ADHD-lääke loppui Ruotsista

Tyttöjen ADHD voi jäädä huomaamatta 4:56
KATSO MYÖS VIDEO: Tyttöjen ADHD voi jäädä huomaamatta

Yksi lasten ja nuorten ADHD:n hoitoon käytetyistä lääkkeistä, Intuniv, on loppunut Ruotsissa.

Lasten ja nuorten ADHD-lääke Intuniv on loppunut Ruotsissa, kertoo paikallinen Expressen-sivusto

Lääkkeen käyttö lopetettava asteittain

Pakkausselosteen mukaan lääkitystä on pienennettävä asteittain, kun sen käyttö lopetetaan. Samalla pitää seurata potilaan pulssia ja verenpainetta, kertoo ruotsalaisen lääkeviraston farmaseutti Samuel Silkestrand NSD-medialle.

Eräs nimettömänä pysyttelevä äiti kertoi NSD:lle, että hänen tyttärensä käyttää Intunivia. Äiti kertoo, että heitä oli kehotettu lopettamaan sen käyttö yhtäkkiä.

– Mutta se tuntuu niin oudolta. Joka kerta aiemmin, kun lääkitykseen on tehty muutoksia, on ollut erittäin tärkeää seurata hänen pulssiaan ja verenpainettaan usein, äiti sanoo lehdelle.

– Jotkut pistävät lääkkeen tauolle kesän ajaksi, mutta meitä ohjeistettiin käyttämään sitä ympäri vuoden juuri sen vuoksi, että se pitäisi ottaa käyttöön ja lopettaa niin varovasti.

Expressenin mukaan Intunivia ennakoidaan olevan saatavilla seuraavan kerran aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

Olemme aiemmin kertoneet, että ADHD-diagnoosien määrät ovat kasvaneet Suomessa kahdeksassa vuodessa pojilla noin kolminkertaisiksi ja tytöillä yli viisinkertaisiksi. Yleisimpiä lasten ja nuorten diagnoosit ovat Pohjois-Karjalassa, kertoi THL tammikuun lopulla. 

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Uusimmat