Mainos

Ahdistuslääke Temesta loppumassa Suomesta

Vaikeisiin ahdistus- ja masennustiloihin käytettävä Temesta-lääke on loppunut tai ainakin loppumassa koko maasta. Asiasta kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Katkokset johtuvat Wyeth-yhtiön Englannin-tehtaan vaikeuksista. Yhtiön Suomen-johtaja Vesa Loponen sanoo, että toimitusten jatkumisesta ei ole tietoa. Tässä kuussa ei ole saapunut yhtään erää. Englannissa kokonainen tuotantoerä on pysäytetty laadunvalvonnan löytämän vian vuoksi.

Lääkettä käyttää vajaat 19 000 suomalaista, joista suurin osa on pitkäaikaiskäyttäjiä. Äkillinen käytön lopettaminen saattaa aiheuttaa voimakkaita vieroitusoireita. Temestalle ei ole rinnakkaislääkettä.

Vaihtoehtoja on

Temestan loppuminen on aiheuttanut monelle lääkkeen käyttäjälle hädän. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan konsultoiva psykiatri Kaj Wilkman kuitenkin lohduttaa sillä, että lääkkeelle löytyy kyllä vaihtoehtoja, vaikka suoraa rinnakkaislääkettä ei Suomen markkinoilla olekaan.

- Vastaavia ja korvaavia lääkkeitä on olemassa. Jos Temestaa ei ole saatavissa, niin silloin tarvitaan käynti lääkärillä ja uusi resepti. Lääkäri arvioi sitten, mikä on vastaava lääke.

Bentsodiatsepiinien ryhmästä löytyy montakin mahdollista vaikuttavaa lääkeainetta, jotka voivat korvata loratsepaamia sisältävän Temestan: alpratsolaami, diatsepaami tai vaikka oksatsepaami, kertoo Wilkman.

Apteekeissa Temestan loppuminen on aiheuttanut melko runsaasti kyselyjä.

- Kyselyjä on tullut paljon. Muuta emme ole voineet tehdä, kuin ohjata lääkkeen tarvitsijat lääkärille, jotta Temesta voitaisiin vaihtaa toiseen lääkkeeseen, kerrotaan Tampereen Keskustorin apteekista.

Myös Yliopiston apteekeissa seurataan tiiviisti tilannetta. Toiveissa olisi, että Lääkelaitos myöntäisi erityisluvan rinnakkaislääkkeen myymiseksi Suomessa, kunnes Temestan saatavuus voidaan jälleen varmistaa. Tällä hetkellä myyntilupaa ei ole muille loratsepaamilääkkeille kuin Temestalle, maailmalta kuitenkin löytyy myös muita vaihtoehtoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.