Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin suojaamaan evakuointeja – 18 suomalaista saatu jo Suomeen Kabulista

3:58
Näin puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi tilanteesta tiedotustilaisuudessa.

Suomi on päättänyt lähettää Puolustusvoimien suojausjoukon Afganistaniin.

Kabulissa tarvitaan Puolustusvoimien suojausjoukkoa eli joukkoa, joka suojaa suomalaisia työntekijöitä ja tiimiä kentällä, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan turvallisen evakuoinnin turvaamiseksi tarvitaan puolustusvoimien apua.

– Siksi valmistaudumme lähettämään Kabulin lentokentälle suojausjoukon. Tavoitteena on, että oikeat henkilöt saadaan oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan turvallisesti.

Tehtäviin lähtevät henkilöt ovat Puolustusvoimien palkattuja työntekijöitä. Kaikkonen muistuttaa, että varusmiehiä ei tämän kaltaisiin tehtäviin lähetetä.

Puolustusvoimien joukkoja on suunniteltu käytettäväksi evakuointien tukemiseksi seuraaviin tehtäviin: ulkoministeriön henkilöstön suojaaminen, evakuoitavien henkilöiden opastaminen, tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen ja yhteysupseeritoiminta alueella.

Kaikkosen mukaan suojausjoukon koko lasketaan kymmenissä henkilöissä.

Joukon toiminta keskittyy Kabulin lentokentälle ja aivan sen läheisyyteen. Kaikkosen mukaan joukko ei jalkaudu Kabulin muihin osiin.

Operaation turvaamiseksi Kaikkonen ei voi täsmentää sotilaiden taustoja. Kaikkonen kuitenkin vakuuttaa, että Kabuliin on lähdössä kokenut, osaava ja koulutettu joukko.

Kaikkosen mukaan useat maat suunnittelevat käyttävänsä erilaisia sotilaallisia suorituskykyjä evakuoinnin tukena Kabulin lentokentällä.

Eduskunta kokoontuu huomenna käsittelemään valtioneuvoston selontekoa, joka koskee Puolustusvoimien joukon lähettämistä Kabulin lentokentän alueelle.

34 suomalaista on saatu pois Kabulista. Myös lentokentän sisäpuolelle on saatu ensimmäisiä afganistanilaisia, jotka Suomi aikoo evakuoida. 18 evakuoitua on saatu jo Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja