"Kaikki pakenevat ketkä voivat" – Afganistanin kaaokseen ajanut kriisi laukesi, kun Yhdysvallat vetäytyi maasta

Kansainvälisen politiikan asiantuntija kertoo, mikä on tilanne Afganistanissa juuri nyt:"Kaikki pakenevat, ketkä voivat" 1:39
Kansainvälisen politiikan asiantuntija kertoo, mikä on tilanne Afganistanissa juuri nyt: "Kaikki pakenevat, ketkä voivat"

Ääriliike Taleban on valloittanut lyhyen ajan sisällä kaikkien Afganistanin maakuntien tärkeät kaupungit. Maan hallinnon viimeisenä tukikohtana pidetty pääkaupunki Kabul kaatui eilen sunnuntaina.

Maailmanselittäjät ruotivat maan kriisiytynyttä tilannetta tämänpäiväisessä Uutisaamussa.

– Tilanne on se, että kaikki pakenevat ketkä voivat, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kertoo. 

Penttilä kertoo nyt keskeistä olevan Kabulin lentokentän turvallisuuden varmistaminen samalla kuin länsimaalaisia ja länsimaita auttaneita ihmisiä lennätetään maasta pois. 

Talebanin nopea nousu valtaan alkoi sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti joukkojensa vetämisen pois maasta. Penttilän mukaan päätös perustui siihen, ettei Yhdysvalloissa enää riittänyt tukea sotilastoimien jatkamiselle. 

– Nyt keskustellaan siitä, tehdäänkö tämä oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. 

Suomen Pakolaisavun yhteiskuntapäällikkö Katja Mannerströmin mukaan Talebanin seuraavia liikkeitä odotetaan Afganistanissa ja ulkomailla pelokkain tuntein. 

– Tilanne on räjähdysherkkä ja maassa on valtava humanitaarinen kriisi. Tänä vuonna jo puoli miljoonaa afganistanilaista on joutunut jättämään kotinsa. 

Yksittäiselle kansalaiselle maasta pakeneminen on käytännössä mahdotonta, sillä Taleban pitää maan rajanylityspaikkoja hallussaan. 

– Tilanne on aika karmea heidän kannaltaan, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo.  

Talebanin vallan aikana etenkin naisten aseman odotetaan heikkenevän dramaattisesti. 

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.

Maailmanselittäjät: Pakolaiset poliittisina pelinappuloina 9:52

Lue myös:

    Uusimmat