Afganistanin sairaanhoitajat pelkäävät henkensä puolesta – "Naisten on jatkettava työpaikoissaan, maa tarvitse toimivaa terveydenhoitoa"

Afganistanin sairaanhoitajat vaarassa - ”Olemme erittäin huolestuneita heidän turvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan” 4:50
Näin Howard Catton kuvaili hoitajien vaikeaa tilannetta Afganistanissa.

Torstaina on vietetty kansainvälistä humanitaarisen avun päivää. Talebanin valtaamassa Afganistanissa sairaanhoitajat pelkäävät henkensä puolesta ja miettivät pakoa rajojen ulkopuolelle.

Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n johtaja Howard Catton kuvailee sairaanhoitajien tilanteen olevan vaikea. Hänen mukaansa liitto on jatkuvassa yhteydenpidossa Afganistanissa työskentelevien sairaanhoitajien kanssa.

– Olemme erittäin huolestuneita heidän turvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan. He ovat ahdistuneita, peloissaan ja osa sairaanhoitajista haluaa paeta maasta.

Afganistanin terveydenhuoltojärjestelmä on hataralla pohjalla. Sairaanhoitajia ei ole tarpeeksi terveydenhuollon tarpeisiin ja maa tarvitsee kiireistä humanitaarista tukea.

– Afganistan tarvitsee toimivan terveydenhoitojärjestelmän, mikä tarkoittaa sairaanhoitajia, ja hoitajien on tunnettava olonsa turvalliseksi ja suojatuiksi työssään, Catton kertoo.

Naisten suojelu päättäjien prioriteetiksi

Kansainvälisen sairaanhoitoliiton ICN:n johtajan mielestä maailman päättäjien on laitettava naisten ja tyttöjen suojelu poliittisten neuvottelujen ytimeen. Sairaanhoitajat ovat riskiryhmässä ja erittäin haavoittuvassa asemassa.

Cattonin mukaan Afganistanin sairaanhoitajien töiden jatkuvuus on taattava.

– Sairaanhoitaja on ammatti, joka antaa naisille koulutusta, antaa heille uran ja antaa heille työpaikkoja, joita heidän on jatkettava.  

Sairaanhoitajien tukemiseksi Catton listaa kolme asiaa. Ensinnäkin kansainvälisten yhteisöjen on pidettävä tiukasti silmällä sitä, mitä Talebanin valtaamassa Afganistanissa tapahtuu.

Lisäksi ulkomailla asuvien ihmisten on vaadittava maidensa päättäjiltä humanitaarista tukea ja aiempia suurempia pakolaiskiintiöitä.

– Se mitä emme voi tehdä, on siirtää maailman huomion muutaman päivän kuluttua johonkin muuhun. Meidän on pidettävä silmät ja korvat Afganistanin tilanteesta.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat