Aiheuttaako lämmin sää levottomuutta? Näin pidät motivaation yllä töissä!

Kevät voi aiheuttaa työntekijässä levottomuutta, kevätväsymystä tai pahimmillaan kevätmasennusta. Miten palautat motivaatiosi töiden tekemiseen kevään ihanina päivinä? Lue vinkkimme tuotteliaaseen työpäivään!

Pääsiäisloman jälkeen saattaa tuntua siltä, että kesäloma saisi jo alkaa ja työnteko ei enää kiinnosta tuon taivaallista. Ulkona on lempeä kevätsää ja tekisi mieli istua puistossa tai terassilla kirkkaasti valaistun toimiston sijaan. Töitä olisi kuitenkin vielä jaksettava tehdä. Millaisilla keinoilla motivaatiota voi ylläpitää?

Näin ehkäiset keskittymisvaikeuksia töissä

Suurin osa kärsii yksinkertaisesti levottomuudesta ja motivaatiopulasta kevätauringon valossa. Ilmiöön ei välttämättä liity millään tavalla masennus- tai väsymysoireet. Motivaatiota kannattaa ylläpitää työpäivän aikana esimerkiksi riittävällä tauotuksella.

Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö ja dosentti Kirsi Ahola neuvoo kiinnittämään huomiota taukojen laatuun.

– Kahvitauon voi viettää vaikkapa lyhyenä kävelynä ulkona piipahtamalla, jos on kaunis kevätsää. Tauolla olisi tärkeää tehdä jotain omasta perustyöstä poikkeavaa, Ahola sanoo.

Lakisääteisten taukojen lisäksi olisi suotavaa pitää myös lyhyitä ”mikrotaukoja”.

– Asiakaspalvelussa olisi hyvä vaikkapa kävellä tai rentoutua hiljakseen. Tietotyössä puolestaan voisi jutella muiden taukoa viettävien työkavereiden kanssa, eikä olla koneella, kännykällä tai lukea. Näiden taukojen lisäksi on hyvä pitää myös mikrotaukoja, eli vain laittaa hetkeksi silmät kiinni ja vaikkapa venytellä, Ahola jatkaa.

Pienet muutokset motivaatiossa eivät ole vaarallisia

Toisaalta on hyvä muistaa, että pienet vaihtelut motivaatiossa kuuluvat asiaan, eivätkä tee kenestäkään huonoa työntekijää.

– Motivaatiovajeesta pääsee yli muistuttamalla itselleen, miksi työtään tekee ja mitä hyötyä siitä on itselle ja muille. Omalle työlleen voi myös pyytää palautetta esimieheltään tai työtovereilta. Mikäli motivaatiopula on pysyvää ja vaikeuttaa työsuoritusta, on syytä keskustella asiasta esimiehen kanssa ja miettiä motivoivia keinoja, Ahola neuvoo.

Haasteet pitävät mielen virkeänä

Liian yksitoikkoinen työ tai haasteiden puuttuminen ovat omiaan aiheuttamaan tylsistymistä tai motivaation puutetta töissä.

– Kun työntekijällä on mielekkääksi koetut ja kohtuullisen haastavat tavoitteet, ne yleensä houkuttelevat työntekijää eteenpäin kuin itsestään, Ahola sanoo.

Toisaalta motivaation ylläpitämisessä auttaa myös yhteen projektiin tai tilanteeseen keskittyminen kerrallaan. Työtehtävien välissä voi hetkeksi irrottaa ajatuksensa työtehtävistä, ja miettiä jotain mukavaa tapahtumaa tulevaisuudessa, kuten vaikka kesälomaa.

Tunnista kevätväsymyksen oireet

Kevätväsymys on todellinen vaiva, joka voi haitata työn edistymistä. Tällöin kyse ei ole pelkästään hyvän terassisään perään haikailusta. Oireiden tunnistaminen voi auttaa motivaation palauttamisessa.

Keväällä valoa on huomattavasti enemmän kuin talvella. Paradoksaalista kyllä, valo piristää ja väsyttää samanaikaisesti. Lisääntyneen valon myötä illat pitenevät ja tekee mieli valvoa pidempään. Iltojen valoisuus voi selvästi haitata nukahtamista. Seurauksena monet menevät keväällä myöhempään nukkumaan, mutta joutuvat kuitenkin herätä yhtä aikaisin töihin kuin aina muulloinkin. Tuloksena on selkeä väsymys töissä.

Aamujen aikainen auringonnousu voi aiheuttaa väsymystä myös toisesta suunnasta, jos herää tahtomattaan heti auringon noustessa. Keväällä kannattaisi panostaa kunnollisiin pimennysverhoihin. Unettomuudesta kärsiviä verhot eivät välttämättä auta, mutta ne voivat silti helpottaa nukahtamisrytmin pitämistä samanlaisena ympäri vuoden.

– Jos tuntemukset pitkittyvät yli kahden viikon eivätkä helpotu, on hyvä miettiä, mitä oireiden takana voisi olla. Olisi hyvä jutella asiasta läheisten kanssa, koska keskustelu jäsentää ajatuksia ja auttaa edistävien ideoiden esiin pulpahtamista, Ahola neuvoo.

Kevätväsymys on usein hetkellistä, ja siitä pääsee lopulta yli tahdonvoimalla.

Kevätmasennukseen täytyy suhtautua vakavasti

Kevätväsymystä vakavampi tila on niin kutsuttu kevätmasennus. Kevätmasennuksen oireita ovat itkuisuus, ärtymys, haluttomuus, asioiden unohtelu ja heikentynyt keskittymiskyky. Masentunut voi myös kokea kovaa syyllisyydentunnetta tilastaan.

Valo voi olla omiaan syventämään masennusoireita. Valon kuuluisi aiheuttaa pirteyttä ja iloisuutta, mutta masentuneella se voi vain korostaa jo olemassa olevaa toivottomuuden ja ahdistuksen tunnetta.

– Masennuksessa oireita on useita ja ne kestävät vähintään kaksi viikkoa häiriten selkeästi toimintakykyä ja elämänlaatua. Sairausloman tarpeen arvioi aina lääkäri sen mukaan, mikä on ihmisen toimintakyky ja oireiden haittaavuus työn kannalta, Ahola sanoo.

– Monesti työtilanteen muutokset ovat sairauslomaa parempi vaihtoehto, koska hyvälaatuinen työ ja työyhteisön vuorovaikutus ylläpitävät hyvinvointia, hän päättää.

Lue myös:

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat