisukellusveneen tuhoutumisen, kertovat yhdysvaltalaiset puolustusviranomaislähteet Wall Street Journalin mukaan.

Atlantilla kadoksissa olleen pienoissukellusveneen etsinnät saivat myöhään torstaina murheellisen lopun, kun sekä aluksen omistava OceanGate Expeditions -yhtiö että Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoivat sukellusveneessä olleiden ihmisten kuolleen.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto epäilee Titan-sukellusveneen paineistuksen pettäneen. Aluksessa oli viisi ihmistä, joiden epäillään saaneen surmansa.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan huippusalainen havainnointijärjestelmä oli kuullut äänen alueelta, jolta oli löydetty torstaina Titanin osia. Järjestelmä oli havainnut kyseisen äänen joitain tunteja sen jälkeen, kun Titan oli aloittanut sunnuntaisen sukellusoperaationsa. Laivasto uskoo poikkeuksellisen äänen syntyneen Titanin tuhoutumisesta.

Järjestelmä suunniteltu sukellusveneiden havaitsemiseen

Äänen havainnut akustinen havainnointijärjestelmä on suunniteltu vihollisen sukellusveneiden havaitsemiseen.

Erään yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan laivasto oli alkanut kuunnella Titanin varalta sen jälkeen, kun viestintäyhteys turistisukellusveneeseen oli menetetty. Ääni oli havaittu pian aluksen katoamisen jälkeen. Puolustusviranomaisten mukaan äänestä oli raportoitu rannikkovartioston komentajalle.

–  Yhdysvaltain laivasto suoritti akustisten tietojen analyysin ja havaitsi Titan-sukellusveneen toimintapaikan läheisyydessä poikkeaman, kun viestintäyhteydet katkesivat, laivaston virkamies kertoo Wall Street Journalille.

Virkamiehen mukaan poikkeama oli yhdenmukainen kappaleen äkillisen luhistumisen tai räjähdyksen kanssa. Vaikka löydökset eivät olleet lopullisia, tieto välitettiin rannikkovartioston komentajalle välittömästi, jotta siitä olisi voinut olla mahdollisesti apua etsintä- ja pelastusoperaation kanssa.

"Liian kokeellista matkustajien kuljettamiseen"

Hollywood-ohjaajan ja syvänmeren tutkimusmatkailijan James Cameronin mukaan tragedian edellä jätettiin huomiotta useita varoituksia turistisukellusveneen turvallisuudesta. Cameron kommentoi sukellusvenetragediaa uutiskanava ABC Newsin haastattelussa.

Vuoden 1997 menestyselokuvan Titanicista ohjannut Cameron on vieraillut vuonna 1912 uponneen matkustaja-aluksen hylyllä useita kertoja. Hän kertoo ABC:lle, että hän on omien laskujensa mukaan viettänyt Titanicilla enemmän aikaa kuin aluksen kapteeni aikoinaan.

Ohjaajan mukaan Titan-sukellusvene oli herättänyt huolta tutkimusmatkailijoiden keskuudessa.

– Useat yhteisön huippupelaajat jopa kirjoittivat yritykselle kirjeitä sanoen, että heidän toimintansa oli liian kokeellista matkustajien kuljettamiseen, Cameron sanoo.

Titaniin liittyviä huolia on käsitelty laajasti etsintöjen yhteydessä. Esille on noussut muun muassa vuoden 2018 oikeuskäsittely, jonka yhteydessä OceanGaten entinen merioperaatioiden johtaja David Lochridge väitti, että hänet oli erotettu, koska hän oli ilmaissut huolensa Titanista. Hän oli kuvaillut aluksen mallia kokeelliseksi ja testaamattomaksi.

Cameron: Kaikuja Titanicin tragediasta

Cameronin mukaan tragediassa oli kaikuja myös Titanicista itsestään, sillä kummankin aluksen johtohenkilöstöä oli varoitettu vaaroista etukäteen useita kertoja.

– Ja se, että hyvin samankaltainen tragedia, jossa varoituksia ei huomioitu, tapahtui täsmälleen samassa paikassa -- on mielestäni hämmästyttävää. Se on todella surrealistista, hän lisää.

Cameronista tuli vuonna 2012 ensimmäinen henkilö, joka sukelsi yksin meren syvimpään osaan itse suunnittelemassaan ja rakentamassaan sukellusveneessä. Hänen mukaansa paineen alla luhistumisen riski on ensimmäinen ja tärkein asia, jonka insinöörit ottavat huomioon.

Hän kertoi ABC:lle myös, että tunsi henkilökohtaisesti Titanin kyydissä olleen Paul-Henri Nargeolet'n. Ranskalainen Nargeolet on Cameronin tavoin sukeltanut useasti Titanicin hylylle.

Paineistus petti "katastrofaalisella tavalla

Etsintäaluetta haravoinut kauko-ohjattava vedenalainen Horizon Arctic -robotti oli aikaisemmin torstaina löytänyt etsintäalueelta läheltä Titanicin hylkyä romua. Rannikkovartiosto kertoi myöhemmin, että romu on peräisin Titan-sukellusveneestä. Romun joukossa oli muun muassa viisi sukellusveneen rungon osaa.

Rannikkovartioston mukaan tämä viittaa siihen, että sukellusveneen paineistus petti "katastrofaalisella tavalla".

Rannikkovartioston mukaan on epäselvää, löydetäänkö sukellusveneessä olleiden viiden ihmisen ruumiita koskaan, tai pystytäänkö niitä tuomaan pintaan.

Pelastusoperaatioihin erikoistunut Mark Martin on arvioinut uutiskanava CNN:lle, että Titanin hylky voitaisiin todennäköisesti palauttaa pinnalle. Operaatioon tarvittaisiin Martinin mukaan yksi asianmukaisesti varustettu alus sekä kauko-ohjattuja ajoneuvoja.

Nosto-operaatioon osallistuva laiva tarvitsisi nosturin, jonka vaijeri voisi saavuttaa 4 000 metrin syvyyden. Tällaisia vaijereita löytyy Martinin mukaan muun muassa monista öljynporauslauttojen rakentamiseen osallistuvista aluksista.

Operaatiota varten tarvittaisiin myös yksi tai kaksi kauko-ohjattavaa ajoneuvoa, joita on jo käytetty aiemmin näkyvästi Titanin etsintöjen yhteydessä. Nämä ajoneuvot lapioisivat aluksen kappaleita koreihin tai kiinnittäisivät niitä nosturin hihnoihin. Tämän jälkeen pinnalla oleva alus nostaisi osaset ylös.

Uutista päivitetty kello 7.43: Poistettu STT:n virheellinen sitaatti, jossa lause oli jäänyt kesken.

Lue myös:

    Uusimmat