Ahtisaari varottaa teknokuilusta

Presidentti Martti Ahtisaari varoittaa teknologiakuilusta, joka saattaa muodostua pysyväksi jakajaksi maailman rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välille. Kehitysmaiden pitäisi voida "loikata" uuteen teknologiaan, esimerkiksi suoraan matkapuhelinverkkoihin jättämällä kokonaan kalliit kaapeliverkot väliin.

Ahtisaari sanoi torstaina Turussa OECD:n kansainvälisessä sähköisen kaupankäynnin esteitä poistamaan pyrkivässä konferenssissa, että sähköinen kaupankäynti on osa tietovallankumousta.
-Liike-elämän kiinnostus sähköiseen kaupankäynnin omaksumiseen lähtee kuitenkin perinteisistä syistä: kustannusten pienentäminen, uusien markkinoiden hankkiminen sekä asiakastyytyväisyyden lisääminen. Yritysten tavoitteena on kilpailukykynsä parantaminen, kuten aina ennenkin. Kuluttajalle sähköinen kaupankäynti tuo paremman tiedon tarjonnasta ja edullisemmat hinnat.

Presidentin mukaan sähköiseen kaupankäyntiin sisältyy suuria mahdollisuuksia.
-Markkinat ovat maailmanlaajuiset ja siihen voivat osallistua niin pienet kuin suuret yritykset ja kuluttajat sijainti- tai asuinpaikasta riippumatta. Tänään pienenkin toimintansa aloittavan yrityksen markkina-alueena voi olla koko maailma. Ahtisaari muistutti, että sähköisen kaupankäynnin esteiden poistaminen on vaikea ja aikaa vievä tehtävä.

-Voidaan perustellusti kysyä, tarvitaanko julkisen vallan säätelyä sähköisessä kaupankäynnissä ja jos tarvitaan, niin minkälaista?
-Hallitusten tehtävänä on toimivan, läpinäkyvän ja ennakoitavissa olevan lainsäädäntökehityksen luominen sähköisen kaupankäynnin mahdollistamiseksi. Hallitusten tulee välttää yksipuolisia kansallisia tai alueellisia toimia, jotka haittaisivat maailmanlaajuisen sähköisen kaupankäynnin kehittymistä.

Kehitysmaille matkapuhelinverkot

Presidentti sanoi tietokoneiden, tietoverkkojen, internetin ja muiden uusien teknologian tuotteiden olevan arkipäiväisiä itsestäänselvyyksiä teollisuusmaiden kansalaisille.
-On kuitenkin muistettava, että valtaosalla maailman asukkaista ei ole puhelinta kävelyetäisyydellä kodistaan.
-Meidän tulee estää nykyisen teknologiakuilun muodostuminen pysyväksi lisäjakajaksi rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välille. Meidän tuleekin auttaa kehitysmaita pääsemään osalliseksi uuden teknologian hyödyistä.
-Vaikka kehityksen vauhdittaminen ei ole ongelmatonta, niin uuden teknologian suhteellinen halpeneminen ja fyysisen koon pienentyminen antavat tähän entistä paremmat mahdollisuudet. Esimerkkinä olkoon telekommunikaatiosektori, jonka kehitysmaat voivat perustaa, ainakin osittain, entistä tehokkaampien ja edullisempien matkapuhelinverkkojen varaan.
-Äärimmäisen kalliiden kaapeliverkkojen rakentaminen joka paikkaan ei siten ole enää välttämätöntä, vaan kehitysmailla on mahdollisuus "loikata" useiden teknologiasukupolvien yli uuteen tekniikkaan, sanoi Ahtisaari.

Turussa koolla olevassa kansainvälisessä OECD:n konferenssissa on noin 400 edustajaa maailman suuryrityksistä ja OECD:n Euroopan komissiosta selvittämässä sähköisen kaupankäynnin kansainvälistä yhteistyötä ja periaatteita.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat