Tutkimus paljasti: ADHD onkin "supervoima" menneisyydestä

Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD? 8:28
KATSO MYÖS: Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD?

ADHD-piirteet ovat voineet auttaa ruoankeräilyssä, kertoo tutkimus.

ADHD-piirteet saattavat olla menneisyyden supervoima, kertoo tutkimus. ADHD-ihmisiä saatetaan nykymaailmassa kuvata keskittymiskyvyttömiksi hösääjiksi, mutta menneisyydessä piirre on saattanut tuottaa elintärkeää etua ruoan etsimisessä, toteaa Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences -lehden tutkimus.

– Tutkimuksen mukaan ADHD:sta tutut piirteet, kuten kyky huomion herpaantumiseen ja impulsiivisuuteen, ovat saattaneet tuoda etua esivanhemmillemme, sillä ne parantavat ruoan keräilykykyä, kuvailee The Guardian.

Paikasta toiseen siirtyileminen olikin eduksi

ADHD on kehityksellinen, neurobiologinen ja neuropsykiatrinen häiriö, jonka ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Monet arjen haasteet voivat kertoa ADHD:stä aikuisella.

ADHD-piirteet saatetaankin kokea negatiivisiksi. Tutkijoiden mukaan ne ovat kuitenkin voineet auttaa ihmisiä löytämään uusia alueita, joilta kerätä ruokaa.

Tutkimuksessa analysoitiin dataa 457 aikuisesta. Koehenkilöt suorittivat netissä ruoankeräilypelin, jossa piti saada kasaan mahdollisimman monta marjaa kahdeksassa minuutissa.

Mitä enemmän marjoja pelissä keräsi tietystä pusikosta, sitä vähemmän niitä tässä puskassa oli; pelaaja saattoi jatkaa saman alueen perkaamista tai siirtyä uudelle alueelle, vaikka se veikin aikaa. Koehenkilöiltä myös tutkittiin ADHD-piirteitä, ja niitä löytyi 206 henkilöltä.

Jos koehenkilö sai paljon pisteitä ADHD-skaalalla, hän luultavasti vietti pelissä vähemmän aikaa keräten samasta paikasta; todennäköisemmin hän hylkäsi vanhan marjapensaan ja lähti etsimään uutta.

Tutkijat havaitsivat myös, että näin toimineet koehenkilöt saivat pelistä enemmän pisteitä kuin muut. Taktiikka siis oli hyödyksi.

"Jos nämä piirteet todella olisivat negatiivisia..."

Tutkimuksessa oli rajoituksensa. Esimerkiksi ADHD-tyyppiset piirteet olivat koehenkilöiden itse ilmoittamia. Tutkijoiden mukaan tulos vihjaakin siihen suuntaan, että ADHD-piirteistä voisi olla hyötyä; tutkimuksen mukaan ADHD-piirteet saattavat tuottaa etua ravinnonhakuun joissakin ympäristöissä.

Tutkimusta tehnyt Pennsylvanian yliopiston David Barack uskoo tulosten tarjoavan selityksen sille, miksi ADHD:ta esiintyy enemmän kuin mitä satunnainen geenimutaatio yksinään selittäisi.

– Jos nämä [ADHD-]piirteet todella olisivat negatiivisia, sitä ajattelisi, että evoluution aikana ne seuloutuisivat pois, Barack kuvaa.

Katso myös: Missä menee vilkkaan mielen ja ADHD:n raja?

Missä menee vilkkaan mielen ja ADHD:n raja? 1:56
Milloin vilkkaudesta tulee ADHD?

Lue myös:

    Uusimmat