Mainos

Afgaanit pakenevat kodeistaan

Pakistan ei onnistunut taivuttamaan Afganistania luovuttamaan bin Ladenia.

Afganistan

Pakistanin neuvottelijat eivät onnistuneet tänään taivuttamaan Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen johtoa luovuttamaan terrori-iskuista epäiltyä Osama bin Ladenia.

Neuvottelujen tarkoituksena on välttää Yhdysvaltain mahdollinen kostoisku Afganistaniin. Kymmenettuhannet afganistanilaiset ovat jo lähteneet pakoon sotilaallisen iskun pelossa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan väki on lähtenyt liikkeelle varsinkin suurista kaupungeista. Pakolaiset ovat matkalla kohti Pakistanin ja Iranin rajaa. UNHCR on vahvistanut toimintavalmiuksiaan kummassakin maassa.

Kansainvälinen Punainen Risti harkitsee, voisiko se tehdä avustuslentoja Afganistanin sisäosiin. Afganistanissa on enää Punaisen Puolikuun paikallisia työntekijöitä.

Yhdysvallat on nimennyt Osama bin Ladenin pääepäillyksi viime tiistain terrori-iskuihin Yhdysvalloissa. World Trade Centerin rakennuksiin ja Yhdysvaltain puolustusministeriöön tehdyissä iskuissa arvellaan kuolleen yhteensä yli 5000 ihmistä.

Yhdysvallat jatkoi valmistautumista vastatoimiin. Washington Post -lehti kirjoitti tänään, että amerikkalaisille valiojoukoille on annettu määräys valmistautua pikaista taistelua varten. Afganistanin Taleban-liike on puolestaan siirtänyt 20 000-25 000 sotilastaan Pakistanin rajan tuntumaan, kertoi Pakistanin armeijan edustaja.

Myös Pakistanin kerrottiin vahvistaneen joukkojaan raja-alueilla. Viitisenkymmentä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen miestä on jo Pakistanissa valmistelemassa maiden välistä sotilaallista yhteistyötä.

Euroopan unionin valtionpäämiehet ja pääministerit pitävät Brysselissä perjantaina kiireellisen kokouksen, jossa on tarkoitus keskustella terrorismin vastaisista toimista. Venäjä ei ainakaan toistaiseksi aio osallistua terrorismin vastaiseen iskuun, johon Yhdysvallat valmistautuu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.