Tuhottu maa eteni kaaokseen, kunnes sotalordit saatiin kuriin – näin Taleban-liike sai alkunsa

Taleban palautti Afganistanin hetkessä sharia-lain aikaan – Miten hirmuhallinto sai alkunsa? 1:15
Katso video: Taleban palautti Afganistanin hetkessä sharia-lain aikaan – Miten hirmuhallinto sai alkunsa?

Äärijärjestö Taleban on kaapannut vallan Afganistanissa ja aikoo panna täytäntöön sharia-lain, jonka myötä ihmisten arkea määrittää entistä vahvemmin konservatiivinen islamin tulkinta. Miten tähän päädyttiin?

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki kertoo, että ensiaskeleet Talebanin valtakauteen Afganistanissa otettiin jo Neuvostoliiton aikaan.

– Neuvostoliitto hyökkäsi vuonna 1979 maahan ja meuhkasi siellä kymmenen vuotta tuhoten maan totaalisesti. Sen jälkeen tulivat sotalordit, jotka olivat taistelleet puna-armeijaa vastaan, Ruohomäki sanoo.

Keskellä sotalordien aiheuttamaa kaaosta Taleban-liikkeen edustajat saivat vakautettua maan. 1993 Qandaharissa perustettu liike loi maahan omanlaisensa rauhan. Lopulta liike nousi Afganistanin hallitsijaksi Kabulissa vuonna 1996.

Sharia-laki oli siis voimassa Afganistanissa jo ennen vuosituhannen vaihdetta. Muutama päivä WTC-iskujen jälkeen vuonna 2001 Yhdysvallat kuitenkin hyökkäsi Afganistaniin ja käytännössä pakotti sharia-lain pois.

Onko uusi Taleban edistysmielisempi?

Talebanin noustua nyt valtaan, Afganistanissa on tavallaan palattu aikaan ennen WTC-iskuja.

Ruohomäki muistuttaa, että sharia-lain kannatus on ollut konservatiivisessa Afganistanissa aina korkea.

– Tietenkin sharia-lain tulkinnoissa on paljon eroja. Taleban on tulkinnan ääripäässä.

Vaikka Talebanin viimeaikaiset lupaukset totuttua liberaalimmasta johtamistyylistä ovat todennäköisesti propagandaa, Ruohomäki uskoo, että mukana hitunen aitoa edistysmielisyyttä.

– Taleban pyrkii rauhoittamaan kansaa ja viestimään kansainväliselle yhteisölle, että he ovat hovikelpoisia.

Korjattu otsikkoa ja juttua sotalordien osalta 19.8. klo 7.50: Sotalordit eivät perustaneet Taleban-liikettä, toisin kuin otsikosta ja jutusta saattoi aiemmin saada kuvan.

Lue myös:

    Uusimmat