SPR ei usko vuoden 2015 kaltaisen pakolaistilanteen uusintaan – kriisi paisuu Afganistanin rajojen sisällä, sillä maasta loppuu ruoka – "Ihmiset ovat joutuneet kärsimään"

Afganistanin kriisi lisää pakolaisuutta - vuoden 2015 kaltaista ryntäystä ei kuitenkaan odoteta 1:07
Katso video: Afganistanin kriisi lisää pakolaisuutta - vuoden 2015 kaltaista ryntäystä ei kuitenkaan odoteta

Suomi keskeyttää kehitysyhteistyön Afganistanin kanssa ääriliike Talebanin valtaannousun takia.

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomen valtio on käyttänyt noin miljardi euroa Afganistaniin. 

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) mukaan rahalla on muun muassa parannettu naisten ja tyttöjen asemaa ja terveydenhuoltoa Afganistanissa. 

Lue myös:

Humanitaarista apua tullaan kuitenkin tarvitsemaan jatkossakin, sillä maan tilanne on vaikea.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Tiina Saarikosken mukaan avun tarvetta alueella lisäävät sodan lisäksi kuivuuden aiheuttama ruokapula.

Hän uskoo tilanteen vaikuttavan maasta lähtevien pakolaisten määrään.

– Mutta esimerkiksi naapurimaihin ei ole nähty mitään suurta ryntäystä. Pitää katsoa, miten tilanne etenee. En usko, että vuoden 2015 tyyppinen tilanne tulee, Saarikoski sanoo.

Tavallisten afganistanilaisten avun tarve riippuu Saarikosken mukaan paljon siitä, missä päin Afganistania he asuvat. Konflikti on vaikeuttanut ihmisten elämää maassa viime kuukausina suunnattomasti.

– Ihmiset ovat joutuneet kärsimään ja lähtemään pakoon. Humanitaariset tarpeet ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan ja niihin tulee pystyä vastaamaan.

SPR tukee Afganistanissa erityisesti terveydenhuoltoa. Saarikosken mukaan monet Afganistanin haavoittuneista ovat naisia ja lapsia.

Potilasmäärät SPR:n tukemissa sairaaloissa ovat kasvaneet, ja elokuun ensimmäisen viikon aikana sairaaloissa hoidettiin yli 4 000 sotavammapotilasta.

Lue lisää:


Lue myös:

    Uusimmat