Aho: Työreformi aiheutti turhia jännitteitä

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho myönsi tänään Kuopiossa, että keskustelu työreformista on päässyt aiheuttamaan railoa palkansaajajärjestöjen ja puolueen väliin.
-On varmasti turha keskustella, mitkä kaikki tekijät aiheuttivat sitä, että railoa syntyi, mutta se oli turhaa railoa, Aho sanoi keskustan puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa. Aho oli railon syntymisestä samaa mieltä kuin kokoussalissa hetkeä aiemmin puhunut Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.).

Puoluekokoukseen puhujaksi kutsuttu Mäenpää oli tarjonnut sovinnon kättä ja toivonut parannusta keskustan ja palkansaajajärjestöjen suhteisiin.
-Ehkä tuo kiistelty työreformikeskustelu aiheutti vähän turhaakin railoa palkansaajakunnan ja keskustan välillä. Nyt pitäisi katsoa yhteistyöllä eteenpäin, Mäenpää tasoitteli.

Siitä Mäenpää ei antanut periksi, että palkansaajajärjestöillä on oikeus pyrkiä vaikuttamaan lakien sisältöön ja poliittisten päättäjien linjauksiin. Keskustan pysyviä arvostelun aiheita on ollut työmarkkinajärjestöille sallittu merkittävä rooli erityisesti työelämää koskevien lakien valmistelussa.

-Eduskunta tietysti säätää lait, mutta toisaalta on aika luonnollista, että pyrimme vaikuttamaan aktiivisesti varsinkin tällaisessa tilanteessa, kun työelämä on koko ajan kovassa muutoksessa. Myös tämä on osa demokratiaa, Mäenpää huomautti.

Aho sanoi toivovansa yhteistyön tiivistämistä paitsi STTK:n myös SAK:n ja Akavan kanssa.
-Sekin että Mäenpää oli täällä, on tietysti merkki siitä, että halua on puolin ja toisin, Aho sanoi.

Väyrynen kampeaa Ahoa sivuun

Keskustan entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on kääntynyt vastustamaan Esko Ahon jatkoa keskustan johdossa. Väyrynen esitti perjantaina juuri ennen Kuopion puoluekokouksen alkua, että puolueelle valittaisiin sellainen puheenjohtaja, joka toimisi tehtävässä koko kaksivuotiskauden.

Paavo Väyrynen

Väyrysen ehdokas tehtävään on kansanedustaja Juha Korkeaoja. Väyrynen ei ole kuitenkaan kysynyt Korkeaojan omaa mielipidettä tästä suunnitelmasta. Kiusaantunut Korkeaoja ilmoitti heti kuultuaan ehdotuksesta, ettei hän lähde puheenjohtajaehdokkaaksi. Korkeaoja pyrkii ainoastaan varapuheenjohtajaksi ja kannattaa Ahon jatkokautta.

Myöskään Aho ei aio muuttaa suunnitelmiaan. Hän ei halunnut kommentoida Väyrysen hanketta, vaan korosti, että puoluekokous päättää puheenjohtajavalinnasta. Puoluekokouksen on kaavailtu valitsevan Ahon uudelle kaksivuotiskaudelle. Hänen sijaisenaan toimisi kesän ja syksyllä alkavan Harvardin-matkan aikana yksi lauantaina valittavista kolmesta varapuheenjohtajasta. Väyrysen näkemyksen mukaan Aho on suostunut jatkoon vain velvollisuudentunnosta, josta hänet pitäisi vapauttaa. Varapuheenjohtajaehdokkaista Väyrynen tukee Paula Lehtomäkeä ja Petri Neittaanmäkeä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat