Mainos

Adamkus voittoon Liettuassa

Prunskiene valittaa Liettuan vaalien tuloksesta

Kakkoseksi Liettuan presidentinvaaleissa jäänyt Kazimiera Prunskiene aikoo valittaa vaalituloksesta, kertoi hänen tiedottajansa maanantaina. Prunskiene hävisi vaalien toisella kierroksella Valdas Adamkusille prosenttiluvuin 51,6-46.9.

- Annamme valituksemme keskusvaalilautakunnalle huomisaamuna. Olemme havainneet outoja muutoksia luvuissa tietokonejärjestelmän kaatumisen jälkeen, Prunskienen tiedottaja Vytautas Bartkus sanoi.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan äänestyksen aikana oli joitain tietokoneongelmia, mutta ne eivät vaikuttaneet tulokseen.

Liettuan entinen presidentti Valdas Adamkus voitti täpärästi eilen käydyt vaalit, ja hän palaa siten maan johtoon. Vaalilautakunnan puheenjohtaja vahvisti, että Adamkus sai 51,6 prosenttia äänistä ja voitti siten vastaehdokkaansa entisen pääministerin Kazimira Prunskienen, jonka saalis oli 46,9 prosenttia äänistä. Prunskiene johti kisaa vielä, kun äänistä oli laskettu noin puolet.

Keskusta-oikeistolainen Adamkus oli presidenttikaudellaan edistämässä Liettuan liittymistä Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon. Adamkus johti Liettuaa vuosina 1998-2003.

Adamkus sanoi, että äänestäjät ilmaisivat valinnallaan tukensa maan suuntautumiselle länteen. Länsiliittojen kannattajat ovat pelänneet, että populistinen epäluulo länttä kohtaan saisi sijaa syksyn parlamenttivaaleissa.

Vasemmistolainen Prunskiene oli itsenäistyneen Liettuan ensimmäinen pääministeri. Hän keräsi kannatusta lähinnä varattomalta maaseutuväestöltä, joka on ollut tyytymätöntä kehittyvän talouden etujen epätasaisen jakamiseen.

Entinen presidentti Rolandas Paksas tuki vaalitaistelussa Prunskieneä, jota Liettuassa on moitittu yhteistoiminnasta Moskovan kanssa.

Vaalit pidettiin, koska Liettuan parlamentti erotti huhtikuussa vain reilun vuoden hallinneen presidentti Rolandas Paksasin perustuslakituomioistuimen todettua, että hän oli rikkonut perustuslakia. Poliittinen kaaos on uhannut vaikeuttaa Liettuan EU-jäsenyyden alkua.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella 13. kesäkuuta äänestysprosentti jäi alle 50:een. Adamkus sai silloin yli 30 prosenttia äänistä ja Prunskiene reippaat 21 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.