Afganistanin huumetuotantoa yritetään karsia

Afganistanin ongelmien taustalla olevaa huumeiden tuotantoa yritetään saada kuriin vaihtelevalla menetyksellä. YK:n mukaan Afganistanin oopiumunikon kasvatusmäärä on laskenut vuodessa viidenneksen.

Afganistanin viranomaiset yrittävät YK:n tuella saada viljelijät vaihtamaan unikon ruokakasveihin. Vuosi sitten oopiumin tuotanto Afganistanissa oli huipussaan.

Huumekentiltä tulee harvoin hyviä uutisia - tässä kuitenkin yksi: Afganistanissa unikon viljely on saatu poliittisesti vakaissa maakunnissa jotakuinkin loppumaan. Oopium tuotetaan siellä, missä taleban ja al-Qaidan kannattajat ovat vallassa. Oopiumittomaksi julistettiin viimeksi Nangarharin maakunta, jossa vielä kaksi vuotta sitten tuotettiin toiseksi eniten huumetta.

- Minulla on suuri perhe. Viljelin aiemmin unikkoa, mutta lopetin sen vuosi sitten ja nyt viljelen vehnää, kertoo Mohammad Masoom Nangarharista.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnan Afganistanin toimiston päällikkö Jean-Luc de Mahieu sanoo, että nyt ollaan oikeilla jäljillä.

- Tämä näyttää suuntaa siitä, mitä koko maassa tapahtuu laajemminkin.

Valitettavasti ilo saattaa olla liian aikainen: huono unikkosato johtuu ainakin osittain kuivuudesta - se pienensi viime vuonna myös ruokakasvien sadot ja nosti aliravittujen lasten määrää.

Osa käytetään jo Afganistanissa

Vuosi sitten oopiumin tuotanto Afganistanissa oli huipussaan, osa käytetään jo Kabulin syrjäkulmilla. Huumeriippuvaisten määrä on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Kabulilainen narkomaani Akhbar Khan kertoo elämästään.

-Tämä tapa tappaa vielä minut. Vaimoni ja lapseni ovat kamalan surullisia, hän sanoo.

Akbar kertoo pakenevansa huumehöyryyn murheitaan, köyhyyttä, työttömyyttä, näköalattomuutta.

YK yrittää katkaista huumetuotannon ja samalla islamistien rahoituksen.

-Viljelijät tottelevat kun kuvernöörit, kuntien johtajat ja uskonnolliset johtajat käskevät lopettamaan unikon viljelyn. Niillä seuduilla on tärkeää tarjota maatalousneuvontaa, sanoo Kai Eide, YK:n pääsihteerin erityisedustaja Afganistanissa.

Sotilaallisia keinoja on kokeiltu, tänään Haagin kokouksessa päätettiin taas satsata koulutukseen ja muuhun siviilikriisinhallintaan.

Lue myös:

    Uusimmat