Mainos

Abbas ja Solana vetosivat tulitauon puolesta

Israel on pidättänyt palestiinalaisministerin ja kymmeniä muita Hamasin edustajia.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vaatii palestiinalaisryhmiä lopettamaan rakettihyökkäykset Israeliin. Abbas puhui yhteisessä tiedotustilaisuudessa Gazassa vierailleen EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan kanssa.

Myös Solana esitti vetoomuksen, jotta Israelin iskut Gazaan, palestiinalaisten rakettituli ja palestiinalaisten keskinäiset taistelut saataisiin loppumaan.

- Tunteet ovat kuumenneet liikaa, ja nyt on aika jäähdyttää niitä, Solana sanoi lisäten, ettei alueen ongelmia kyetä ratkaisemaan väkivallalla.

Abbasin mukaan "turhat" rakettihyökkäykset on syytä lopettaa, jotta voidaan päästä molemminpuoliseen tulitaukoon Israelin kanssa Gazassa ja Länsirannalla.

Israel pidätti varhain aamulla 33 korkea-arvoista Hamas-järjestön edustajaa Länsirannalla tehdyissä ratsioissa. Pidätettyjen joukossa oli palestiinalaisten opetusministeri Naser al-Shaer, kolme kansanedustajaa ja ainakin seitsemän kaupunginjohtajaa.

Pidätysten tarkoituksena oli armeijan mukaan tehdä loppu rakettien ampumisesta Gazasta Israeliin. Israel on myös jatkanut ilmaiskujaan Gazaan.

Hamas: Kaikki keinot käytössä

Hamas lupasi käyttää kaikkia mahdollisia keinoja pidätettyjen vapauttamiseksi.

- Pidätettyjen vahingoittaminen avaisi helvetin portit, järjestö varoitti. Se myös vastasi Abbasin tulitaukovetoomuksiin jatkamalla rakettien ampumista Israeliin.

Solana vastasi tiedotustilaisuudessa kieltävästi toimittajan kysymykseen, pitääkö hän Israelin pidätyksiä oikeutettuina.

Solanan ja Abbasin tapaamisessa nousi esille myös Gazan ja Egyptin rajalla oleva Rafahin rajanylityspaikka. Solana kertoi Abbasille, että EU aikoo pitää tarkkailijansa rajanylityspaikalla vielä ainakin vuoden ajan.

Solanan ohjelmassa oli Lähi-idän kiertomatkan päätteeksi illalla tapaaminen Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa Jerusalemissa.

USA huolestunut Hamasin johtajien pidättämisestä

Yhdysvallat on esittänyt Israelille huolensa siitä, että Israel on pidättänyt kymmeniä palestiinalaisen Hamas-järjestön johtajia Länsirannalla, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja. Pidätettyjen joukossa on mm. palestiinalaisten opetusministeri.

Israelin mukaan pidätykset ovat merkki "terroristijärjestöjen sotilaallisille siiville, jotta ne lopettaisivat raketti-iskunsa".

YK-lähettiläs: Rauhanturvaajia harkittava

YK:n uusi Lähi-idän erityislähettiläs Michael Williams sanoi tänään, että Israelin, palestiinalaisten ja YK:n pitäisi harkita rauhanturvaajien sijoittamista Gazan alueelle.

Israel on pitkään vastustanut palestiinalaisten vaatimuksia rauhanturvajoukoista sanoen, että niiden tulo haittaisi Israelin turvallisuustoimia. Viime kesänä käydyn Libanonin sodan jälkeen Israel on kuitenkin osoittanut jonkin verran muutosta asenteessaan.

Williams sanoi Reutersin haastattelussa, ettei hän tiedä, olisiko Unifil-tyyppinen joukko ratkaisu Gazaan. Hänen mukaansa tämä on kuitenkin yksi vaihtoehto, josta osapuolten on keskusteltava.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.